Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Uzmanlık merkezleri!

Türkiye'nin Strateji Belgesi'nde, yetişmiş insan gücü ve coğrafi boyutun doğuracağı rekabet avantajına yer veriliyor. İçeride "bir şekilde" oluşturduğumuz "uzmanlık merkezleri", şimdi etrafımızdaki coğrafyanın "cazibe unsuru" durumunda.
Dünyanın eksenini kaydıran Küresel Kriz ardından, bu yeni zenginlik alanları, daha belirgin hale gelmeye başladı. Düne kadar yalnızca coğrafya avantajına odaklı kafalarımızın ıskaladığı, "coğrafyanın gerekli ama yeterli olamayacağı" idi.
30 yıldır dışa açık büyüme sürecinde bana göre en değerli başarımız; birkaç alanda geliştirdiğimiz uzmanlıklardır. Sağlık alanındaki uzmanlıklar, bunun en güzel örneğini oluşturuyor. Rahmetli Özal'ın Malatya'da temellerini attığı ve kendi adıyla anılan Tıp Merkezi, bu vizyonu anlatıyordu; "Buraya helikopterle 2 saat mesafede yarım milyar insan yaşıyor. Bu temel, bu insanlara hizmet sunmak için atılıyor."
O zaman bu "söylemi" fazla ciddiye almadık. Fakat bu vizyonu paylaşanlarımız bugün, Avrupa'dan göz ameliyat turları, Ortadoğu'dan tüp bebek turları düzenleyecek kadar ileri gittiler. Bu, yalnızca sağlıkçılarımızın başarısı değil. Aynı zamanda turizmcilerimizin de bir noktaya gelmesinin sonucu.
Benzer potansiyellerimizden birini ben bilişim uzmanlarımızda görüyorum.
Bugün kamu, bilişim konusunda özel sektörün fersah fersah ilerisinde... AB, Amerika ayarında uzmanlıklar ile çözüm ve yaratıcılık sunabiliyoruz.
Fakat bizim kamu personelinin uluslararası projelerde uzman olarak çalışması yasak. Zira mevzuat engeli var.
Türkiye zaten TİKA'sıyla veya benzeri yöntemlerle komşu coğrafyaya şimdiden 700 milyon euro hibe etmiş durumda. Bunların ülkemiz yararına geri dönüşü vardır kuşkusuz.
Fakat 40 bini bilgisayar mühendisi düzeyinde, 150 bini aşan uzmanlığımızı, etrafımızdaki ülkelerin "dijital dönüşümü" için kullanma imkanını aklımıza getiremiyoruz. Suriye, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Umman, Emirlikler, İran, Gürcistan ve diğerleri...
Buralara bilişim uzmanlığı hibeleri yaparak, bir yandan yeni pazarlar açar öte yandan farklı bir alanda uzmanlık merkezi haline gelebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA