Karaciğer naklinin Türkiye ve dünyadaki önemli isimlerinden biri olan Prof.
Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, Malatya'da Suriyeli 13 yaşındaki Deryal'e bir ay kadar önce nakil yapar ancak doku uyuşmaz ve durumu kötüleşir. Acil yeniden nakil yapılması gerekir. O sırada konuyu öğrenen MASKİ Arıtma Daire Başkanı Ali İhsan Alber, hiç tanımadığı birine, gönüllü donör olmayı kabul eder. Uzun bir süre ameliyat nedeniyle kendisi de yatmak zorunda kalmasına ragmen Ali İhsan Alber'in hiç tereddüt etmemesi ne ilginç değil mi? İşte bu hikayeler bana Türkiye'nin geleceğine ait müthiş umut veriyor.
Dün 100 milyon liralık yatırımla kapılarını açan 152 yataklı Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde önemli bir toplantı vardı. Sezai Yılmaz, meslektaşım Vahap Munyar ve beni de açılışta konuşma yapmamız için davet etmişti.
Konferansa, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş'ün yanı sıra organ naklinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Malatya'da karaciğer naklinin başlamasında büyük emeği olan Prof. Dr. Vedat Kırımlıoğlu gibi çok değerli doktorlar ve akademisyenler de gelmişti.
Organ nakli konusunda Türkiye müthiş bir mesafe kat etti. Organ nakli konusundaki önemli yasaların bir bir çıkmasında da büyük rol oynayan Prof. Dr. Haberal'in dediği kadar var. 'Odun ışığından lazere' giden bir kuşak müthiş başarılara imza attı. Tek eksiğimiz yeterli organ bağışı yapılamaması.
Bu konuda seferberlik şart. Şu anda Malatya'daki merkez dünya çapında.
Zaten 11 ayda 200'ün üzerinde karaciğer nakli yapılmış ve dünyada Seul'dan sonra büyüklükte ikinci sırada yer alıyor. Şayet 125 hemşire açığı kapansa ayda 13 nakil daha fazla yapacak kapasiteye sahip.
Kalkınma Bakanı olduğu dönemde Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki yatırımların da önünü açan ve sağlık yatırımlarında büyük emeği olan Cevdet Yılmaz'a ve Malatya'nın tüm sorunlarını Ankara'ya taşıyan ve kilitleri açmak için çok çaba sarfeden Bakan Bülent Tüfenkci'ye Malatya'da büyük ilgi var.
Ne güzel ki İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan öğrendik ki 125 olamasa da 100 hemşire için kadroda son aşamaya gelinmiş. Ankara'da imzalar atılır atılmaz, Malatya'da daha çok karaciğer hastası hayata tutunacak.
Üniversitenin dijital dönüşümü de başlamış. Bir üniversite rektörünün ağzından sanayi 4.0 konusundaki gelişmeleri dinlemek de ayrı önem taşıyor. Karaciğer Nakil Enstitüsü tamamen dijital hastane olmuş. Tüm hasta yakınları hastalarını cep telefonu üzerinden takip edebiliyor. Doktorlar, hastane dışındayken, tüm bilgilere dijital ortam üzerinden erişip süreçler hakkında karar verebiliyor. Üniversite teknokentinde kurulan Galileo isimli şirket, dijital dönüşümün yazılımını gerçekleştirmiş. Rektör Kızılay, şimdi sıranın tüm hastanenin ve de üniversitenin dijital dönüşümüne geldiğini söylüyor.
Anadolu kentlerindeki umut veren gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.