İşlemci firması Intel; aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ülkede 5 bin 220 ebeveynin de katıldığı bir çalışma ile "dijital aileleri" araştırmış.
Amaç, Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem'in ifadesiyle; "çocukların bilgi ve becerilerini artırma adına, teknolojiyi en yetkin kullanabilmek için bilinç ve farkındalık yaratmak."
Özet bulgulara bakalım:
Ebeveynlerin yarısı (yüzde 50), çocuklarının iyi bilgisayar kullanmayı öğrenmesinin elzem olduğunu belirtiyor. Neredeyse tamamı da (yüzde 99) bunun önemli bir beceri olduğunu belirtiyor. Türk ailelerin yüzde 93'üne göre de bu çocukları için çok önemli bir beceri. Birçok ülkede ailelerin ortak görüşü okullarda bilgisayar kullanımı için devlet desteğinin artırılması yönünde. Bu konuda yüzde 90 oranla Türkiye ilk sıraya yerleşiyor. 11 ülke genelinde ise ebeveynlerin yüzde 73'ü devletlerinin bu konuda daha yoğun çalışması gerektiğini savunuyor.
Ebeveynlerin yüzde 98'i, bilgisayar kullanmayı biliyor olmanın gelecekte çocuklarının iş hayatını etkileyeceğini düşünüyor. Türklerde bu oran yüzde 99. Çocukların yüzde 34'ü bilgisayarı eğlence amaçlı kullanıyor. Eğitim, eğlenceyi yüzde 27 oranla yakından izliyor.
Türk çocukları da bilgisayarı en çok eğlence ve eğitim için kullanıyor. Araştırma, başta Türkiye olmak üzere 11 ülkede ailelerin çocukların bilgisayar okur-yazarlığına büyük önem verdiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 93'ünün çocuklarının evlerinde bilgisayar erişimi bulunuyor.
11 ülkede araştırmaya katılan ailelerin yüzde 89'u çocuklarının 12 yaşına kadar bilgisayarla tanışmış olmasını uygun buluyor. Türkiye'de bu oran yüzde 88.
Araştırmaya göre, ebeveynlerin yüzde 99'u bilgisayar konusunda ehliyetli ve yetkin olmanın çocukları için önemli bir beceri olduğunu düşünüyor.
Ailelerin büyük bölümü iyi bilgisayar kullanımının çocuğun gelişiminin bir parçası olduğunu düşünüyor.
Türk ebeveynlerin yüzde 68'i, çocuklarının gözünde kendilerinin bilgisayar kullanımı açısından ehliyetli ve yetkin görüldüğünü belirtiyor. Türkler bu oranla 11 ülke arasında en üst sırada yer alıyor. 11 ülkede ebeveynlerin yüzde 52'si çocukları tarafından bilgisayar kullanımı konusunda ehliyetli ve yetkin, yüzde 40'ı da yeteri kadar bilgi sahibi görüldüklerini ifade ediyor.
Intel'i bu çalışması için kutlamak gerekir. Neticede bu tür araştırmalar, teknoloji kullanımında "bin kişiye şu kadar bilgisayar" türünden kaba istatistiklerin sunduğundan fazlasını anlatıyor bize.
Rahmetli Turgut Özal, "1 milyon bilgisayar olsa, Türkiye'yi uçurmuştuk" diyordu. 20 yıl öncesindeki bu vizyon, izleyen yıllarda "makine obur" adımlar dışında desteklenmediğinden bugün, "teknoloji kullanan, bundan fayda uman fakat yeterince zenginlik üretemeyen" noktaya taşıdı bizi.
"Klavye" kullanımını "üretim" ve "mouse" kullanımını da "tüketim" olarak eşleştirdiğim bu dijital dünyada, bilgiye ve teknolojiye karşı duruşumuzun ne gibi fırsatlar kaçırttığını da yazar, dururum.
Bilgisayar kullanımının çocuklarının geleceğini etkileyeceği konusunda hemfikir biz ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken başka gerçekler de var. Mesela "bilgi ve iletişim teknolojilerini zenginliğe dönüştürmek" için "hayatla ilişkilendirme" noktasında sıkıntılarımız var.
Bilgisayar, sana boyunu söyleyebilir ama boyunu uzatmaz, böyle bir işlevi yoktur. Bilgisayar müşterinin ne yaptığını söyler ama müşterine ne yapacağına karışmaz. Bilgisayar sana aradığın her tür bilgiyi sunar ama bu bilgileri faydaya dönüştürmeyi anlatmaz.
Bilgisayar "kopya"lar ve "yapıştır"ır ama senin için yeni bilgi yaratmaz. Yalnızca ailelerin değil, ekonominin de giderek dijitalleştiği bir ortamda, bilgisayar "gerek şart" olabilir. Fakat "yeter şart", bu teknolojiyle yeni zenginlik alanları yaratmaktır.
Intel'in bu araştırmasına benzer bir çalışmayı, kurumlar ve şirketlerimiz için de yapmamız gerekiyor. Her işletme bugün, hızla bilgisayarlaşıyor. Ancak iş süreçleri, iletişim süreçleri, ilişki süreçleri ve daha önce var olmayan fakat şimdi zaruret haline gelen bilgi süreçleri yönetilmeden bilgisayarlaşmak, umulan faydayı sağlamış mıdır?
Ebeveynlerin yanı sıra patronların da teknoloji kullanımı alanında bilinçlendirilmesi, en az çocukların gelişimi kadar önem arz etmektedir.