Etik Değerler Merkezi (EDMER), gençler arasında etik algısını araştırmış. Ortaya çıkan tablo şu; gençlerin üçte biri etik nedir sorusunu fikrim yok, fikri olanlar da bunu "ahlak/erdem" olarak tanımlıyor. Gençler en önemli etik sorunu "ayrımcılık ve haksız kazanç" diye zikrediyor.
İnternet tabanlı araştırma, gençler arasındaki etik algısına yönelik bulgularıyla dikkat çekici. Ayrımcılık konusunu ön plana çıkaran gençler, yolsuzluk gibi bildik etik soruna %20 ağırlık vermiş. Aldatıcı reklam, rüşvet, yanlı habercilik, bilgi hırsızlığı ve yalan haberler, giderek azalan önemde etik sorun sayılmış.
Dernek Başkanı Bülent Şenver; gençler arasında etik kavramının yaygınlaştırılması için bu anketlerin süreceğini, böylece etik değerlerin toplumda karşılık bulması yönündeki gelişmenin izlenebileceğini söylüyor.
Etik değerlere bağlılık açısından kurumları değerlendiren gençler, ilk sıraya üniversiteyi (10 üzerinden 4.7 puanla) koyarken, bunu sırasıyla uluslararası şirketler, yerel yönetimler, ordu izliyor. Son sırada ise siyasi partiler (3.1) ve medya var. İlginç olan; etik puanların 5'in altında çıkması... Bir bakıma gençler, Türkiye'deki hiçbir kurumu "yeterince etik" bulmuyor.
Başkan Yardımcısı Saffet Karpat'a göre gençler en fazla kariyerleri söz konusu olduğunda etik davranıyor. Etik dışı davranışlara müdahale konusunda "bana dokunmayan yılan..." atasözü, gençler arasında karşılığını bulmuş gibi. Gençler, etik dışı davranana "karışmayı" pek düşünmüyor.
Dernek, üniversitelerde sohbet düzenleyerek etik kavramına ülke gündeminde yer açma gayretinde. Bu amaçla "Etika" adıyla ödül tahsis edilmiş... Görünen, etik bilinirliğinde işe "doğru" yerden başladığımızdır.