Hemen yanı başında yüzyılın en büyük dramının yaşandığı, çatışmaların hiç bitmediği Güneydoğu'yu bir cazibe merkezi haline getirecek harika bir proje dinledik önceki gün.
İş ve sanat dünyasının önde gelen kadın temsilcileri, akademisyenler ve tarihçiler tarafından kurulan Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği, Göbeklitepe'nin ardından çok etkileyici yeni bir proje ile dünyanın ilgisini Türkiye'nin altın topraklarına çekecek.
'Mozaik Yolu Projesi'ni dinlemek üzere önceki gün Elgiz Müzesi'nde ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Prof. İlber Ortaylı, Şölen Çikolata'nın Yönetim Kurulu Başkanı Elif Çoban, derneğin yöneticilerinden Sedef Korkmaz ve Tilda Tezman ile bir araya geldik.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de büyük destek verdiği yeni proje Anadolu'nun 4 ilini kapsıyor.
İlber Ortaylı, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da tarih boyunca yaşanmış zenginliklerin, ihtişamlı dönemlerin izlerini taşıyan mozaiklerin, özellikle Roma İmparatorluğu boyunca zengin tüccar ve askeri bürokrat bir sınıfın, gösterişli şekilde donattıkları villalarında sıkça görüldüğünü hatırlatıyor ve bu doğrultuda bir rota çizdiklerini söylüyor. Ortaylı "Şimdi ne yazık ki bölgedeki mozaiklerin bir kısmı terörün tehdidi altında. Biz Anadolu mozaiklerini, o bölgenin mutfağını da kullanarak dünyaya takdim etmek istiyoruz" diyor.
Sedef Korkmaz, 4 ilin belediye başkanının da tam destek verdiği proje kapsamında, Tatilsa'nın organize edeceği 4 günlük kültür turlarına, dünya kültür, sanat ve arkeoloji dünyasının önemli gazeteci ve akademisyen ve sanatçı isimleri 25'er kişilik gruplar halinde davet edeceklerini anlatıyor.
Anadolu'daki bu önemli yolculuk ile Mozaik Yolu'nun yurtdışında plananlan tüm yolculuğunun da Gaziantep'ten çıkarak 100'ün üzerinde ülkede satılır hale gelen ve bir çok marka yaratan Şölen Çikolata'nın desteğiyle gerçekleştirileceğini öğreniyoruz.
Demet Sabancı Çetindoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde başladıkları Mozaik Yolu Projesi'nin ilk tanıtımını önümüzdeki hafta zengin ve elitlerin uğrak yeri İsviçre'nin Staad kentinde yapılacağını, ardından serginin mayıs ayında Venedik'teki dünyaca ünlü Guggenheim Müzesi'ne taşınacağını söylüyor. ONE Derneği bunlarla da yetinmiyor ve akabinde Mozaik Yolu Sergisi'ni dünyanın en prestijli müzeleri arasında gösterilen İngiltere'de Victoria and Albert Müzesi'ne ve ABD'deki Smithsonian Institute'e de götürmek için bir dizi çalışma yapıyor.
Demet Sabancı Çetindoğan, iki yıl boyunca yapacakları lansmanların hedef kitlesinin diplamatik çevreler, uluslararası yatırımcı ve iş insanları, kültür ve sanata yatırım yapan kuruluş temsilcileri, sanatçılar ve akademisyenler olduğunu söylüyor.
Yolları açık olsun. Çok güzel ve hatta çok geç kalınmış bir proje.