Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı'nın evinden içeri girdiğim an tanıştığım ABD'li girişimcinin adı George Crowley, Jr.
27 yıl önce kablosuz iletişim teknolojileri alanında kimsenin göremediği 'geleceği' görmüş, kimse inanmıyorken bu alana yatırım yapmış ve tabii ki hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaşması da şirketinin değerinin katlanması da hiç zor olmamış.
Ali Sabancı, Crowley'ın hikâyesini büyük bir hayranlıkla dinlerken, etrafıma şöyle bir bakıyorum ve Mısır'dan, Ürdün'den, Yunanistan'dan kısacası dünyanın dört bir yanından gelmiş girişimciler görüyorum. Herkes büyük bir heyecanla ilk girişimcilik hikâyesini ve şirketin bugün hangi noktaya geldiğinden söz ediyor. Crowley Jr gibi başarılı girişimcilik hikâyesinin sahipleri de kendi deneyimlerinden yeni girişimcilerin faydalanması için İstanbul'a gelmiş.
Daha güzel bir ev daveti olabilir mi? Bütün gece duyduğun "Ben yaptım. Sen de yapabilirsin! Fikrimi hayata geçirdim" oluyor. Bu sütunları okuyanların Endeavor'ı tanıyacak. Bu yıl Endeavor'ın seçim paneli İstanbul'da. O nedenle 14 ülkeden 25 panelist ve 29 girişimci aday ve 50 gözlemci iki gün Çırağan Sarayı'na kapanıp, girişimcilerin hikâyelerini dinledi ve onların arasında öne çıkan ilk 6'yı belirlediler.
Endeavor, tüm dünyada gelecek vaat eden girişimcilerin, artık büyümüş olan girişimcilerin deneyimlerinden faydalanmasını sağlayan kocaman bir havuz yaratıyor.
Türkiye'de Endeavor son birkaç yıldır büyük gelişme gösterdi. Bu gelişmeyi sanırım başta başkanlığı yürüten Özcan Tahincioğlu'na ve aralarında Ali Koç, Vuslat Doğan Sabancı, Murat Özyeğin ve Ferit Şahenk, Ebru Özdemir, Bülent Çelebi, Alp Saul, Işık Keçeci Aşur ve Suzan Sabancı Dinçer gibi isimlere borçluyuz.
Gelelim Endeavor'ın Türkiye'den seçim paneline katılmayı başaran 4 adayına...
Genç girişimciler tarafından kurulan şirketlerden Medimiks'in Türkiye'nin ilk Türk biyoteknoloji şirketi olduğu söyleniyor. Hakkı Kumuşoğlu kurmuş ve 2011'de 1 milyon liralık ciroya ulaşmış.
Park halinde kiralıklar!
Üç girişimci; Berk Çavuşoğlu, Can Turanlı ve Yavuz Barkın tarafından kurulan DriveYOYO şirketinden eminim çok yakında daha çok söz edilecek. Şehrin farklı noktalarında park halinde hazır bulunan araçların online rezervasyonunu yapan ve sizin ister saatlik ister günlük bu araçları kullanmanıza olanak sağlayan bir sistem geliştirmişler. Yurtdışında benzerleri var mı? Var. Zaten onlar da en iyi uyarlamanın, yeni katkılar yapmanın peşinde.
Göktuğ Okan Oğuz ve Haldun Uraz'ın ise hayata geçirdiği sitenin ismi unnado.com. Anne-bebek online çocuk mağazası. 2010'da kurulmuş, 2011'de 3 milyon ciroya ulaşmış. 2012'de ise hedeflediği ciro 10 milyon lira!
Hediyemo'ya gelince... Altuğ ve Pınar Kart Acar, insanlara sevdiklerinin cep telefonuna, e-posta adresine veya Facebook duvarına anında hediye göndermelerini sağlayan, sosyal ve mobil hediye gönderme platformu kurmuşlar. Emre Kurttepeli şirketin yüzde 30 hissesine 300 bin lira yatırım yapmış ve 2011'de hediyemo 800 bin liralık ciroya ulaşmış. 2014 hedefi çok iddialı. Tam 30 milyon lira hedeflemişler.
Gördüğüm şu ki Endeavor'ın açtığı kapıdan ilerleyenlerin girişimcilerin sonları hayırlı oluyor.