Önce Irak'ın 14 yıldır, ardından Suriye'nin 7 yıldır içinde bulunduğu kaotik durum, İran'ın uluslararası dünya ile eklemlenmek konusundaki inişli çıkışlı pozisyonu, küresel enerji arz güvenliği açısından Türkiye'yi, Avrasya'nın vazgeçilmez ülkesi konumunda, her geçen gün bir adım daha öne çıkarıyor. ABD'nin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da ifade ettiği gibi, dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 60'ından fazlası Türkiye'nin etrafındaki coğrafyada yer almakta. Türkiye'yi by-pass ederek, petrol ve doğalgaz imkânlarını dünya ekonomisine kazandırma yönündeki her arayış, son 5 yıl içinde bu yöndeki çabalar, Türkiye'nin vazgeçilmezliğinin, istikrarlı bir ülke olmasının öne çıkması ile, anlam yitirmiş durumda.
Bu nedenle, Bakan Albayrak'ın ABD'de katıldığı uluslararası enerji konferansında, Türkiye'nin bir çekim merkezi olarak öne çıkması, uluslararası enerji yatırımları açısından bir cazibe merkezi olarak öne çıkması kimseyi şaşırtmamalı. Türkiye, sahip olduğu jeo-stratejik konumu ve coğrafik imkânları ile, dünya enerji talebini karşılayacak her türlü enerji arz türevine yönelik imkânlara sahip ender ülkelerden biri konumunda. Yenilenebilir enerji alanındaki son dönemdeki atılımları ile, küresel sıralamada onlarca basamak üstlere çıkan Türkiye, nükleer enerji alanındaki hamleleri ile de, enerji türevlerine yönelik tüm imkânları entegre etmiş olacak. Bakan Albayrak, Türkiye'nin son yıllarda doğalgaz depolama ve kaynak çeşitliliği konusunda çok önemli yatırımlar yapmaya başladığının da altını çizerek, birçok alanda yatırımların hayata geçirilmesine yönelik hamlelerin hızla süreceğini de hatırlatıyor.
Yerli ve milli sondaj hamlesi
Türkiye savunma ve güvenlik alanında nasıl ki 'yerli ve milli' hamleleri ile gücüne güç katıyor, enerji alanında Karadeniz ve Akdeniz'de, kendi karasularımızda, yer altı zenginliklerine yönelik sismik arama ve sondaj çalışmalarımızı 'yerli ve milli' imkânlarımızla gerçekleştirebilecek noktaya gelmiş olmak önemli bir eşik. İlk sismik arama gemimiz Barbaros Hayrettin'den sonra ikinci gemimiz ile Akdeniz ve Karadeniz sularında daha aktif iki boyutlu ve üç boyutlu sismik çalışmaların yanında her iki denizimizde de arama faaliyet sürecimizi başlatacağımıza dair Bakan Berat Albayrak'ın paylaştığı müjde, enerji arzında kendi yerli yeraltı kaynaklarımızı kullanmak noktasında stratejik adımları hızlandırdığımızı gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin perçinleyeceği siyasi ve ekonomik istikrarı, küresel enerji pazarındaki vazgeçilmez rolümüzle taçlandıracağız.