İnsanları ne mutlu eder? İnsan ruhunun, doğuştan kendini iyileştirme özelliğine sahip olduğu söylenir. Bazı inanışlar, saf mutluluğun bu olduğunu savunur. Tüm insanlık gibi, bizler de evrensel mutluluğun özlemini çekeriz. Aristo, mutluluğun bir yolculuk olduğuna ve bu yolculuğun yaşamın sonunda ayırt edilebileceğine inanır. Kendi etik görüşü çerçevesinde, bu mutluluğu erdemin bir ölçüsü olarak açıklar. Bu erdemin ölçüsü; sağlık, arkadaşlık, bilgelik gibi şeyleri birleştiren, etik ve ahlaka uygun işler yapmaktır. Aristo, aynı zamanda iyi kararlar vererek ve geleceği hiç aklından çıkarmayarak erdemli bir hayat yaşanabileceğini savunur. Aristo, günümüzdeki anlık hazların kesinlikle bir savunucusu olmazdı. Çünkü o, anlık hazların asıl mutluluğa engel olduğunu savunur. Aristo'ya katılabilir ya da katılmayabilirsiniz. Ne de olsa mutluluk öznel bir konudur. Eğer mutluluk bir hedefse, çoğumuz hâlâ onu bulmak için çabalıyoruz. Sayısız araştırmacı, zor ulaşılabilen bu mutluluğun adımlarını tanımlamak ve açıklamak için çok uğraşmıştır. Çünkü evrensel bir tanımdan yoksun olduğu için mutluluğu tanımlamak zordur. Mutluluk; küresel kültür, ekonomi, çevre ve ilişkilerin yanı sıra din ve maneviyat gibi diğer üstün kategorileri de kapsayarak insanlığın her alanına dokunur. Mutluluğun anlamı kişiden kişiye, kültürden kültüre değişir. Amerikalılar için mutluluk başarıdır. Japonlar ise mutluluğu sosyal uyumda bulurlar. Almanlar için mutluluk, iyi seçimler yapmaktır. Hintliler içinse barış ve iyi aile ilişkileridir. Bazı akademisyenler, mutluluğun gelir ile ölçülebilen bir şey olduğunu ileri sürerken, diğer bir kısmı da mutluluğun GSMH (gayri safi milli hasıla) ile alakalı olduğunu savunur. Zengin ülkelerin, en az mutlu ülkeler olduğunu gösteren araştırmalara bakılırsa, mutluluğun gelirle pek bir alakası olmadığı ortaya çıkıyor.
MİLLİ MUTLULUK İNDEKSİ
GSMH'nin mutluluk ölçütü olduğunu savunanların aksine, 2009'da Fransa Başbakanı Sarkozy, ülkelere GSMH yerine Gayri Safi Milli Mutluluk (GSMM) fikrini, gelişmişlik ölçütü olarak dikkate almalarını teklif etmiştir. Fransa'nın önderliğinde, Mayıs 2011'de İngiltere'de çok sayıda psikoterapistin desteğiyle milli mutluluk indeksi oluşturulmaya başlandı. İlginç bir şekilde, GSMM ilk olarak 1972'de dönemin kralı Jigme Singye Wangchuck tarafından Budist ilkelerine uygun olarak geliştirilmiştir. Fakat GSMM'nin ölçülebilmesi için, spesifik kriterleri belirlemek zordur. Ekonomik, çevresel, fiziksel, mental, iş, sosyal ve politik konular çerçevesinde araştırmalar yapılmış olsa da kesin bir ölçüt bulunamamıştır. Dünyanın en mutlu yerlerini bulmak için başka bir teşebbüs de, 2011 yılında 148 ülkeyi inceleyen Gallup Organizasyonu tarafından yapılmıştır. Ankete katılan kişilere; anketten bir önceki gün eğlenip eğlenmedikleri, saygı duyulup duyulmadıkları ve bir şeyler öğrenip öğrenmedikleri gibi sorular sorulmuştur. Aşağıdaki liste, en pozitif cevapları veren yerleri göstermektedir. GSMH'de dünyada 90'ıncı sırada olan Panama, listede ilk sırayı almıştır. Bunun yanı sıra GSMH'de beşinci olan Singapur ise listenin sonlarındadır. İşte mutluluk ortalamasına göre ülkeler:
1- Panama
2- Paraguay
3- El Salvador
4- Venezuella
5- Trinidad ve Tobago
6- Tayland
7- Guatemala
8- Filipinler
9- Ekvador
10- Kosta Rika
11- Kanada
12- Kolombia
13- Malezya
14- Hollanda
15- İrlanda
16- Danimarka
17- Kuveyt
18- Umman
19- Endonezya
20- Honduras
RUH HALİ ÇOK ÖNEMLİ
Kendinizi yalnız hissediyorsanız, sosyalleşmiyorsanız, stresliyseniz ve rahatlamak için kendinize vakit ayırmıyorsanız veya yaptığınız işle ilgili tutkularınız yoksa, vücudunuzdan tam olarak verim almanız mümkün değildir. 'Kapsamlı sağlık' adını verdiğim kavramın en önemli bileşeni budur. Ruh haliniz vücudunuza sürdüğünüz ürünler ya da vücut sağlığınız için tükettiğiniz yiyecekler kadar önemlidir. Bünyenizi antioksidan ve antienflamatuvarlarla donatıyorsunuz, hasarı önlemek için etkilenen bölgelere onarıcı ve nemlendirici bir losyon uyguluyorsunuz. Beslenmenize hasarlı dokuları onarmak için glukosamin ve lesitin; hücre duvarlarını doldurmak ve su çekmesini sağlamak için temel yağ asitleri ekliyorsunuz. Ayrıca, vücudunuzun en verimli şekilde çalışabilmesi için gerekli olan sağlıklı yiyecekleri tüketmeye devam ediyorsunuz. Pürüzsüz bir cilt ve sıkı bir bağ dokuya sahip olmak için gerekli sağlıklı ortama, sadece bir adım uzaktasınız. Bu adımlar size hem dahili, hem harici sağlıklı bir ortam sağlar. Vücudunuza çukurlaşmış cildi onarmak ve kusurları önlemek için gerekli olan her şeyi verir, aynı zamanda vücudunuzu daha genç ve canlı bir hale getirir. Ama hayatınızda yeteri kadar tatmin olmuyorsanız ve mutlu değilseniz, maksimum sağlık seviyesine ulaşmayı başaramazsınız.
MUTLULUK TESTİ
Aşağıdakilerden hangisi insanı daha mutlu eder?
Daha fazla para kazanmak
Ruh eşini bulmak
10 lira bulmak
Yeni eve taşınmak
Başarı elde etmek
Daha iyi genlere sahip olmak (Mutluluk, göz ve saç rengi gibi genetiktir.)
CEVAP:
Yukarıdakilerin hiçbiri doğru değil. Yeni bilim; mutluluğun bir sonuç değil, bir süreç olduğunu kanıtlıyor ve sadece eğlenmekle ilgili olmadığını da... 'Suyun Sırrı' adlı kitabımda da belirttiğim gibi; mutluluk yüzde 50 genetik, yüzde 40 kasıtlı ve yüzde 10 koşullara bağlı olarak oluşur. Yüzde 40'lık kategori çok önemlidir. Koşullar değişebilir ya da uzun sürede mutluluk vermeyebilir. Mutluluk, daha çok hedef ya da seçimdir; bir eylemdir, sonuç değil. Benim sağlık yaklaşımıma göre, mutluluk şu üç elementin birleşimden oluşur: Biyolojik, öğrenilmiş ve bilişsel. Fakat insanlar, benim üç adımlı programımı kullandıklarında bunun bir önemi de olmayacak. Mutluluğu nasıl tanımlarsak tanımlayalım, hepimizin şunu kabul ettiğini düşünüyorum: Mutluluk; yeri beyin olan bir ruh halidir.