Son teknoloji ürünü uygumalar kullanarak evlere temizliğe giden kadınların sayısının Türkiye'de 14 bine yaklaştığını biliyor muydunuz?
Sadece bu bilgi bile Türkiye'de teknoloji kullanımı konusunda insanların ne kadar esnek ve yeniliğe adapte gücünün de ne kadar yüksek olduğunu göstermeye yetiyor.
Ekonomi zor bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, bazı teknoloji şirketlerinin büyüme hızı Harvard Üniversitesi'ne vaka çalışması olacak nitelikte. İnternetten hizmet verenle hizmet alanları buluşturan bir platform olan ve girişimci bir Türk kadını tarafından kurulan Armut, bu yıl bir çok servis alanında yüzde 60 ile 100 arasında büyüme göstermiş.
Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri haline gelen Armut'un verdiği servislere bakınca, benim en çok dikkatimi evlere günlük temizliğe giden kadınların sayısındaki artış çekti. 2017 yılına göre, temizlik iş modelinde platform kayıt yaptıranların sayısı yüzde 64 gibi büyük oranda artımş ve 13 bin 619'a ulaşmış.
Girişim hikayesi olarak örnek model olarak anlatılan şirketin geldiği noktayı konuşmak üzere kurucu Başak Taşpınar Değim ile bir araya geldiğimde öğrendim ki bu platformdan alınan temizlik servisi geçen yılla kıyaslandığında yüzde 113 oranında büyüme göstermiş.
İnternetten ev temizliğine çözüm bulmak güvenli mi diye açıkçası kimsenin artık sorgulamadığını görüyorum.
Platformun kurucusu Değim, "Çünkü herkes kayıt altına giriyor. Örneğin temizlik işi bittikten sonra bu servisi kullananın platformda yaptığı yorumlar, temizliği aldığı kişinin bir başka işi alıp almamasında önemli rol oynuyor.
Dolayısıyla hem servisi verenler hem de alanlar bu platforma güveniyor" diyor.
İşin ilginç yanı Türkiye'de cep telefonu üzerinden bu tarz uygulamaları kullananların sayısında önemli bir artış var.
Düşünün ki mobil uygulamalardan alınan talepler dahi geçen yıla oranla bu yıl yüzde 88 oranında artmış.
2 milyon kişinin ziyaret ettiği ve ayda 150 bin talebin açıldığı hemen hemen her konuda servis verenle servis alanına buluşturulduğu Armut'un bu yılki büyümesi de yüzde 85'e ulaşmış.
Hal böyle olunca Armut'un dünya çapında teknoloji şirketleri arasındaki trafik bazlı yeri 5'inci sıraya kadar gelmiş.
Kendisi ve de eşi de ABD'de master yaptıktan sonra çalışmaya başlayan ancak Türkiye'ye geri dönen Başak Değim, şimdi şirkette tersine beyin göçünü de başlatmış. ABD'de iyi eğitimli ve iyi şirketlerde çalışan iki Türk'e yaptıkları teklife olumlu yanıt aldıklarını ve geri döndüklerini söylüyor.
Şimdi tabii böylesi güçlü bir altyapıyı kurup, bu başarıları elde edince, Armut da gözünü yurtdışına diken şirketlerden.
Suudi Arabistan, Mısır, Romanya, İngiltere ve ABD pazarlarına girdiklerini anlatan Değim, İngiltere'de halı kaplama alanında pazar lideri olduklarını söylüyor. İlginç değil mi?