AK Parti Grubu, önceki gün TBMM Başkanlığı'na sunduğu dilekçeyle Gezi Parkı olaylarının arka planının araştırılması için komisyon kurulmasını teklif etti. İktidar partisinin 24 sayfalık dosyası ileriye ışık tutacak önemli ipuçları ile dolu. O dosya siyasi istikrarı "Taksim!" ve "Tahrip" etmeye yönelik girişimleri anlattığı kadar "Tespit" ve "Özeleştiri" de içeriyor. Özetlemek gerekirse...
***
Tespit: Demokrasi;
'katılım, çok seslilik, açık fikirlilik ve hoşgörü' temelinde anlam kazanır.
Tepki: İktidarı, sandık yerine kaba kuvvete başvurarak sokakta arama girişimleri demokrasilerde kabul edilemez.
***
Tespit: Göstericiler iki ana gruba ayrılmaktadır. Birinci gruptakiler, Taksim Projesi'ne itirazlarını dile getiren ve barışçıl yoldan ilerleyen sivil vatandaşlardır. Hükümet, bu kesimin endişelerini gidermek için sürekli temas halindedir.
Sert Tepki: İkinci gruptakiler gösterileri provoke ederek, AK Parti Hükümeti'ne ve Başbakan
Tayyip Erdoğan'ın şahsına karşı şiddet içeren harekete dönüştürmüştür. Başbakan'a yöneltilen
'diktatörlük' suçlaması hiçbir somut kanıt olmaksızın ideolojik gerekçelerle yapılmaktadır.
***
Tespit: Gezi Parkı olaylarının başlaması ile Türkiye'den atılan tweet sayısı 8 milyondan 35 milyona çıkmıştır.
Tepki: Sosyal medyada ve bazı tv kanallarında kalabalıkların sokaklara dökülmesi yönünde yaygın kara propaganda başlatılmış, sanal bir savaş ortamı yaratılmış, olaylar Hükümet'i yıkmaya yönelik yasadışı eylemlere dönüşmüştür.
***
Tespit: Bazı polisler tarafından biber gazının aşırı kullanımı söz konusu olmuş, Başbakan bu durumdan rahatsızlığını belirtmiş, soruşturma kapsamında güvenlik güçleri açığa alınmış, çadır yakmaya karıştıkları ifade edilen 7 zabıtanın işine son verilmiştir.
Karşı Eleştiri: Tazyikli su ve biber gazı kullanımı dahil olmak üzere polisin uyguladığı yöntem uluslararası kurallardan farklı değildir.
***
Özeleştiri: Hükümet; yerel politikalarını ve ülke çapında yürüttüğü faaliyetleri anlatma noktasında etkili bir iletişim faaliyeti yürütme ihtiyacı içinde olabilir.
Tepki: İletişim eksiği, taleplerin şiddet yöntemiyle dile getirilmesini haklı kılmaz.