General Electric (GE) Başkan Yardımcısı Jerome Pecresse, 15 milyar doları aşan bir büyüklüğe gelen GE Yenilenebilir Enerji şirketinin de CEO koltuğunda oturuyor.
Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Hindistan, Polonya, İspanya, Fransa ve ABD'den sonra Türkiye'deki potansiyeli görerek 2017'de 50 milyon dolarlık yatırımla rüzgâr türbini kanadı üretmeye başlayan GE'nin tüm yenilenebilir enerji yatırımlarından özetle Jerome Pecresse sorumlu.
Önceki gün Bergama ve Gebze'deki yenilenebilir enerji yatırımlarını incelemek ve Türkiye'de ilk Cypress rüzgar türbini siparişini aldıkları Borusan EnBW Enerji ile anlaşmayı imzalamak üzere İstanbul'a gelen Pecresse ile görüşme fırsatı buldum.
GE yenilenebilir enerji alanında dünya devi olan LM Wind Power'ı satın aldıktan sonra bu alandaki üretim merkezlerinden biri olarak Bergama'yı seçmiş bu yıl da en son teknoloji ile parçalı kanat üretimi için yeni yatırıma girişmişti.
Pecresse, dünyada en büyük yenilenebilir enerji yatırımlarından birini yaptıklarını,Türkiye'de rüzgar türbin panelleri üretiminin yarısını Türkiye iç pazarına satmayı, yarısını da Avrupa ve Orta Doğu'ya ihraç etmeyi hedeflediklerini söylüyor. GE enerji yatırımlarını Türkiye'de büyütürken, hükümetin enerji politikası ve rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji konusundaki hedefleri büyük önem taşıyor. 'Çünkü' diyor Jerome Pecresse, "Yenilenebilir enerji kaynaklarının oranının 2030'larda yüzde 30-35'lere geldiği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bu nedenle de hükümetlerin politikası bizim gibi üreticiler için çok önemli." Rüzgar ve güneş gibi temiz ve yenilenebilir enerji üretiminin yüksek teknoloji sayesinde giderek ucuzladığını ve Türkiye'nin de potansiyeliyle önemli merkezlerden biri olduğunun altını çizmekle birlikte, Jerome Pecresse, "Yenilenibilir enerji potansiyeli açısından Türkiye doğal kaynaklara sahip ancak dünyadaki tek ülke değil. Türkiye'deki yatırımlarımızdan memnunuz. Bu yatırımların devamlılığı için ülkenin rüzgar enerjisi pazarında sürdürülebilir bir politikası, destek mekanizmaları ve yeni ihaleler çok önemli. O nedenle sürdürülebilir enerji politikaları bizim için önem taşıyor" diyor.
Kuşkusuz enflasyon ve döviz kurları da şu anda enerji yatırımları yapan tüm şirketlerinin dikkatle takip ettiği konular. "3 yıl önce yatırım yaptığımızda farklı bir Türkiye vardı. Türkiye'nin ekonomisindeki istikrar bizim için çok önemli, çünkü üretimin yarısını iç pazara satmayı planladık.
Rüzgar enerjisi yatırımı yapacak olan potansiyel müşterilerimizin ucuz finansmana erişimleri önemli.
Bu konuda da kendilerine uluslararası finans kuruluşlarına erişim konusunda yardımcı oluyoruz" diyen Jerome Pecresse, bir yıl öncesine göre Türkiye'deki şirketleri daha iyimser bulduğunu da sözlerine ekliyor.
İstanbul'a kısa bir seyahat yapan dünyanın önemli enerji CEO'larından birinden izlenimler böyle...