"Jeotermalin ne olduğunu Türkiye Petrolleri'nden emekli olmuş Metin Yazman'dan öğrendim. O sırada Alaşehir'de açılmış tek bir kuyu yoktu. Enerjideki potansiyeli bilinmiyordu. 'Elimde projeler var. 10 milyon dolar lazım' dedi. ODTÜ'de araştırma yaptırdım, yüzde 50-50 şans verdiler. Biz risk alarak bu duruma geldik."
Bu sözler enerji alanında 3 yıl içinde yaklaşık 2.9 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak ve jeotermalde Türkiye'nin en büyük yatırımına şimdiden sahip olan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker'e ait.
1993'te inşaat ağırlıklı konut projeleri gerçekleştirmek için kurulan Türkerler Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Enerji Grubu Başkanı ve eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ve Genel Koordinatör Prof. Dr. Attila Sezgin ile birlikte Manisa Alaşehir'deki sahip oldukları jeotermal tesislerini ziyaret ettik.
Jeotermal enerji üretimi, yenilenebilir enerji üretim yöntemleri arasında hızla yükseliyor. Üretimde teknolojik gelişmelerle maliyetler düşüyor ve temiz enerji olması nedeniyle dünya çapında teşvik mekanizmaları yüzde 95'e ulaşıyor ve bu yüzden de yıldızı parlıyor. Türkiye'nin bu alanda en zengin bölgesi ise Manisa Alaşehir.
Bölgede 4 işletme ruhsatına sahip olduklarını anlatan Türker, 400 milyon dolarlık finansmanı sağladıkları ve akredite olmuş 300 MW'lik potansiyel rezervleri olduğunu, 24 kuyuya ulaşacaklarını ve her bir kuyu için 10 milyon dolar harcadıklarını söylüyor. İşin ilginç yanı normalde bankalar rezervi bulmadan krediyi vermiyorken, Alaşehir'de kuyu açmak için finansmanda sıkıntı hiç çekilmemiş. Yani potansiyele herkes güveniyor. Hedef bölgede 500 MW'a ulaşmak. Bu 2 milyar dolarlık bir yatırım demek oluyor. Türker, "300 MW'da kalsak bu 1.2 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. Ancak teknik açıdan arkadaşlar çok emin. Hedefimiz 500 MW" diyor.
Türkerler'in Alaşehir'den çıkaracakları gazın 100 binin üzerinde nüfusu olan Salihli'yi tek başına ısıtabileceği söyleniyor. Türker, arazinin sera için çok uygun olması nedeniyle sera tarımı yapmayı da ciddi olarak düşündüklerini söylüyor.
Alaşehir'de lisans satın almadıklarını ve sahayı kendilerinin geliştirdiğini özellikle belirtiyor. Enerjide dünya çapında büyüme planı yapan Kazım Türker, ABD eski Türkiye Büyükelçisi Ricciardone'ya da danışmanlık teklifi götürdüklerini ve kendisinin de kabul ettiğini söylüyor.
İleride Türk-Yunan boru hattı, TAP, TANAP ve diğer ana ihracat boru hatları üzerinden yapılması planan gaz ihracatından da söz eden Kazım Türker'den Yunanistan'a gaz ihracatı için ihracat lisansı aldıklarını ve tüm satış hazırlıklarının da tamamlandığını öğreniyoruz. Türker, "Sistem operatörü Botaş'ın izin vermesi ile faaliyet başlayacak" diyor.
2.9 milyar dolarlık yatırım
Türkerler Holding'in enerji ve inşaat alanında devam eden projelerinin yatırım bedeli 5 milyar doları buluyor. Grup 3 yıl içinde yatırım miktarını 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Enerji sektöründe 3 yılda toplam 2.9 milyar dolarlık yatırım planlayan Türkerler'in tamamlanan projelerinin miktarı 750 milyon doları buldu. 7 bin yatak kapasiteli 3 şehir hastanesinin 2.9 milyar dolarlık yatırımı devam ederken, grup inşaat alanında 1.95 milyar dolarlık gayrimenkul geliştirme yatırımı yapıyor. Türkerler, jeotermalde yatırım bedeli 1.5 milyar doları bulan 300 MW'la Türkiye'nin en büyük yatırımını elinde bulunduruyor. Grup 3 yıl içinde, HES'te 850 milyon dolarlık, RES'te 550 milyon dolarlık enerji yatırımını tamamlamayı hedefliyor.
Su arıtma ve dağıtım alanında da büyüyen ve kuruluşundan kısa bir süre sonra Ergene bölgesinde 200 milyon liralık sözleşme bedeli ile evsel atık su arıtma tesisleri projesini yapan Türkerler, 700 bin abone ve 2.6 milyar metreküp gaz dağıtımına sahip İzmir Gaz'ın ve 600 bin aboneye sahip ve Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'yi kapsayan Van Gölü Elektrik Dağıtım'ın yatırımını da gerçekleştirdi. 3 baraj inşaatına ve 9 arıtma tesisi inşaatına devam eden grup, aralarında Zincirlikuyu'daki Çiftçi Towers'da olmak üzere 1.95 milyar dolarlık yatırım bedelini bulan toplamda 953 bin metrekarelik gayrimenkul projelerini de gerçekleştiriyor.