2014 yılında medyanın sürekli konuştuğu başlık şuydu: 'Mükemmel olmaya çalışmak sağlığınızı mahvediyor olabilir'.
Kalp krizlerini tetikler, IBS (irratebl bağırsak sendromu) ve uykusuzluğa neden olabilir ve hatta The Daily Mail uzmanlarının söylediğine göre bu çoğu zaman sizin için sigara içmekten daha kötüdür. Son zamanlarda bilimadamları mükemmeliyetçiliğin obezite ve tütün ürünleri kullanımını da tetikleyen bir risk faktörü olduğunu da belirtiyor. Son çalışmalar her beş kişiden ikisinde mükemmeliyetçi eğilimler olduğunu gösteriyor. Bu da pek çok hasta demektir.
BAŞARISIZLIĞIN KURUCUSUDUR
Kalbinizin sesinin yaşamınız anlamına geldiğini ve ona dikkat etmeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Belki bunu da biliyorsunuzdur; mükemmel olma çabası derinlerde bir yerlerde başarısızlığın kurucusudur. Bazılarımız 'Biz kimiz ve bu hayatta ne olmak istiyoruz?' merakı ile dolaşırken, kusursuzluğu önemsemez.
Fakat bazılarımız da bu sorulara kusursuz yanıtlar bulmak için mücadele verir.
Kendi duygusal yolculuğunuzda nerede olduğunuzun bir önemi yok; tutum ve bakış açılarınızın ne olduğunu incelemek yardımcı olacaktır.
Mükemmellikten kurtulma yollarını bulmak da yardımcı olacaktır. Peki bu nasıl yapılabilir?
SADECE BEŞ DAKİKA
Günün başında veya sonunda kendinize ayıracağınız sadece beş dakikada değerlendirmelerinizi veya nasıl hissettiğinizi yazarak esenlik duygunuzu, iç huzurunuzu, hatta hayal gücünüzü besleyebilir, gelecek için gerçekçi planlar yapabilir ve kusurlarınızı kabul edebilirsiniz.
Kişisel bakım, kendini keşfetme ile başlar. Kağıda yazacağınız düşünceler ve fikirlerinizle kendinizde büyük farklılıklar yaratabilirsiniz. Bu size düşüncelerinizi kaydetmenin yanı sıra bunlar üzerine düşünme imkanı, tutumlarınızı değiştirme şansı ve olmak istediğiniz kişi olmak için yeni tutumlar geliştirmek için yollar sunar.
Eğer ne yazacağınızı bilemiyorsanız, aşağıdaki bazı sorular size yardımcı olacaktır.
Bu soruları kendinize meydan okumak ve kendinizi keşfetmek için kullanın.
Soruların doğru ya da yanlış cevapları yok ve kimse sizin cevaplarınızı eleştirmeyecek ya da yargılamayacak. Bu yüzden kendizi tamamen özgür bırakın. Dürüst olun.
Yaratıcı olun. Gerçek önceliklerinizi göz önünde bulundurarak cevaplayın...
1- Başarısız olmayacağınızı bildiğiniz bir şeyi yapacak olsaydınız, ne yapardınız?
2- Hangi işi, hobiyi denemek isterdiniz?
3- Ne olmadan yaşayamazdınız?
4- Hayatınızda gerçekleşmesini umduğunuz ama henüz başaramadığınız şey nedir?
5- Çocukluğunuz nasıldı? Yetişkinliğiniz nasıl?
6- İnsanlar sizin hakkınızda ne öğrenselerdi çok şaşırırlardı?
7- Şu anda başka bir yerde olabilseydiniz, nerede olmak isterdiniz?
8- Hiç düşünmeden söyleyin: Sizi mutlu eden bir isim.
9- Yapılacaklar listenizdeki ilk üç şey nedir?
10- Günlük yaşamda gerçekleşecek hangi olay sizin çok büyük stres yapmanıza neden olur?
11- En çok gurur duyduğunuz şey nedir?
12- Eğer yaşınızı bilmeseydiniz kaç yaşında olmak isterdiniz?
Birkaç farklı ve çeşitli bölümler içeren günlükler kullanarak hayatınızdaki olayların kayıtlarını tutmaktan çekinmeyin. Birine kısa vadedeki planlarınızı yazın, birine uzun vadeli planlarınızı... Bazen yazarken bazı endişelerinizin çözümünü bulabilirsiniz ve daha önceden düşünmediğiniz şeyleri düşünüp farklı açılardan olaylara bakabilirsiniz. Bu egzersiz, bilinçaltınızda gelecek için size umut verecek. Gün sonunda durun ve düşünün: Ne doğru gitti? Ne için minnettarsınız? Beklenmedik ve plansız bir şey oldu mu? Bazen kötü bir günü düşünmek, yeni günü umut verici düşünceler ve mutlulukla kucaklamamızı ve ona müteşekkir olmamızı sağlayabilir.
RAHATLAMANIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Negatif duygular ve stres, hastalıklara yol açarak sağlığı kötüleştirdiğine göre pozitif ruh hali, hayata bağlayan ilişkiler ve kendimizi iyi hissettiren terapiler de enflamasyonu yavaşlatarak daha sağlıklı, mutlu ve olabildiğimizce güzel olmamızı destekler. Cilt sağlığını koruma stratejisinin kilit bileşenlerinden biri, kendinize rahatlamak için zaman ayırmak ve hayattan zevk almaktır.
ÖRNEK DERİN NEFES EGZERSİZİ
1. Bol kıyafetler giyin ve uzanın.
2. Burundan olabildiğince uzun nefes verin.
3. 10'a kadar sayarak burundan nefes alın, diyaframınızın ve karnınızın şiştiğini hissedin.
4. Ciğerlerinizi tam olarak şişirmeye yetecek kadar hava solumaya çalışın.
5. 20'ye kadar sayarak yavaşça nefes verin, ciğerinizdeki tüm havayı dışarı çıkarın.
6. İki-üç dakika kadar devam edin.
İYİLEŞTİRİCİ DOKUNUŞ
Masaj, sadece kas ve dokuların ovulması ve esnemesine yaramaz; aynı zamanda stresi, depresyonu azaltır, uyku düzenini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çalışmalar kanser hastalarına uygulanan masajın ilave ağrı kesici alımını azalttığını kanıtlamıştır. Birçok çalışmada denekler masajın faydalarını terapiler bittikten aylar sonra bile görmeye devam etmektedir.
İyileştirici dokunma terapileri; derin doku masajı, cilt fırçalama, bağdoku manipulasyonu ve refleksoloji gibi farklı birçok form alabilir. Bu teknikleri deneyerek sizi en çok şımartacak olan dokunma terapisini bulun. Basit bir sandalye masajı bile çok faydalı olabilir. Miami Tıp Fakültesi, masajın ofis çalışanları üzerinde etkisi ile ilgili bir çalışma yürütmüştür. Haftada iki kere uygulanan 15 dakikalık basit bir masaj terapisinin, üretkenliği ve uyanıklığı artırırken stresi önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır.
Zihin, bağışıklık sistemi, cilt ile ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki ilişkiye dair daha fazla gerçek açığa çıktıkça, duygusal terapiler iyileştirici terapilerimizin cephaneliğinde çok daha büyük yer kaplayacaktır.