İki gündür Kıbrıs'taydım. Kuzeyde 28 Temmuz'daki seçim öncesi genel havayı kokladım. Kıbrıs Adası'nda bir kadın ilk kez başbakanlık koltuğuna oturdu. 50 milletvekilinden oluşan KKTC Meclisi'ndeki 4 kadın milletvekilinden biri Sibel Siber. Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) milletvekili.
Kuzey Kıbrıs halkı siyasete güvenin dip yaptığı bir dönemde 55 yaşındaki tıp doktoru Siber'e güveniyor. Ulusal Birlik Partisi (UBP) hariç tüm partiler üzerinde uzlaştı. Teknokrat kabinesi 60 gün görev yapacak.
"Temiz siyaset, temiz toplum istiyorum" diyerek, bugün Meclis'te oylanacak ve titizlikle hazırlandığını söylediği programına dört elle sarılıyor. Hedefi, geçiş hükümeti olarak anılmak değil. Halka model hükümeti göstermek.
***
Ziyaretine gittiğimde bir haftadır başbakandı. Samimiyetinden etkilendim.
"Her gün 40-50 hastaya baktım yıllarca. Dertlerini dinledim. Halkla iç içeyim" diyen Siber, farklılığını nasıl koyacak?
Güleryüzlü politika izleyecek, sevgi dolu siyaset yapacak. İlkeli siyaseti "açık, şeffaf, rekabet edebilir ihale şartları" diye anlatıyor. Siber ilk sınavını Karpaz Bölgesi'ndeki Avusturya-Türk ortaklığındaki petrol dolum tesisiyle verdi. Yatırımı çevre hassasiyeti yüzünden iptal etti. "Kirli bir sanayinin bu küçük ülkeyi kirletmesine izin vermem" diyor.
***
Yeniliği ise "
Maliye Bakanlığı'nın Seyir Defteri" adıyla açılacak web sitesi. Her pazartesi ülkenin gelir ve gideri kalem kalem yayınlanacak. Hem de halk diliyle. Para nereden geldi, nerede harcanıyor; görülecek.
KKTC kemer sıkıyor. IMF programı gibi "
Türkiye programı" uyguluyor. Bu program delinecek mi?
Başbakan Siber, "Her ülke şartlarına göre program yapar. Sonra karşılıklı oturur, konuşur, ortak karar verir. Henüz
durum tespiti yapıyoruz. Neler gerçekleşmiş, neler yapılamamış. Ona göre duruma bakacağız."
***
Adanın kuzeyinde ekonomik sıkıntı, güneyinde derin kriz yaşanıyor. Paraya sıkışan Rumlar, Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurarak bir an önce mal iadesini tamamlama derdinde. 5 bin başvurunun 4 bin 500'ü bekliyor. Rum Ulusal Konseyi başvuruları engellemek için komite kurdu.
Kuzeyde ise uzun süredir Türkiye'nin bir yasa taslağı hazırladığı söyleniyor. Siber'in hükümeti bu konuda ne yapacak? Başbakan, "Ben de duydum, durumu tam olarak bilmiyorum. Tazminat, iade, takas tüm seçenekler ortada. Biz, çözüm istiyoruz. Hazırlayacağımız bireysel takas tasarısı, mal değiş tokuşunda sıkıntıları azaltacak" diyor.
Suyu yok Kıbrıs'ın. 2014'te Manavgat'tan geliyor. Tartışmalı petrol ve doğalgaz adaya kaos mu getirir, huzur mu? Başbakan "barış getirecek" diyor.
Adaya 60 günlüğüne değen kadın elini izlemeye devam...