Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Katolik nikâhı' gibi mortgage

Mortgagezedeler yaratılmaması için tüketiciye önce konut kredisi bilgi formu verilecek. Ne tür bir borcu üstlendiğini öğrenen tüketici, bilgi formunu aldıktan 1 işgünü sonra kredi sözleşmesini imzalayabilecek. Aksi taktirde sözleşme geçersiz sayılacak

Sanayı Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, tutulu satış (mortgage) kredisi kullanacak vatandaşların bilgilendirilmesine ilişkin özel bir düzenleme yaptı. Bankalar Birliği, Katılım Bankaları Birliği ve FİDER'in görüşüne açılan tebliğ taslağı ile kredi alacak vatandaşın ileride sorunla karşılaşmasına önlem alınıyor, mortgagezedeler yaratılmaması hedefleniyor. Konut verecek kredi kuruluşu ile tüketici arasında katolik nikâhı çağrıştıran, "bir diyeceği olan varsa şimdi söylesin veya ebediyen sussun" kuralının işletileceği bir ilişki biçimi kuruluyor. Sanayi Bakanlığı, halen konut kredisi kullanan 500 bin vatandaşın, mortgage kapsamına girmeden önce avantaj ve dezavantajlı yönleri bilmesine önem veriyor.

12 PUNTO UYARI DOKÜMANI VAR

Sanayi Bakanlığı'nca hazırlanan "Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre, konut kredisi sözleşmesi öncesinde tüketiciye bilgi formu verilecek. Ne tür bir borcu üstlendiğini öğrenen tüketici, bilgi formunu aldıktan 1 işgünü sonra kredi sözleşmesini imzalayabilecek. Aksi taktirde sözleşme geçersiz sayılacak. Sözleşme konusu kredi verilmeden önce tüketici, en 12 punto büyüklüğünde, siyah harfle basılmış ön bilgilendirme formunu okuyacak. Bilgilendirme formunda şu konulara yer verilecek:

* Tüketici, sabit, değişken faizli veya iki faizin birlikte uygulandığı kredi seçenekleri arasındaki farkları öğrenecek.

* Kredi alacak kişi, değişken faizli kredi riskine karşı uyarılacak.

* Tüketiciye, kullanacağı krediye ilişkin yıllık faiz ve maliyet oranı anlatılacak.

* Kredi alan tüketici, gelirine göre dönemsel kredi ödeme tutarını banka ile birlikte belirleyecek. Yılda ne kadar ödeme yapacağını bilecek.

* Borç tutarı; ana para, faiz ve diğer giderler itibariyle ayrıntılı bir liste halinde tüketiciye verilecek.

* İdari giderler, sigorta giderleri, hukuki giderler, aracı kurum giderleri gibi maliyet unsurlarına ne kadar ödeme yapıldığı tüketiciye açıklanacak.

* Kredi geri ödemelerinin vadesinden önce yapılmasına ilişkin şartlar da bilgi formunda açıkça yazacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA