Ankara'da yeni hükümetin temellerinin atıldığı günlerde İstanbul'da da Dünya İnsani Zirvesi'nde daha iyi bir gelecek için hummalı toplantılar yapılıyor, bir biri ardına insanların umutsuzluğa kapıldığı bir çok yerde insanca bir yaşam için başlatılan yeni projelerin duyurusu yapılıyordu.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu UNFPA'nın 'Güvenli Doğum. Her Koşulda' kampanyasının iletişimini yürüten ve yine çarpıcı bir reklam kampanyasının duyurusunu yapan Benetton'un Türkiye'ye gelen üst düzey yöneticileriyle buluştuktan hemen sonra, benim gündemime girişimci kadınları ilgilendiren bir program giriyor.
İlk kez projektör tuttukları girişimci kadınlara yönelik yeni projelerini dinlemek üzere MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile bir araya geldiğimizde, beni en çok Olpak'ın samimiyetle derneği kadın açısından değerlendirmesi etkiliyor.
Açıkçası yeni açıklanan Bakanlar Kurulu'nda 2 olan kadın bakan sayısının 1'e düşürülmesinin mutsuzluğunu yaşarken, MÜSİAD'ın tepe koltuğunda oturan ismin kadınların iş hayatında eşit temsil edilmesine yönelik girişimleriyle mutlu oluyorum.
Öyle ki 26 yıl önce kurulan MÜSİAD'ın 11 bin üyesi arasında kadın üyelerin sayısı henüz 3 haneli rakamlarda. 'Ama' diyor Nail Olpak, "Ben göreve geldikten sonra, yani 4 yıl önce yönetim kuruluna kadın üye alınmasını teklif edip, kabul ettirdim. Bununla da yetinmedim, kadın yönetim kurulu üyesi sayısını 2'ye çıkardım ve genel sekreter yardımcılığına da başarılı bir kadın yöneticiyi atadım."
Nail Olpak, şirket sahibi kadınların üye olmasını teşvik etmek için kadın üyelerden bir defaya mahsus alınan giriş ücretini almadıklarını da söylüyor.
Bir taraftan 25 Mayıs'ta Afrika Günü nedeniyle 17 Afrika ülkesinin 'first lady'lerinin konuk olacağı bir serginin hazırlıklarıyla uğraşan MÜSİAD, bir taraftan da 27 Mayıs'ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde gerçekleşecek olan 'Kadın Girişimciler Zirvesi'ne hazırlanıyor.
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, projenin mimarı ve yönetim kurulu üyesi Gülten Durdu ve kadın kollarında çalışan yöneticileriyle birlikte projeyi anlatırken, gündemin hızına kendilerinin de yetişemediğini ancak işlerin durmasının mümkün olmadığını söylüyor ve kadın girişimcilere yönelik 'Melek Danışman' isimli bir projenin startını zirveyle vereceklerini anlatıyor.
Yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşan şirketlerin sadece yüzde 3'ünün kadınlara ait olduğu gerçeğinden yola çıkan MÜSİAD; melek danışmanlık projesiyle bu oranı 5 yıl içinde yüzde 15'e çekmek istiyor.
Nail Olpak, somut bir projeyle ortaya çıktıklarını, konuşmalarla dolu bir zirve mantığında olmadıklarını üstüne basa basa vurguluyor ve Türkiye'nin neresinde olursa olsun amaçlarının kadın işverenlere ulaşıp, sorunlarını dinlemek ve çözüm önerileri sunmak üzere öncelikle bir pilot bölge ve şehir seçeceklerini, çağrı merkezi kurarak kadınlara ulaşacaklarını söylüyor. Genel muhasebe, finans yönetimi, borçlanma, maliye muhasebesi, imalat süreçleri ve iş hukuku gibi bir çok alanda kadınlara danışmanlık yapmak için harekete geçen MÜSİAD, elde ettiği verileri raporlayarak en doğru reçetenin yazılması için bakanlıkla işbirliği yapacak.
MÜSİAD'ın projesi umarım önce dernek içindeki işkadını sayısının artmasını ardından da Türkiye'nin dört bir yanındaki kadınlara umut ışığı olmasını dileyelim.