Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın sanat tutkunu kızı Esra Eczacıbaşı, Harvard'da ekonomi ve ikinci dal olarak da sanat tarihi eğitimini tamamladıktan sonra bir yıl dünyanın en önemli modern sanat müzelerinden biri olan New York'taki MoMA'da tam gün staj yapmıştı.
İşte o stajın ardından annesi Oya Eczacıbaşı'nın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü İstanbul Modern'de çalışmaya başlayan Esra Eczacıbaşı, çok geçmeden Genç Modern'in kuruculuğunu üstlendi. Birkaç ay önce holdingde de çalışmaya başlayan Esra Eczacıbaşı'nın her geçen gün biraz daha büyüyen Genç Modern'de neler yaptığını merak ettim ve geçtiğimiz günlerde buluşup sohbet ettim.
Eczacıbaşı, Genç Modern'i kendisi gibi çok iyi eğitim almış 3 arkadaşıyla birlikte kurmuş. Berrak Kocağlu, Ece Çokar ve Cem Yılmaz (Tabii bu gruptaki Cem bildiğiniz Cem Yılmaz değil) .
Ece Çokar, Oxford Üniversitesi'nde hukuk okumuş. Biraz sanat projelerinde çalışmış ama şimdi avukatlık yapmaya başlamış. Berrak Kocaoğlu önce Cornell Üniversitesi'nde 3 ay yaz okuluna gitmiş ardından da Yale Üniversitesi'nde bio medikal mühendisliği bölümünden mezun olmuş. Alman edebiyatına merak salmış, şimdilerde ilaç sektörüne danışmanlık yapan bir firmada çalışıyor.
Esra'yla buluştuğum gün Ece ve Berrak da yanımızdaydı ancak Columbia Üniversitesi'nde master yapan Cem Yılmaz eğitim yılı başladığı için aramızda yoktu. Bu arada bir dip not düşeyim. Pırıl pırıl bu gençlerin önemli üniversitelerden mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönüp iş hayatına atılmalarına seviniyorum. Gençler bir yandan iş hayatında aktif rol alıyor, bir yandan da kültür ve sanat projelerinde gönüllü çalışıyor.
Esra Eczacıbaşı ve 3 arkadaşı, Genç Modern'in 14 kişilik elçi grubunu da kurduktan sonra büyüme hamlelerine girişiyor. Şu anda üye sayıları 200'e ulaşmış. Eczacıbaşı, "Birçok genç sanatla ilgileniyor ama ne yapacaklarını bilmiyorlar. Biz Genç Modern çatısı altında koleksiyonerliğe giriş eğitimleri organize etmeye başladık. Çağdaş sanatçılarımızla buluşmalar düzenliyoruz. Kısacası 21-40 yaşları arasındakilere ulaşıp onları sanata yakınlaştırmaya çalışıyoruz" diyor.
Esra Eczacıbaşı, aslında MoMA'da bir yıl boyunca deneyimlediği genç kitleyi hedef alan programları İstanbul Modern'e taşıyor. Yarının koleksiyoneri olacak olan genç sanatseverlere sanat dünyasının arka kapılarını açıyor. 2012 Ağustos'un bu yana 35 etkinlik yapmışlar. Yaptıkları organizasyonlardan gelen paralarla oluşan Genç Modern Fonu sayesinde Fikret Atay'ın Tinica isimli videosu ve Vahap Avşar'ın Kara Albüm serisinden iki çalışmayı İstanbul Modern koleksiyonuna kazandırmışlar. Önümüzdeki günlerde önce ArtInternational Sergisi'ne, ardından da Frieze Londra'ya gezi planlıyorlar. Yıl sonunda da Genç Modern partisi yaparak fonu büyütmeyi amaçlıyorlar. Genç Modern'i kuranların amacı sürdürülebilir olmak, sanıyorum bunu da başarıyorlar. Öğreniyorum ki 2013 eylülünde Nike'ın Global CEO'su Mark Parker 24 saatliğine Türkiye'ye geldiğinde, Genç Modern'i kuran Esra Eczacıbaşı ve arkadaşlarıyla buluşmak istiyor. Sanata düşkünlüğüyle bilinen Parker'ın buluşmayı bizzat istediği söyleniyor. Buluşma gerçekleşiyor ve 2 saat boyunca CEO, genç Türkleri dinliyor.
Daha ne olsun!