Biliyoruz ki her toplum dinamizmini dayandıracağı enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Gelecek hedefleriniz ne kadar iddialı olursa olsun, şayet sizi buralara taşıyacak enerji stratejiniz yoksa unutun gitsin... Dün TÜSİAD ve Uluslararası Enerji Ajansı IEA'nın "World Energy Outlook 2012" raporunun Türkiye tanıtımında konuşulan da buydu.
Başkan Ümit Boyner "Başta sanayi olmak üzere sektörlerin rekabet gücünü artırabilmek için kaliteli enerjinin uygun fiyattan temin edilebilmesi ve verimli kullanılabilmesi gerektiğini" savundu. Boyner'e göre Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarından yeterince yararlanamıyor.
Enerji Bakan Yardımcısı Murat Mercan, günde 3 milyon ton fosil yakıtın geçtiği Boğazlar'a vurgu yaparak "fosil yakıtımız olmasa da enerji sektöründe çok önemli aktör olabiliriz" görüşünü savundu.
Dikkatimi çeken, 2023 hedeflerinde elektrik üretiminde enerji türlerinin dağılımı oldu. Mercan "% 30 doğalgaz, % 30 kömür, % 30 yenilenebilir enerji ve % 10 da nükleer olacak" diyor. Boyner'in "yeterince yararlanmıyoruz" sözlerine itiraz ediyor ve "agresif enerji politikamızın" süreceğini söylüyor.
IEA Başekonomisti Dr. Fatih Birol, dünyada büyük sükse yapan Enerji Görünümü raporunu detaylandırırken söze "artık hiçbir ülkenin enerji konusunda politika geliştirmeme lüksü yok" diyerek başladı ve sözü "enerji bağımsızlığına" getirdi. Misal ABD, bir yandan enerji verimliliği, öte yandan doğalgaz ve petrol üretimiyle dışa bağımlılığını sıfırlamaya gidiyor. Çin, burnumuzun dibindeki Irak'ta en büyük oyuncu olma telaşında. Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı bir ülkenin yakın gelecekte, hızla değişmekte olan enerji ezberini gözden geçirmesi kaçınılmaz.
Irak, 2035'te petrolün küresel hasılasında beklenen büyümenin %45'ini tek başına karşılayacak. Dr. Birol'a göre, çok yakında Irak'ı, yeni Suudi Arabistan gibi göreceğiz. Enerji ile dış politika son derece iç içe geçmiş durumda.
Enerjisi dışa bağımlı Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklara ağırlık vermesi yanı sıra enerjide Ar-Ge yapması, "enerji bağımsızlığı" açısından hayati önem taşıyor. Obama, enerji bağımsızlığını sağlarken dahi üniversitelere "yenilenebilir teknolojileri geliştirin" talimatı veriyor. Bana göre enerji bağımsızlığı, "taşıma suyla dönen değirmene" sürdürülebilir kaynak garantisi anlamı taşıyor.