Galatasaray ile AIG arasındaki zoraki nikah kulüpten sızan haberlere göre sona erdi, eriyor. Bu boşanmanın Galatasaray'a faturası kısa vadede ağır gibi görünüyor. Ama AIG'nin bugüne kadar Galatasaray'a ve Galatasaray için yaptıklarına bakıldığında sarı-kırmızılı kulüp için bu kararın artılarının eksilerinden daha fazla olacağını söyleyebiliriz.
H H H
Şöyle bir yıl kadar geriye gidelim. Ve Galatasaray'ın "2002 Yılı Faaliyet Raporu Kesin Hesaplar ve 2003 Yılı Bütçe Tasarısı" kitabının sayfalarını çevirelim. Burada AIG'nin kulübe 25 milyon dolar getirecek bir anlaşmayı önlediği belirtilerek "Örnekleri çok olan bu tip olaylarla AIG, şirketimizi (Sportif AŞ) tahakküm altalmşt" ifadesi kullan
68 ve 69. sayfalarda anlatbu olayhatPazarlama şirketleri UFA ve IMG, marka pazarlama amacGalatasaray'a 20'şer milyon dolarlık iki ayrı "İmza primi" teklifi sunar. IMG, 25 milyon dolara çıkar ve firma ile kulüp arasında ön sözleşme imzalanır, "Siz de onaylayıp imzalayın" diye AIG fonları temsilcisine gönderilir.
Ancak AIG ekonomik krizi bahane ederek IMG ile iletişimi keser, sonra da kulübün yılda minimum 600 bin dolar ödemesi karşılığında UFA ile sözleşme imzalanmasını talep eder. Raporda "25 milyon dolar kazanacağımız bir işte taşeron firmayı üste para vererek çalıştırmak zorunda kaldık" ifadesi kullanılıyor.
H H H
Bugün, başkan Özhan Canaydın ile Galatasaray'ın duayenlerinden İnan Kıraç ve Selahattin Beyazıt'ın temin edeceği 30 milyon dolar sayesinde AIG'nin elindeki % 21 oranındaki hissenin geri alınması söz konusu.
Bu adımın, Galatasaray Kulübü'nün nakit akışını hem daha düzenli hale getireceği (Bugüne kadar kulüp, Sportif AŞ'den yılda bir kez temettü alıyordu) hem de kın beşte birinin AIG'ye gitmesini önleyeceği öne sürülüyor. Ne güzel, Galatasaray kurtuldu değil mi?
H H H
Ammmaaaa!
İşte bu "Ammmaaaa" gerçekten kocaman bir ama!
Neden mi?
Yanıt bekleyen sorular var:
AIG'den alınan hisseler kulübün mü olacak, yoksa üç kişinin portföyüne mi girecek? Ekonomi servisindeki arkadaşlarla konuştuğumda bunun çok önemli olduğunu, çünkü hisseleri alacak kişi ya da kurumun diğer hissedarlara aynı fiyat üzerinden çağrı yapmak zorunda kalacağını söylediler.
Kulübün olacaksa, borç 30 milyon dolar daha artmış olmuyor mu?
Her iki alternatifte de Galatasaray'da yönetimin önümüzdeki en az 10 yıl, belki çok daha fazla belli kişilerin ipoteğinde olacağını tahmin etmek yanlış mı olur?
Borsada işlem gören halka açık bir şirket olarak Sportif AŞ temettü dağıtmaya devam edecek. Adedi yılda birin üzerine çıkarıp kulübe nakit akışını düzenli hale getirmek çok uzun bir prosedür.
Bu soru ve sorunlara karşın, bugüne kadarki veriler ışığında kişisel kanaatim bu adımın Galatasaray Kulübü adına iyi olacağı.. Neden mi? Çünkü AIG'yi gördük? Alternatifi daha kötü olamaz. Kulüp yönetimine ipotek konması yönündeki endişe hariç!