Biliyorum, yeni bir kelime... Teknoloji ile üniversitenin bileşiminden üretilmiş. Teknik üniversiteler de zaten bunun ifadesi ancak İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) bu ilişkiyi, markalaştırma yolunda adım attı ve "Teknoversite" kavramı doğdu.
Prof. Dr. Turgay Dereli, İSTE'nin kurucu rektörü ve bu kavramı markalaştırmak, bu sözcüğün Türk Dil Kurumu'nda yer alması gerektiğini söylüyor;
"Teknoversite bir reklam mottosu değil, sürecin adı aslında... Endüstri 4.0'a eklemlemenin ve temellerini, ileri teknolojiyle üniversite kaynaşması üzerine inşa etmenin adı." Türkiye'de 206 üniversitemiz var. Bir diğerinin taklidi olmak yerine, kendine has beceri alanları geliştirenlerini son derece önemsiyorum. Zira dünyadaki ilk 500 arasında bizden üniversite olmayışı, kabul edilemez. Sonuçta küresel rekabetin bilimden teknolojiden geçtiği çağda, geri kalmanın hayati sonuçları söz konusu...
Üniversite-Sanayi İşbirliği kavramını ben, zeytinyağı-su ilişkisine benzetmiş ve yıllardır bu ikiliyi kaynaştırmadığımdan yakınarak; "bir araya getirince kimin zeytinyağı gibi üste çıkacağı temel ego sorunu" demiştim.
İSTE Rektörü Dr. Dereli sanayi yerine "iş dünyası" alanını öneriyor; "İSTE mezun adayı öğrencileri, eğitimlerinin son dönemini, servis, bilişim ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren akredite edilmiş saygın işletme ve kuruluşlarda 'iş hayatına doğrudan katılarak' geçirerek, tecrübe kazanabilecek." Anayurt güvenliği ve teknoloji okuryazarlığı gibi derslerin tüm bölümlerde zorunlu olması gibi açılımlar sayesinde öğrenciler, mezun olmadan iş dünyasıyla bütünleşebiliyor.
İhtiyaçların değiştiği ve çoğaldığı ortamda böylesi yeni alanlarda beceri geliştirmek, diploma üretmekten daha hayırlı sonuç verir.
Yakın gelecekte bölgenin barış süreciyle birlikte olağanüstü hızlı gelişeceğini düşünürsek, bölge ekonomileri ve uluslarının ihtiyaçlarına yönelik adımları bugünden atıyor olmak, son derece önemlidir.
Dün Hatay ve İskenderun'dan edindiğim izlenim, 10 yıl sonra buraların pozitif anlamda tanınmayacak hale dönüşeceğine dairdir. Misal bölgenin kabiliyet alanlarından olan demir çelikte, katma değeri kilogram başına 70 cent'ten 70 dolara, 700 dolara çıkaracak endüstriler, "Teknoversite" gibi yoğun üniversite teknoloji işbirliği sayesinde doğabilecek.