Batıda oluşan negatif Türkiye algısını değiştirmek için hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları ve şirketler birlikte topyekun çalışmaya başladı. Dün Türkiye'nin önde gelen sanayicilerini, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını tek tek arayıp, an itibarıyla neler yaptıklarını sordum ve gördüm ki hepsinin tek gündemi Türkiye'yi dışarıda doğru şekilde anlatmak, önyargıları kırmak ve yanlış bilgileri düzeltmek. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Ekonomi Bakanlığı ile bir araya gelerek ortak bir seferberliğin içine girdi ve çalışmaya başladı. Öğreniyorum ki, STK'ların bakanlıkla ikinci toplantıları da bugün. Artık yol haritaları da netlik kazandı.
Batının Türkiye'yi bu kadar yanlış ve taraflı okumasına haklı olarak kızıyoruz. Ancak en doğru tespitlerden birini şu günlerde İtalya'da bulunan İtalyan asıllı TÜSİAD üyesi duayen sanayici Aldo Kaslowski yaptı telefonda: "Anlatmadan, bizi anlamalarını bekliyoruz. Ne yazık ki lobi yapmak konusunda zayıfız. İtalya'da düşünce kuruluşları çok ön plandadır. Bir kaçıyla görüştüm ve gördüm ki fazla bir bilgileri yok ya da yanlış biliyorlar."
TÜSİAD'ın ilanları Avrupa'da bir çok ülkede yayınlandı ancak bunların arasında İtalya yoktu. Kaslowski, İtalya'da ülke genelinde dün itibarıyla tatilin başladığını ve 23'üne kadar da devam edeceğini söylüyor ve "Olacak şey değil, çok bilgisizler" diyor. Dünyadaki İtalyan işadamları bir konfederasyon çatısı altında her yıl buluşuyor. Kaslowski defalarca İtalyan işadamlarını Türkiye'de misafir etmişti. En son geçen yıl 40 İtalyan Türkiye'ye geldi. "Ancak" diyor Kaslowski, "Bu yıl gelmek istemiyorlar. İtalyan işadamları Dışişleri'ne 'Gidelim mi' diye soruyor, onlar da çok gerekli değilse gitmemelerini söylüyor. Ben Türkiye'ye davet etmeye çalıştım ancak gelmiyorlar. Şimdi İtalya'nın Türkiye'deki Dış Ticaret Temsilciliği (ICE) İtalyanlar gelmediği için 7-8 sektörden Türk işadamlarıyla eylül ayında İtalya'da toplantı düzenleyecek. Mutlaka hepimiz bir şeyler yapmalıyız."
Dün MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ile de görüştüm. Olpak, 3 koldan ilerlemeye başladıklarını söylüyor. Derneğin 69 ülkede 160 küsür noktada temsilciliği var. Türkiye'nin normal bir ülke olduğu, borsası, üretim hattı gümrüğü, bankacılığı, sağlığı ve güvenliği ile birlikte tüm kurumlarında sistemin çalıştığı mesajını mektup yazarak iletmişler. Şimdi bazı ülkelere hükümetle birlikte gitme hazırlığı yapıyorlar. Nail Olpak, "Ancak bazı ülkelerde, çakışmayalım diye birkaç sivil toplum kuruluşu birlikte hareket edeceğiz. MÜSİAD ayrıca kendisi de belirleyeceği ülkelere bizzat heyetlerle lobi gezileri düzenleyecek. Yol haritamız hazır" diyor.
Dün görüştüğüm sanayicilerden biri de Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı idi. Eczacıbaşı, "Yabancı dostlarımızın ne kadar olan bitenden habersiz olduğunu hayretler içinde izliyorum. Olayın gerçek boyutları hakkında hiçbir fikirleri yok" diyor ve TÜSİAD içinde yaptıklarının dışında, Eczacıbaşı olarak, ortak oldukları ya da yakın ilişki içinde oldukları şirketleri mektup yazarak, telefonla arayarak, toplantılar düzenleyerek neler olduğu konusunda aydınlatmaya çalıştıklarını söylüyor. Eczacıbaşı da bire bir görüşmelerin çok daha inandırıcı ve daha etkin olduğu konusunda hemfikir.