Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kredi notu şantajı

Çok değil, bundan 2 yıl önce IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, "Artık bizsiz de olur" diyordu.
Türkiye'nin o zamanki ekonomik durumundan övgüyle; "IMF'ye ihtiyacınız kalmayacak ve yollarımız ayrılabilecek" görüşündeydi. Dün de Standart & Poor's Türkiye Analisti Soussa; "IMF ile anlaşma yapın ki yabancı sermaye girişi sürsün" dedi.
Yıllardır "insansız ekonomi" istediği için "IMF'ye Hayır!" demiyor muyduk?
İşin tuhafı, IMF "Bizsiz de olur!" diyor ama S&P, kredi notu şantajında IMF'yi kullanıyor.
Kredisinden ziyade duası makbul IMF ile anlaşmamızı isteyen S&P'nin gerekçesi, "cari açık düzeyinin çok yüksek" olması.
1994 krizinin tetikçisi S&P, Türkiye'ye gelecek yeni yabancı sermaye için hala referans oluşturduğundan, söylediklerine kulak tıkayamıyoruz.
Fakat söyledikleri de zaten IMF'nin yarım asırdır dilinden düşürmediği reçetelerden daha derin ve yaratıcı değil.
Yapısal reformlarını gerçekleştir, cari açığını kapa, IMF ile anlaş; ben de kredi notunu "olumsuz"dan "durağan"a çevireyim. Dünya, son çeyrek yüzyılın en ağır ekonomik durgunluğunu yaşıyor, açık yüzünden bankalar milyar dolarları batırmış, gıda fiyatları tırmanışta, hammadde zamlanıyor, petrol rekor kırıyor fakat; S&P'nin türküsü yine değişmiyor.
Merak ediyorum; İngiltere'de, ABD'de milyarlık kredileri batıran bankalar ve kurumlar, S&P'den aldıkları "olumlu" notlara rağmen bunu yapmadılar mı?
Kredibilite ölçeğinde S&P'nin referansları madem bu kadar iyi idi neden yaklaşık 1 trilyon dolar uçtu?
Türkiye; borcuna en sadık ülke olmanın da külfetini çekerken, S&P gibi kredi jandarmalarının böylesi şantajlarını hak etmiyor. Tabii ki yapısal reformlara ihtiyacımız var. Nitekim bu alanda pek çok Batı ülkesinden daha hızlı yol alıyoruz.
Ancak Türkiye'yi hala "kayıp yıllar" olan 90'ların kriterleriyle "kredibilite kantarına" koymak, düpedüz şantajdır.
IMF ile anlaşma, Türkiye'nin kredi maliyetini düşürebilir.
Kaldı ki enflasyon belasının yaratacağı baskılar karşısında mali disiplini korumak için böyle bir anlaşma, Türkiye için faydalı da olabilir.
Fakat elindeki kredi notu sopasını sallayarak bize "reform yap yoksa..." diye şantaj yapan S&P ve benzerlerinin tehditlerinin hiçbir faydası da anlamı da yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA