Bir ada, iki toplum ve tek Cumhuriyet!.. 38 yıl önce birbirinden kopan iki toplum bir türlü bir araya gelemiyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın New York'un Long Island Bölgesi'ndeki Greentree Çiftliği zirvesinden de umut ışığı gelmeyeceğe benziyor.
Çözüm, Kaf Dağı'nın arkasında. 1 Temmuz'da "AB dönem başkanlığı" görevini devralacak olan G.Kıbrıs, "Dönem başkanlığı AB'nin görevi, müzakereler de BM'nin. Türk tarafı dönem başkanlığını baskı aracı olarak kullanıyor" iddiasında.
Kıbrıslı Türkler ise, "2013'te Güney'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi görüşme trafiğini durdurur. 1 Temmuz'dan önce çözüm gelmeli" diyor. Fedakârlık olmadan çözüm gelir mi?
Ne yazık ki, iki taraf da, "Yönetim, yetki paylaşımı, mülkiyet, toprak, vatandaşlık" konularında asla birbirine güvenmiyor.
Şimdi, işi bozan taraf olmak istemedikleri için, BM Genel Sekreteri Ban Kimoon ile Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'ın ay sonunda açıklayacağı raporu bekliyorlar.
***
Sinek küçük mide bulandırır!
BM Genel Sekreter Danışmanı Downer, zaman zaman, "
Türkler ilkelerden çok ayrıntılarla uğraşıp, zaman kaybettirdi?"diye değerlendirme yapıyor. Acaba kilitlenme olasılığı yüksek olan müzakere süreciyle ilgili
KKTC'yi hedef mi gösteriyor? Görünen o ki, görüşmeler en az
dört yıl için buzdolabına kalkacak, tehlike bu.
Güney'deki başkanlık yarışı, oy kaybetme kaygısıyla, adaylara taviz verdirebilir. İki toplumda da milliyetçilik tırmanabilir. Üstelik ekonomisi problemli
G.Kıbrıs'ta bankacılık kesimi, Yunanistan'daki krizden dolayı
1 milyar dolar kaybetmiş. Güney, o yüzden İsrail'le birlikte Doğu Akdeniz'de petrol aramaya hız verecek.
Bu durumda KKTC ne yapacak? Doğu Akdeniz'de Shell'le "çok özel" anlaşma yapıldı mı? Türkiye AB Bakanı Egemen Bağış, "
KKTC, Türkiye'ye bağlanabilir" dedi, Kıbrıs halkı çok tepkili.
***
Bu soruları hem Cumhurbaşkanı
Eroğlu, hem de Başbakan
İrsen Küçük'e sordum. Eroğlu dedi ki:
"Bugünü aratmayacak anlaşma mümkün mü ona bakmalıyız. Bir süre daha görüşmeleri sürdürürüz, sonra anlaşma olmazsa, elbette açıkta değiliz, devlet çatısı altındayız, ana vatanımız var. Anavatanın garantisi altında yaşamaya devam ederiz.
Bağış, 'anlaşma olmazsa KKTC'de bir devlet var,' bunu söylüyor. İki tarafın anlaşmasını istiyor.
Shell, Türkiye ile irtibatta. Yakında karada petrol aramaya başlanacak.
Rum tarafı tehlikeli sularda oynuyor.
Doğu Akdeniz'deki havayı ısıtıyor. Isınma ne bizim, ne de onların işine gelir. Aklın yolu bir. İnşallah tehlikeli oyundan vazgeçerler."