Dünya genelinde gelişmekte olan alanlardan biri akıllı şehirler kavramı... 1 milyon yerleşkenin bulunduğu gezegende bilişim teknolojileri, en dramatik değişimi belki de şehirler üzerinden sağlayacak. Beklenti, hemşerisi akıllı cihazlarla donatılmış şehrin, sokak lambalarından güvercinlerine dek daha akıllı hale geleceğidir.
Akıllı şehirler, Türkiye'nin de gündemindedir. Sabah Gazetesi olarak akıllı şehirler kurultayları düzenleyerek yerel yönetimleri, uzmanları ve paydaşları aynı platformda buluşturup kentlerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyoruz.
Dünyadaki gelişmelere baktığımızda, akıllı şehirler alanındaki faaliyetlerimizi hızlandırmamız gerektiğini savunuyorum. Suudi Arabistan'da kurulacak olan Neom Kenti, olan şehri dönüştürmek yerine sıfırdan kurmaya yönelik ilk örnek olacak.
100 yıldan yaşlı 1000 kent ve 1000 yıldan yaşlı 100 kentin pek çoğunu barındıran bu coğrafyada bizler, sıfırdan akıllı şehir kurmak yerine, kadim yapısını bozmadan kentlerimizi daha akıllı kılma noktasında yığınca fırsat barındırıyoruz.
İnşaat sektörünün son derece hayati rol üstlendiği Türk ekonomisinde, deprem ile hayatımıza giren kentsel dönüşüm olgusu, 250 alt sektörü tetikleyen etki oluşturdu. Ancak şimdi bu kentleri dönüştürürken aynı zamanda akıllandırmak gibi yeni bir yürüme koridoruna sahibiz.
Geçenlerde İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye'nin bu alanda barındırdığı fırsatlara işaret ediyordu: "Daha akıllı malzeme, daha akıllı ihracat, daha akıllı kentler ve daha zengin Türkiye..."
Doğrudur; akıllı şehirler, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından devreye sokulan sürücüsüz metro benzeri binlerce yeni ve farklı çözümlerle gerçekleşecek ve burada herkese iş var. Yeter ki gelmekte olan bu "akıllı şehirler" dalgasını, yeni zenginlik alanı olarak tanımlayıp, fırsatlarını ekonomimize ve hemşerilerimize sunabilelim.