Başbakan'dan "not artırımında geç kaldığı için düşük not vermeye devam ediyoruz" dediği Standard&Poor's için bir çağrı var; "siyasi davranmaktan vazgeçmeliler." Benzer eleştiri, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün G-20 ülkelerine yaptığı "işsizlik" uyarılarında yer alıyor. İLO, 2008'den bu yana G-20 ülkelerinde işini kaybedenlerin sayısının 20 milyona çıktığını söylüyor. Bunların işlerine geri dönebilmesi için 2015'e kadar yılda %1.3 istihdam yaratılması şart.
Ancak krizle boğuşan ülkelerin "tedbir geliştirme becerisi" böyle bir umut vaat etmiyor. Görünen, bütün çabalara rağmen yılda ancak %0.8 artış sağlanabileceği... Bunun tercümesi, küresel ekonomik krizin aktörlerinin "siyasi davranmayı sürdürmeleri" halinde, 20 milyon daha işten çıkarılacak.
Peki bundan bize ne? Bu sorunun cevabı için 20'ler Grubu ülkeleri hatırlatalım; Türkiye, AB, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, İngiltere, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, G. Afrika, G. Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan...
Bu ülkeler içinde, başta Türkiye olmak üzere küresel krizin pençesinde olmayanlar hayli fazla. Hele ki Türkiye, "OECD ülkeleri içinde istihdam artışı sağlayan yapısıyla" G-20 ortalamasını aşağı çeken istihdam verileri üretmiş.
Bu durum; "G-20'deki 20 milyon yeni işsiz" rakamının krizdekiler tarafından üretildiğini ortaya koyuyor. Görünen, Yunanistan, İspanya ve şimdi de İtalya örneğinde olduğu gibi ekonominin gerekleri bir tarafa bırakılıp "ucuz siyaset" ön plana çekildiği ortamda, işsizlik bombası Avrupa'nın tepesine düşecek.
İLO çareyi, "reel ekonomiye yatırım yapabilmek için küresel anlamda işbirliği şartına" bağlıyor. Bu da notçuların "siyasi" tavrı benzeri yapıları terk edip istihdam için siyaset üretmeyi emrediyor.