Soru: "Ne zaman koleksiyoner oldunuz"? Cevap: Bir resmi satın aldığınızda onu nereye koyacağınız hakkında en küçük bir fikriniz dahi olmadığı zaman koleksiyoner oldunuz demektir.
Dünyanın önde gelen sanat dergisi The ARTnews'tan Milton Esterow bir galerici arasındaki diyalogdan aldım yukarıdaki cümleleri. Kimisi de derki resim almaya devam edersin ve bir gün bakarsın ki duvarlarında onları asacağın hiç bir yer yok, o zaman koleksiyoner olmuşsunuzdur. "Neden koleksiyoner oldunuz" sorusuna en güzel cevabı sanat tarihçisi Keneth Clark verir: Bu, birine neden aşık oldunuz diye sormak gibi bir şey. Tek bir sebebi yok ki!
İstanbul
Bienali'nin başladığı, dünyaca ünlü sanatçıların, koleksiyonerlerin, küratörlerin ve müze yöneticilerin İstanbul'dan geçtiği şu günlerde yazı ilgimi çok çekti çünkü ARTNews ayrı bu sayısında dünyanın en büyük 200 koleksiyonerini de sıralamış.
İlk 10'da yer alan Katar Kraliyet Ailesi'nden Şeyh Saud bin Mohammed bin al-Thani ile ilgili anlatılan çok çarpıcı. Resmi bilgilere sahip olmamakla birlikte Milton Esterow, sahibi olduğu Picasso ve Bacon başta müthiş değerli sanat eserleriyle dünyada en çok sanata yatırım yapan isminin Katar şeyhi olduğunu söylüyor. Denen o ki fotoğraf, İslami eserleri, Arap sanat eserleri ve değerli mücevherlere son iki yılda Katar şeyhinin harcadığı para birkaç yüz milyon doları bulmuş durumda.
Listedeki Türkler
Listenin bizi yani Türkiye'yi ilgilendiren kısmına gelince... Hızlıca isimleri tarayınca onca tanınmış isimlerin arasında üç Türk ismine rastlamak benim ilgimi çekiyor. Özellikle de bankacı Halit Cıngıllıoğlu'nu listede görünce şaşırıyorum. Çünkü her nedense İstanbul'da sanat dünyasıyla iç içe olan iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir şekilde karşılaşıp, davetlerde buluşup, içinden sanat geçen sohbetler çok yaptığım halde, bugüne kadar Cıngıllıoğlu ile ne yazık ki böyle bir sohbetim olamadı.
Listeye girmek için satın alınan sanat eserlerinin bir şekilde bir listesinin ARTnews'ta olduğunu düşünüyorum ve İngiltere'de de yaşadığı söylenen Cıngıllıoğlu'nun özellikle yurtdışında sanata çok yatırım yaptığını anlıyorum. Listede Cıngıllıoğlu'nun impressionizm (izlenimcilik), postwar (savaş sonrası), modern ve güncel sanata yatırım yaptığı yazılmış.
Diğer iki isim ise Koç Ailesi'nden ve Koç Holding hissedarı Suna ve İnan Kıraç. Listede Kıraçların ise oryantalist resme, Anadolu ağırlık ölçülerine, Kutahya çini ve seramiklerinin koleksiyonunu yaptığı duyurulmuş.
Aslına bakacak olursanız ben Türkiye'den daha bir çok ismin bu listeye girecek sanat yatırımları yaptığını tahmin ediyorum. Geçen hafta Murat Ülker'le sanata olan ilgisini ve satın aldığı sanat eserlerinin sohbetini yapmıştım. Yakında bu listeyi Ülker gibi isimler de zorlamaya başlarsa hiç şaşırmayacağım.