YAZARLAR
1- Manuel Camlar
Listenin başına manuel camları alsak herhalde yanlış olmaz. Evet ülkemizde bazı markaların hala elektrikli cama sahip olmayan modelleri var olsa da çok değil 10 yıl öncesiyle kıyaslarsak oranlarının ne kadar az olduğunu anlarız.
2- Hidrolik Direksiyon
Amerikalılar için 50'li yıllardan beri nerdeyse vazgeçilmez olan hidrolik direksiyon Avrupalı ve Japon üreticiler tarafından 90'lı yıllardan sonra daha sık kullanılmaya başlandı. Düşük hızlarda ve park manevralarında otomobilin yönlendirmesini kolaylaştıran sistem hala çok yaygın olsa da elektrik destekli sistemler de koşar adım yaygınlaşıyor.
3- Anahtarlar
Tofaş Kuş Serisi yada Renault'nun 9 veya 12 Serilerinden birine sahip olanlar anahtarın ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Kapıları açmak ve aracı çalıştırmak için ayrı birer anahtar varken kimi modellerdeyse bagaj kapağı için bile ek bir anahtar sunuluyordu. Bugünse bırakın birkaç anahtar taşımayı artık küçük sınıf otomobillerde bile anahtarsız giriş ve çalıştırma seçeneği sunuluyor.
4- Radyo-Kasetçalar
90'lı yıllarda otomobil kullanıp da "kızaklı teyp" sahibi olmayan herhalde yoktur. Kaçımız akşam işten eve geldiğinde kendisine "acaba teyp arabada mı kaldı" diye sormadı ki? Artık kaset teknolojisi neredeyse tamamen sona erse de, "kızaklı teyplerin" varisleri "çıkma kafalı CD-Çalarlar" oldu. Otomobil üreticileri, pick-up'lardan hafif ticari araçlara kadar artık her sınıfta kokpite entegre ve tasarımı tamamlayan Radyo-CD MP3 Çalarları tercih ederlerken, USB belleklerin takılabildiği bağlantı girişleri de giderek popülerleşiyor.
5- Manuel Yan Aynalar
Güvenli sürüşte başrol oyuncuları arasında yer alan yan aynalar 90'lı yıllardan itibaren manuel yerine elektrikli olarak kumanda edilmeye başlandı. Geçmişte sağ yan ayna için ek ödeme yapmamız gerekirken, artık yan aynalar elektrikli olarak ayarlanabiliyor, kimindeki ısıtma sistemi yağmurlu havalarda görüş açısının korunmasını sağlarken, son yıllarda yaygınlaşan kör nokta uyarı sistemleri de güvenliği bir adım yukarıya taşıyor.
Ne dersiniz? Sizce bu listeye hangi kalemleri eklemeliyiz? Ya da yakın gelecekte hangi donanımlara elveda diyeceğiz?
- Eray Özgür: Hakkınızı arayın! 03 Aralık 2009, Perşembe
- Eray Özgür: Ölüm bayramı İstanbul-Bursa arasındaki 220 km'lik bayram yolculuğu yıllardır maruz kaldığımız trafik terörünün neden bu kadar büyük olduğuna dair onlarca ipucu sundu. 25 Eylül 2009, Cuma
- Eray Özgür: Trafik terörüne karşı önlemler Trafiğin bir parçası olup, trafik teröründen zarar görmemek ne yazık ki mümkün değil. Trafikte hem canımıza hem de malımıza kast eden olumsuzluklardan kurtulmak için yapılabilecek pek çok şey var. 06 Ağustos 2009, Perşembe