Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Hasar görmüş cilt kabarır

Güneşe maruz kalmış bir ciltte hücre ölümü ve hasar meydana gelir. Cilt gitgide kızarmaya başlar. Enflamasyonla başa çıkmak için güneşten korunun

Enflamasyon vücudun kendisini yaralanma veya istilalara karşı korumasının bir göstergesi olarak karşımıza çıkar. Damarlar genişleyerek besin, oksijen, su ve diğer savunma hücrelerini o alana göndermek için çaba sarf eder. Bu sebeple de enflamasyon olan bölge kırmızı ya da kabarmış gibi görünür. Özellikle de uzun bir süre boyunca devam ettiğinde bu aktivitenin çok daha kötü bir yanı vardır. Vücutta enflamatuar süreçte görev alan kimyasallar, sonunda hücrelerde yıkıcı bir etkiye neden olarak yüksek miktarda serbest radikal oluşumuna yol açar ve su kaybını tetikler.

GÜNEŞ YANIĞI

En net enflamasyon örneklerinden biri güneş yanığıdır. Güneş yanığında, duş aldıktan birkaç saat sonra cildinizin gitgide daha da kızardığını hissedersiniz. Eğer gerçekten uzun bir süre güneşte kaldıysanız tüm vücudunuz ısınır ve cildinize elinizle dahi dokunamazsınız. Ateşiniz çıkabilir ya da üşüyebilirsiniz. Güneşin ultraviyole radyasyonuna maruz kalmak, cilt altındaki hücresel savunma mekanizmalarının harekete geçmesini tetikler. UVB ışınları epidermisteki canlı hücrelere saldırır. UVA ışınları daha uzundur ve daha derine nüfuz ederek, damar duvarları da dahil olmak üzere dermisteki yapılara saldırır. Cilt kırmızıya dönmeye başlamadan hemen önce damarlar genleşerek daha çok oksijen ve akyuvarı dermis ve epidermise taşımaya çabalar. Bu biyolojik olayın yan etkisi, damarların genişlemesi ve duvarların incelmesidir. Kan dolaşımındaki su, buralardan çevredeki dokulara sızar ve bir saat içerisinde kabarmalara neden olur. Damar duvarlarındaki hücreler, sitokin adı verilen enflamatuar proteinleri açığa cıkarırlar.

SU KAYBI OLUR
Bu savunma mekanizmalarına rağmen, güneşe maruz kalındığında hücre ölümü ve ciltte hasarlar meydana gelir. Hasar görmüş ya da güneşte yanmış hücreler epidermiste; özellikle hücrelerin oluştuğu alt kısımlarda ortaya çıkar. Önemli bağışıklık sistemi hücreleri olan Langerhan hücreleri neredeyse yirmi dört saatte tamamen yok olur. Enflamasyona neden olan kimyasallar ultraviyole ışınına maruz kaldıktan dört-sekiz saat sonra maksimuma ulaşır; bu deri hücresi duvarlarındaki lipitlerin yok edildiğinin göstergesidir. Su kaybı ve bununla beraber kolajenin yok olması ve elastin yıkıcı enzimlerin ortaya çıkması, tersine çevirmek ve önlemek istediğiniz yaşlanmanın görünür izlerini meydana getirmektedir.

GENÇLİKTE HÜCRELER SAVUNMASIZDI
Enflamasyonla başa çıkmak özellikle gençken çok önemlidir çünkü enflamatuar tepkilerin en aktif olduğu zaman gençliktir. Bu dönemde sadece hücreleriniz savunmasız değildir, aynı zamanda önünüzde hasarın etkilerinin birikmesiyle geçecek uzun yıllar vardır. Bu nedenle özellikle genç yaşlarda kendinizi yaz-kış güneşten korumak enflamasyonu azaltmaktaki en önemli adımlardan biridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA