Dün de ifade ettiğim gibi Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı en erdemli ve en güzel olaylardan biri Yargıda Birlik Platformu'nun kurulması ve ardından da bu onurlu platformun HSYK'ya hâkim olabilmesidir. Türkiye gerçek anlamda bir hukuk devleti olacaksa mevcut HSYK'nın yargı yapısını yeniden inşa edebilmesiyle mümkündür. İşte bu bağlamda çok önemli bir karakter olan HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz devlet içindeki paralel yapılanma ile ilgili yürütülen soruşturmanın İtalyan coğrafyasında geçmişte yürütülen P2 Mason Locası soruşturması ile benzerlikler gösterdiğini söylüyor. Bu çok önemli bir saptama...
***
Mehmet Yılmaz, bu nedenle İtalyan meslektaşlarının kendilerini, diğer ülkelerdeki hukukçulara göre daha kolay anladığını belirtiyor. Hakikaten de Fethullahçı örgüt ile masonik örgütler arasında her açıdan benzerlik var. Son derece sinsi örgütlenme modelleri bunlar. Bir anda intihar saldırısı yapabilecek kadar örgütsel bağlılıkları var. Dün bahsettiğim iki Fethullahçı hâkim de bu modelin örneğiydi. Şu an bu hâkimler terör örgütü ile işbirliği halinde atılı suçları işlemekten yargılanıyor. Yargılayan Yargıtay dairesi terör suçlarına bakan daire.
***
Mehmet Yılmaz'ın özellikle altını çizdiğim ve çok dikkatle okunması gereken demeçleri de şöyle:
"...33 yıllık yargıcım, teşkilatı tanırım. FETÖ mensubu hâkim-savcı sayısı veremem ama şunu biliyorum: Yargıda seçime bağımsız girdiğini söyleyen 11 ayrı kişi 5000'e yakın oyu alamaz. Bu imkânsız. Biz sayı ile ilgilenmiyoruz. Sayı ne olursa olsun yargı içinde hiçbir örgütlenmeye, adaletin yaralanmasına izin vermeyeceğiz... Göreve başladığımızdan beri hukuksuzlukları saptanan 88 hâkim ve savcıyı görevden uzaklaştırdık. 5'i kesinleşen 14 ihraç kararı verdik. Soruşturmaların yavaş yürüdüğünden yakınılıyor ancak gözden kaçırılan bir husus var. Haklarında soruşturma yapılan hâkim ve savcılar anayasal teminata sahip devlet görevlileri. Soruşturma sürelerini uzatan yasal engeller mevcut.
***
İstinaf Mahkemeleri'ni faaliyete geçirdik. 1054 1. sınıf hâkim ve savcı ataması yaptık. Devlet, millet ve adalet sevdası olan yeni bir hukukçu nesli geliyor. Bu nesil her türlü ideolojiden arınmış, hukuk idealinde birleşen bir hukuk nesli olacak. Geçmişte karıkoca olan hâkim ve savcıların birbirine karşı etkilenmeden bağımsız karar verdiğine çok şahit oldum. Tekrar bunun tesisine çalışıyoruz. Baştaki kararlılığımız hiç değişmeyecek. Söz verdik, insanlar adliyeye güvenle girecek, huzurla ayrılacak. Bunu gerçekleştirene kadar kendimizi başarılı saymayız.
***
Mağdurları çok olan, klasörlerce evrakın bulunduğu soruşturmalar dünyanın her ülkesinde karşılaşılabilecek hususlar değil. Sadece İtalya, P2 Mason Locası soruşturmalarında kısmen bize benzer durumlarla karşılaştı. Bu yüzden İtalyan meslektaşlarımız bizi daha iyi anlayabiliyor, ama diğerleri hâlâ anlamakta zorlanıyor. Çünkü hâkim ve savcıların bu tür hukuksuzluklar yapabileceğine inanamıyorlar. Biz de en başta anlamakta zorlanmıştık ama bunlar gerçek."