"Girişimciliğe adım attık. Şirketi kurduk. Bir yıl sonra 1997'de Uzak Doğu krizi oldu. 1998'de Rusya yatırım yapılamaz hale geldi. 1999'da Türkiye tarihinin en korkunç depremini yaşadı, ardından küçüldü. 2000 yılında 3 banka, 2001 yılında 21 banka battı.
Türkiye'nin küçüldüğü yıllar oldu. Diyeceğim o ki girişimciliğin ne yaşı, ne zamanı var."
Önceki gün Türkiye'nin şirket evlilikleri, satışları, varlık yönetimi başta olmak üzere finansal danışmanlık alanında en büyük şirketlerinden biri haline gelen ve 20'nci yılını kutlayan Ünlü&Co'nun kurucusu Mahmut Ünlü, şirket merkezinde 20'nin üzerindeki kadın girişimciye kendi hikayesini anlattı.
Kadın Girişimciler Akademisi kurarak kadınlara ve kadın girişimcilik ekosistemine destek olmayı amaçlayan Ünlü&Co, Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü'nün öncülüğünde Girişimcilik Vakfı ve Endeavor ile birlikte yürütüyor projeyi ve 5 yılda 100 kadın girişimciye şirket kurmak, sözleşme yapmak, liderlik, koçluk gibi pek çok konuda eğitim vermeyi ve de şirket yöneticilerinin mentorluk yapmasını hedefliyor.
Doğrusu güzel proje. Türkiye'nin hele de zor yıllarda önünü girişimcilerin açacağı tartışma götürmez bir gerçek.
Mahmut Ünlü, finans sektöründe bir banka genel müdürlüğüne doğru giden kariyerine hiç düşünmeden son vermiş ve krizden krize geçişler yapılan zorlu yıllarda kendi yılmadan cesaretle devam ederek dalında en büyük isimlerden biri haline gelmeyi başarmış.
Ünlü, "Sadece 20 yıl önceydi.
İnternet yoktu. Bir şirketi araştırmak için akla karayı seçtiğimiz günlerdi. Tüm gün telefonumuz çalsın diye beklediğimiz olurdu" diyerek anlattığı girişimcilik hikâyesinin kadın girişimcilere ders olmasını istiyor ve zorluklar karşısında da asla yılmamalarını tavsiye ediyor.
Türkiye, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve de terör nedeniyle tarihinin en zor yılını yaşarken, ekonomi dünyasında da cesaretle yatırım yapanlar, yatırımını erteleyen ya da tümden vaz geçenler için bambaşka sonuçları olacak bir dönemin içindeyiz.
Girişimcilik, işte tam da böyle zamanlarda sıçrama yapacak galiba.
Kadın girişimcilerin artması ise Türkiye'yi büyütecek. Bunu ben değil pek çok saygın kurumun yaptığı araştırmalar söylüyor. Kadınların işgücüne katılımı arttıkça ülkelerin refah seviyesi yükseliyor.
Mahmut Ünlü'nün de dediği gibi girişimciliğin üstelik de en güzel yanı bir kimse girişimci olunca bir kişi işe girmiş olmuyor, birçok kişinin daha iş sahibi olmasına olanak sağlıyor.