Peşinen söyleyeyim, bugün saat 10'da TÜİK tarafından açıklanacak 3. çeyrek GSYH reel büyüme oranı ne açıklanırsa açıklansın, Türkiye Ekonomisi'ni 3. çeyrekte G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranını yakalamış ülke noktasına taşıyacak.
10 Kasım Cuma günü yayınlanan yazımda, bugün açıklanacak (siz bu yazıyı okurken çoktan açıklanmış olabilir) 3. çeyrek büyüme verisi için yüzde 10.2 tahminimi 1 ay önceden paylaşmıştım.
Genellikle ilk paylaştığım tahminler daha isabetli oluyor. Yani, yüzde 10.2- 10.4 tahminimi bir yere yazalım. Bununla birlikte, 8 Aralık Cuma günü açıklanan TÜİK sanayi üretim verileri üzerinden bir tahmin revizyonu yapar isek, 3. çeyrek büyüme yüzde 70 olasılıkla, yüzde 11.5 ile 12.2 arası çıkacak gibi gözüküyor. Tahmin hesabımda bulduğum en kötü olasılık yüzde 9.1; en iyimser olası büyüme oranı ise yüzde 15.2. Bu durumda, tahmin aralığını bir miktar daraltır isek, yüzde 9.1 ile 12.2 aralığı diyebiliriz; ki, orta noktası 10.7'ye gelir.
Tüm bu olası büyüme oranları, Türkiye'yi 3. çeyrekte önde gelen ekonomiler arasında ilk sıraya taşıyacak.
Kimi uluslararası finans kurumları 3. çeyrek için yüzde 7 ile 8.2 arası büyüme tahminleri öngörürken, Başbakan Yıldırım başta olmak üzere, Ekonomi Yönetimi'nin ilgili bakanları da ekim sonundan bu yana, minimum yüzde 9.6'dan başlayarak, 3. çeyrek GSYH büyüme beklentilerinin 2 haneli olduğunu belirttiler.
Anadolu Ajansı, bu tür önemli bir makro ekonomik veri açıklanmazdan önce, ekonomistler arasında tahmin anketi yapmakta. 8 Aralık Cuma yayınladıkları ankette, 17 ekonomistin tahmin ortalaması yüzde 9.2. Benim en kötümser tahminim olan yüzde 9.1 ile uyumlu.
17 ekonomistin en yüksek tahminde bulunanı, yüzde 11.1 demiş. En düşük tahminde bulunan ise, bir hayli kötümser kalmış yüzde 7.2 ile.
Bu noktada, tüm 2017 yılı için şimdiden yüzde 5.7 ile 6.2 arasında bir büyüme tahmininde bulunmak zor olmasa gerek. Hele ki, 4. çeyreğin GSYH büyüme oranının göreceli olarak daha düşük çıkacağı öngörüleri konuşulurken, 8 Aralık Cuma açıklanan ekim ayı sanayi üretim artış oranının, bir önceki yıla göre yüzde 7.3 olduğuna işaret ederek, herkesi şaşırtması sonrasında. Türk sanayisinin, tüm küresel ve bölgesel ekonomi- politik gerginlik başlıklarına rağmen, başta ihracat hamlesi amaçlı olmak üzere, azimle 'pedalları çevirme' ve üretime asılma kararlılığı her türlü takdirin üzerinde. Ekonomistlerin 2017 büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 6.0. Bir önceki anket döneminde, aynı tahmin yüzde 4.6 düzeyindeydi.
Türk reel sektörü çok şükür ki bizi şaşırtmayı sürdürüyor.