Daha güzel bir manifesto olamaz! "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans için, cinsiyetçi tezahüratları önlemek için, kadınların ve kız çocuklarının hem sporcu hem taraftar olarak spor alanlarında varlığını artırmak için, sporcularımızla topluma örnek olmak için ve kapsayıcı bir spor kulübü olmak için çalışacağız."
İlk kez dünyada bir futbol takımı, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği hareketinin bir parçası oluyor ve hazırladıkları manifestoyu, "Daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için 'Birlikte Eşitiz!' diyor; sarımızla lacivertimizle tüm renkleri kucaklıyoruz! Kadın, erkek binlerce sporcumuz, kadın, erkek yüzlerce çalışanımız, kadın, erkek yönetim kurulu üyelerimiz ve kadın, erkek milyonlarca taraftarımız ile öncü ve örnek olmak için HeForShe ile güçlerimizi birleştiriyoruz" diyerek bitiriyor.
Ne güzel ki bu takım, Türkiye'nin en güçlü takımlarından biri olan Fenerbahçe. Hafta sonu gerçekleşen FB ve Aytemiz-Alanya Spor maçı öncesi Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile bir araya geldik ve geniş çapta farkındalık yaratmak için başladıkları kampanyanın detaylarını konuştuk. Bir dip not geçmemde fayda var. Daha ilk günden HeForShe hareketi Fenerbahçe'ye uğurlu geldiğini maç sonucundan anlayabilirsiniz.
"Zor kararları almak liderlik gerektiriyor" diyen Ali Koç, Fenerbahçe tarihinde ilk kez sarı lacivertli futbolcuların sahaya formalardaki sırt numaraları HeForShe rengi olan magentaya boyanmasını desteklediğini söylerken, küfürsüz bir stat ortamı için verdikleri çabaları da hatırlattı.
Doğrusu Fenerbahçe bu yıl şampiyon olmayabilir, ligde gerilerde de kalabilir ama sanıyorum kulüp olarak attıkları adımlarla toplumun her kesiminden kadınları kendisine yaklaştırmayı başarıyor.
Dünya çapında 25 milyonu aşkın taraftarı olan Fenerbahçe'nin yönetiminde şu anda 4 kadın yer alıyor. Koç'tan, FB'nin yüzde 34'ünün, sporcularının da yüzde 36'sının kadın olduğunu öğreniyoruz ama tabii yetmiyor. Hepimiz kadın erkek eşitliğinin spor alanında da gerçekleşmesini ve statlardaki cinsiyetçi dilin son bulmasını istiyoruz.
İşte o yüzden toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Fenerbahçe'nin taahhüdünü ortaya koyan manifestoyu alkışlayıp, bu hareketin tüm spor kulüplerine, Anadolu'ya tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz.
FB, Ali Koç'un sözleriyle işe içeriden başlayarak, önce kendi bahçesini temizleyecek. Bundan sonra toplumsal cinsiyet eşitliğini sürekli gündemde tutacak, eşitlik mesajları verecek, kadın ve çocuk dostu stat uygulamaları ve kadın ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans gösterecek. Ne güzel!