Zafer Kurtul'u dinlerken sanayideki atılımın yanı sıra iş yapma kültüründeki devrime işaret eden sözleri dikkatimi çekiyor.
Bir örnek; Enerjisa, elektrik fiyatları %17 gerilerken net kârlılık nasıl %28 artar? Zafer beyin cevabı; operasyonel mükemmellik ile mümkün…
Peki, bu nasıl sağlanabilir? Sabancı örnekleri de dahil bunun tek yolu yok. Ancak temel yaklaşım şudur; değer üretmeyen süreçleri ayıklamak… İş süreçleri, iletişim süreçleri, ilişki süreçleri ve daha önce yoksa oluşturulması şart olan bilgi süreçleri…
Kordsa, Ar-Ge için bence incelenmesi gereken bir örnek… Zira yılda 6.5 milyar $'ı Ar-Ge'ye harcıyoruz ve AR'aştırdığımız halde GE'liştiremeyişimiz neden? Kordsa'nın buna bir cevabı var. Yılda 10 milyon $'ın yanı sıra 10 milyon $'ı da prototip için harcıyorsunuz.
10 KAT FARKLI
Bitmedi… Sibernetik biliminin kurucusu El Cezeri'nin dediği gibi; "hayata geçirilmemiş her bilgi, doğru ile yanlış arasında bir yerdedir." Yeni bilgi üretmek yetmiyor, bunu hayatla ilişkilendirecek adımları da tasarlamanız şart. Gerek Kordsa, Brisa ve Temsa; yeni fikirlere hayat alanı açtığı için Zafer bey bu paraları gönül rahatlığıyla harcayabiliyor.
Sunum sırasında bir çelik levha ve aynı ebatta bir karbon elyaf levha elime aldım. Ağırlıkları 10 kat farklı… Gerçi karbon elyaf pahada ağır (25 kat) fakat daha işin başındayız ve teknolojideki gelişmeler bu makası kapatacak. Peki neticesi; bir otobüsün ağırlığını artırmadan 4 ilave koltuk. Firma sahibi için Temsa otobüs ile getirilecek avantajı düşünün…
Benim dikkat ettiğim bir başka unsur; Ar-Ge'de işbirliği ve işbölümü kültürünün Sabancı'da yeşermiş olması…
Eski zihin yapısı; ne kadar harcadın, kaç eleman çalıştırdın? Yeni zihin yapısı; ne kadar çıktı sağladın, ne derece işbirliği yaptın? Buna da açık inovasyon deniyor. Darısı endüstrimizin diğer gruplarının başına…
Burada dikkat çekmek istediğim, uluslararası ortaklık kurmada yılların gerisinden gelen kabiliyetin bu defa Türk şirketlere doğru geliştirilmesi…
Bu sayede operasyonel mükemmellik ile Sabancı, gizli güçlerini açığa çıkarmakla kalmıyor, işbirliği- işbölümü sayesinde bu güçleri sanayi atılımı için kullanmış oluyor.