Türkiye, tarım kartını henüz kullanmamış bir ülke… Uzun süre ekonomideki payından utanırcasına onu azaltmakla övündük.
Sonra sanayileşme kadar tarımın da gereğini anladık. Bilgi toplumunda torunlarımızın iştahının bizden düşük olmayacağı, insanların acıkacağı gerçeğini kavradıkça tarıma yeni gözle bakmaya başladık.
Şükür ki başladık. Vahşi sulama yerine damla sulama örneğindeki gibi, tarımı sadece taban fiyat, mazot, gübre veya düşük faizli krediyle değil, bu sektörü yeni kavramlarla buluşturma sayesinde geliştireceğimizi gördük. 28 ziraat fakültesinde, ayağına çamur değmeden emekli olabilen tarım profesörleriyle binlerce mühendis mezun veriyoruz ama durum ortada…
Cennet vatanın faunası florasını bilmeden, ziraatın sadece tarladan ibaret olmadığını kavramadan, tarımın finansmanını çağdaş hale getirmeden gideceğimiz yol bir arpa boyu oluyor bu yüzden… Ancak umut verici gelişmeler var. Misal Borsa İstanbul ile Konya Ticaret Borsası arasındaki işbirliği gibi…
Bu işbirliği kapsamında yerli ve yabancı yatırımcılar gelişmiş ülke vadeli borsalarında olduğu gibi, Türkiye'de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapma imkânı sağlamış olacaklar. Borsa İstanbul'da Elektronik Ürün Senetlerine (ELÜS) dayalı buğday vadeli işlem sözleşmeleri işleme açılacak. Açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor.
Türkiye'de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesiyle Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda itibarın artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkânlarının sağlanması da hedefleniyor.
Anadolu Kırmızı Buğday ve Makarnalık Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri şubat, mayıs, temmuz ve eylül vadeli olarak işlem görecek ve vade sonunda piyasada bulunan pozisyonların fiziki teslimatı Borsa Konya işlemi olarak sonuçlanacak.
Borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim işbirliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.