Turkuvaz Medya Grubu'nun ödüllü organizasyonu 'Sabah Yazarlar Kulübü' için Şanghay'dayız. 6'ncı ziyaret Çin'e.
Bugün Şanghay, pazartesi de Pekin'de Çin medyası ve Çin akademi dünyasından önemli isimler ile bir araya gelerek, Türkiye'nin Avrasya'daki 'oyun kurucu' gücünü, 'kapsayıcı' rolünü ve Türkiye ile Çin arasında güçlendirilmesi arzu edilen ekonomi- politik ilişkilerin sağlayacağı sinerji ve fırsatları konuşacağız. Dün, Şanghay'da kritik önemde araştırma merkezlerinin ve medya kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdik.
Türkiye'ye ilgi yoğun. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik performansı, Türkiye'nin Avrasya'daki öncü rolü dikkatle ve merakla takip ediliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in öncelik verdiği proje olan 'Bir yol, bir kuşak' projesi için de, Türkiye'nin üstleneceği role yönelik önemli çağrı aldık.
'I dai, I lu' olarak ifade edilebilecek bu proje, Çin'in dünya ekonomisi ve siyasetindeki yükselen rolü açısından, önümüzdeki 30 ile 50 yılı şekillendireceğini düşündüğü bir proje. Çin'in dünyadaki doğrudan yatırım büyüklüğü 1.2 trilyon dolara ulaşmış durumda. 'Yeni İpek Yolu' olarak da ifade edebileceğimiz bu proje, Şanghay İşbirliği Örgütü'nü de öne çıkarıyor. Çinli muhataplarımıza, Türkiye'nin 2000'li yıllarda ekonomi ve siyaset alanında yakaladığı 'özgüven'in, ülkemizi uluslararası ekonomi-politik ilişkilerde pek çok yeni fırsatı değerlendirme noktasına getirdiğini aktardık.
FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi, dünyanın en tehlikeli terör örgütleri üzerinden yürütülen 'vahşi savaş'ın, Türkiye'ye Çin ve Rusya gibi ülkeler ile daha güçlü ilişkiler kurma gayretleri nedeniyle, gözdağı ve caydırma amaçlı kullanıldığını ifade ettik.
Türkiye'nin kararlılığına Çin ve Rusya'nın da aynı ölçüde cevap vermesinin zamanının geldiğini ifade ettik.
Türkiye, Yavuz Sultan Selim'den Osmangazi'ye, 18 Mart Çanakkale'den Avrasya'ya, bir bir tamamladığı mega projeler ile, Çin'in 'Bir yol, bir kuşak' projesine önemli lojistik ve ulaşım fırsatı verecek bir 'altın halka' oluşturuyor. Türkiye Avrasya'nın dünyaya entegrasyonu adına, tarihi mega projeleri hayata geçirirken, Çin'in Türkiye ile daha güçlü ilişkiler kurmasının sağlayacağı avantajları daha sık aktarmalıyız. Nitekim 'Bir yol, bir kuşak' projesini önemli ve uzun bir süreç olarak tanımlayan Çin de, Türkiye'ye birlikte olma çağrısı yapıyor. Bununla birlikte, Türkiye'nin 'yeni' çok yönlü dış politika duruşunu daha sık Çin'i ziyaret ederek ve onları Türkiye'de ağırlayarak, detaylı aktarmamız gerektiğini de atlamayalım.