Önceki gün 111 tane Coca-Cola pet şişesi kullanılarak üretilmiş bir sandalyeye oturdum. İsmi 111 Navy Chair. Hikâye 1944 yılında Amerikan ordusu denizaltılarında kullanılmak üzere dayanıklı, hafif, paslanmaya manyetik olmayan ve antibakteriyel bir sandalye yapmak istemesine kadar gidiyor.
Bir mühendisin geri dönüştürülmüş alüminyumdan el yapımı bu sandalyeyi tasarlamasıyla, dünyanın önde gelen sandalye tasarımcılarıyla çalışan ABD'li ünlü tasarım şirketi Emeco'nun da aslında temelleri atılmış oluyor.
Dün bir öğlen yemeğine davet eden Coca- Cola Türkiye Genel Müdürü Galya Frayman Molinas, bizi tasarım dünyasının iki önemli ismiyle tanıştırarak, Coca-Cola'nın sürdürülebilirlik projesine bu sandalyelerin nasıl dahil olduğunu anlattı.
Geri dönüştürülmüş alüminyumdan yapılan sandalyeler bizim karşımıza bu kez geri dönüştürülmüş pet şişelerinden yapılmış olarak çıkmıştı. Sohbet esnasında, "Tasarımcılar ve girişimciler birbirine çok benzer, çünkü her ikisi de iyimserdir. Sabah uyandığında 'Bunu yapabilirim' diyen insanlardır" görüşünü dile getiren Bruce Mau ile böylece tanışmış oldum.
Massive Change isimli kitabı tasarım dünyasında bir hayli konuşulan ve sosyal, ekolojik ve ekonomik yenilikler yaratmak için Institute Without Boundaries'i kuran Mau, Coca-Cola yönetimine uzun yıllardır sürdürülebilirlik alanında danışmanlık veriyor. İşte bu proje de Coca-Cola yönetimi ile yapılan toplantılar esnasında ortaya çıkıyor.
2006 yılında da Emeco'ya bu sandalyelerin geri dönüşümlü pet şişelerden üretilmesi teklif ediliyor. Biraz önce size söylediğim iki isimden biri olan Gregg Buchbinder işte bu esnada devreye giriyor. Molinas'ın dün tanıştırdığı ABD'li Buchbinder, Emeco'nun yönetim kurulu başkanı ve CEO'su. "Şayet bize ticari bir iş için gelmiş olsalardı asla kabul etmezdik. Ama bu sandalyelerin arkasındaki felsefe çok hoşumuza gitti. Emeco, geri dönüşümlü bir materyalden ilk ürününü yapmıştı zaten" diyor.
Galya Molinas, 2010 yılında Milano'da ilk kez gösterilen ve satışa da sunulan bu özel sandalyelerin Türkiye'ye gelmesinden ve Mozaik isimli mağazada satışa çıkıyor olmasından büyük heyecan duyuyor. Coca-Cola, 111 Navy Chair ile yenilikçilik konusunda yaratıcı bir bakış açısının yanında geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda bir mesaj vermek istiyor. Pet şişelerden yapılan bu sandalyenin uzun yıllar kullanılabileceğine işaret ediyor. Her bir sandalye için Emeco, 111 pet şişe kullanıyor ve proje için yılda 3 milyon adet pet şişe dönüştürülüyor. Şu ana dek 6.5 milyon pet şişeyi dönüştüren Coca-Cola, atık azaltarak bir anlamda karbon ayak izini azaltmak için her yolu denediği mesajını da veriyor.
Türkiye'ye şu anda bu sandalyelerden 60 tane gelmiş ve bugünden itibaren tanesi 325 dolardan satışa çıkacak. Ancak Molinas, tıpkı Coca-Cola gibi ikonik bir obje haline gelmesini istediği bu sandalyenin müzelere de girmesini istediğini söylüyor.