Günlük kürünüzün her adımı önemlidir ancak en güçlü anti-aging adımı, tedavi ve onarımdır. Temizleme, tonik kullanımı, nemlendirme ve koruma ürünlerinin her birinin kırışıklıklarla savaşta farklı bir işlevi vardır. Tavsiye ettiğim formüllerde yüzeysel birikintileri temizlemeye veya ultraviyole ışınlara karşı korunmaya yönelik malzemeler vardır. Ancak tedavi ve onarım kategorisindeki önerilerim şimdiye dek meydana gelmiş hasarları onarmak ve cildinizi, kendisini ileride olabilecek hasarlardan koruyabilecek sağlığa kavuşturmakla ilgilidir. Cilt tipine bakılmaksızın, her gün en az bir tane dahili ya da harici C vitamini içeren antioksidan tedavi ürünü kullanacaksınız. Programın bu bölümü ayrıca dahili cilt bakım kürümüzü destekleyecek gıda takviyeleri de içerecek. Böylece, cildinizi aynı temel anti-aging reçetesi ile içeriden besleyeceksiniz. Size tedavi ve onarım için tavsiye ettiğim ürünlerin, kürünüzün etkisini artıracak araçlar oldukları kanısındayım. Gıda takviyeleri, cildinizi içeriden tedavi ederek onarır. Cilt bakım ürünleri de dışarıdan bakım ve onarım sağlar. Günde en az iki kere -bir sabah, bir de gece- bir dahili, bir de harici destek tedavisi uyguluyor olacaksınız. C vitamini ayrıca nemlendirici etkiye de sahiptir. Tipik olarak gece tedavisinde soyma ve nemlendirme aşamaları kaydedilir ama antioksidan gıda takviyelerini de hem sabah hem de gece almalısınız.
KREMLER C VİTAMİNİ İÇERİYOR
C vitamininin serbest radikaller ve enflamasyon ile savaşarak kolajen ürettiğini önceki yazılarımda anlatmıştım. Temizleyicilerden güneş korumalarına kadar kullandığınız ürünlerin çoğu C vitamini içerir. Ancak cildinizi bu yüksek potansiyelli antioksidanla donatabilmek için yüzde 10'un üstünde askorbik asit içeren günlük tedaviler de uygulamanızı tavsiye ederim.
C Vitamini neden bu kadar değerli?
Diğer canlılardan farklı olarak insanlar kendi C vitaminini kendileri üretemez, C vitaminini besinlerden elde ederler. C vitamini dokularda uzun süre kalamadığı ve idrarla atıldığı için, sürekli bir kaynağa ihtiyaç vardır.
C vitamini ciltte ne yapar?
Epidermiste, derinin alt tabakalarından beş kat daha fazla C vitamini bulunur ve birçok farklı görevi vardır. Su kaybını önler, böylece cildin bariyer fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar. Kolajen ve elastin oluşumunda görev alır. Hareketli serbest radikalleri, çok fazla zarar vermelerine olanak tanımadan etkisiz hale getirir. C vitamininin güneşin yakıcı ışınlarına karşı koruyucu görev üstlendiğini gösteren güçlü bulgular vardır. Özellikle de yüksek dozlarda uygulandığında ya da E vitamini, güneş koruması ve cildi rahatlatan elementler ile birlikte kullanıldığında çok faydalıdır.
Cildi C vitaminiyle dışarıdan besleyebilir miyiz?
Vücudun yiyeceklerden alabileceği C vitamininin bir limiti vardır. Duke ve Wisconsin üniversiteleri yaptıkları bir araştırmayla, 'Vücudu es geçerek C vitaminini direkt cilde almak, cildin C vitamini yoğunluğunu 20 kat artırıyor' sonucuna ulaştıklarında tüm dünyadaki dermatologlar cildin dışarıdan C vitamini ile beslenebileceğinin farkına varmıştır.
SUDA ÇÖZÜNÜR
Peki nasıl?
C vitamini aslında oldukça hassastır. Suda çözünebilir, ancak su ile karıştığında ve oksijene maruz kaldığında antioksidan işlevini yerine getiremez. Ayrıca C vitamini ışığa maruz kaldığında hızla ayrışır. Uzun ve zorlu çalışmalar sonunda susuz bir solüsyonda yer alan yüksek yoğunluklu C vitamini teknolojisini üretmeyi ve patentini almayı başardım. Bu teknoloji, saf C vitamininin yüksek miktarlarda ve tahrişe yol açmadan cildin üst tabakalarına uygulanmasını sağlayan, zengin ve rahatlatıcı bir formüldür. Bu buluştan yıllar sonra C vitamininin devamlı kullanımının en iyi yol olduğunu, çünkü her gün uygulama yapıldığında ciltte bir rezerv meydana geldiğini öğrendik. Siz de cildinizde olumlu bir değişim görmek isterseniz, içeriğinde C vitamini bulunan temizleyici ve krem kullanın. Ürünlerin portakal kokusunu içinize çekerken, farkı her gün hissedebilirsiniz.
CİLDİ RAHATLATAN ÜRÜNLERİN İÇERİĞİNDE NELER OLMALI?
Tedavi ve onarım için cilt rahatlatıcıları çok önemlidir. Cildiniz ciddi anlamda enflame olduğunda, örneğin tahriş ya da alerji yan etkisi olarak, kortizon gibi potansiyel anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilir. Enflamasyona yol açan etkilerden her gün korunmak için bitkisel ürünlerin çok etkili cilt yumuşatıcıları olduğunu fark ettim. Bazıları damarların daralmasına, yani enflamasyonla meydana gelen genleşmeye karşı koymaya yarıyor. Arachidonik asit gibi bazıları, enflamatuar öncesi molekülleri meydana getirmeden önce enflamatuvar baskını önleyebilir. Karakafes köklerinden elde edilen allantoin, el kremlerinden traş losyonlarına kadar birçok üründe bulunur çünkü mükemmel bir cilt rahatlatıcıdır. Ayrıca yeni hücre oluşumunu tetiklediği düşünülür. Bir B vitamini türü olan panthenol de çiftli etkiye sahiptir: Enflamasyonla başa çıkmanın yanı sıra, suyu çeken ve ciltte suyu hapseden bir nemlendirme özelliğine sahiptir. Mükemmel cilt rahatlatıcısı görevi gören pek çok bitki özü vardır. Camomile (Anthemis nobilis) en iyi bilinenlerden biridir. Bisabobol adı verilen bir kimyasal içerir ve bu kimyasal enflamasyon baskınını önler. Meyankökü de enflamatuar baskınının önlenmesinde kullanılır. C vitamini de ihtiva eden portakal özü, arnika ve söğüt bitkisi de yaygın şekilde kullanılan doğal anti-enflamatuarlardandır. Aloe vera yaprağından elde edilen özsu sadece nemlendirici özelliklere sahip mükemmel bir bitki değil aynı zamanda diğer cilt rahatlatıcıların etkisini de artıran bir anti-enflamatuardır. Eser minerallerden çinko gerçekten çok yönlü bir maddedir. Cildi ultraviyole ışınlarından, diğer tahriş edici etkilerden, bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korur, kolajen yapımını artırır, A ve E vitaminlerinin etkisini artırır, güneş ya da akneden dolayı meydana gelen tahrişi azaltır.