İngiltere Büyükelçisi David Reddeway'den geçen hafta gelen davet mektubunda İngiltere'nin yüksek onur unvanı olan Commander of the Most Excellent Order of the Britihs Empire (CBE) Britanya İmparatorluğu Onursal Mükemmeliyet Önderliği Nişanı'nı Kraliçe II. Elizabeth adına, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'a sunacağını yazıyordu.
İşte o nedenle, önceki akşam İngiltere'nin İstanbul Konsolosluğu'nda Kraliyet protokolünün uygulandığı bir tören ve davet gerçekleşti.
Öğrendik ki bu önemli devlet nişanı ilk kez 1917 yılında Birleşik Krallık Hükümdarı V. George tarafından verilen bir şovalyelik nişanı ve bugüne kadar yüksek profili ve rolü ile faaliyet gösterdiği alanlarda tüm dünya için örnek teşkil eden kişilere takdim ediliyor. Özetle İngiltere'nin verdiği en önemli ödül diyebiliriz
İşte bu yüzden olsa gerek Rahmi Koç'u o akşam kız kardeşi Semahat Arsel ve iki oğlu Mustafa ve Ömer Koç yalnız bırakmamıştı, tabii dostları da.
Törende beni en çok etkileyen anlardan biri nişanın sunumu öncesi Rahmi Koç'un salona takdimi oldu. Kokteyl alanında tüm davetlilerle tek tek el sıkışan, sohbet eden Rahmi Koç ve Büyükelçi Reddeway bir ara kayboldu. Sonra kapıdan İngiliz askerlerin sesi duyuldu ve salon sessizliğe büründü. Askerler arkada, Koç ve Reddeway arkada salona giriş yaptılar ve nişanın takılacağı alana doğru yürümeye başladılar. Rahmi Koç, kendisiyle yaptığım sohbette de söylediği üzere bugüne kadar kaç tane ödül aldığını hatırlamıyor olabilir ama onu en çok mutlu eden ödüllerden birini aldığı her halinden belliydi.
İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkiler söylenildiği üzere 'altın çağını' yaşıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İngiltere ziyareti, Kraliçe II. Elizabeth'in konuğu olarak sarayda son derece güzel ağırlandığı bir yıldayız. Arkasından gelen bu önemli ödül de dikkat çekti bu nedenle.
Rahmi Koç, yaptığı konuşmasında, ilginç noktalara temas etti. Örneğin, Türkiye'de en eski İngiliz şirketinin 1578'de kurulan The Levant olduğunu konuşmasından öğrendim. Bugün Türkiye'de kayıtlı 2 bin 400 İngiliz şirketi bulunuyor.
İngiltere ile Türkiye arasında bu yıl 10 milyar Pound'u bulması beklenen ticaret hacminin önemine değinen Koç, iki ülke arasında son 10 yılda üçe katlanan ticarete de dikkat çekti.
Kuşkusuz, Rahmi Koç'un bu ödüle layık görülmesinde Koç Holding'in en büyük ticari partnerinin İngiltere olmasının da büyük payı var.
Öyle ki, Koç'un en büyük markası Beko, İngiltere'de ev eşyaları pazarının ikinci büyük oyuncusu. Rahmi Koç, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Koç Holding ile İngiltere'nin ilişkilerine değinirken, Land Rover'ın Türkiye'de temsilinden, Koçtaş'ın İngiliz ortağı King Fisher'a, Aygaz'ın eskiden British Oxygen ile yaptığı ortaklıktan, daha önce İngiltere'den ithal edilen Ford kamyon ve otomobillerine ve şu anda İngiltere'ye ihraç ettikleri Ford Transit'e kadar uzayan bir listeyi anlattı. Koç Üniversitesi ve Lisesi'ndeki İngiliz öğretim görevlilerinden söz etmeyi ihmal etmedi Rahmi Koç. Hatta, İngiltere'nin çok beğendiği erkek giyimini Türkiye'ye taşımak için kurduğu bir markaya Kral 8.Edward'ın isminden esinlenip Edwards adını koyduğunu da anlattı konuklara.
İngiltere Konsolosluğu'nun Tepebaşı'ndaki yüksek tavanlı ve sadeliğiyle dikkat çeken binasında nişan takdimi hemen arkasından verilen akşam yemeğiyle son buldu.