Enka Holding'in direksiyonunu 56 yaşındayken bırakıp, koltuğu o zaman 27 yaşında olan oğlu Sinan Tara'ya devreden Şarık Tara ile yıllar sonra Balmumcu'daki odasında bir araya geldik.
Davet Tara'dan geldi.
Aylar önce Rus Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) kurulmuştu.
İşte bu konseyin altında; ekonomik ve politik forumların yanı sıra, iki ülke arasındaki sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak, ön yargıları yok etmek, Türk ve Rus akademisyenler, araştırmacılar, işadamları, sanatçılar ve sporcuların da katılacağı bir Toplumsal Forum oluşturulmasına karar verilmişti.
Toplumsal Forum'a eylül ayında Ankara'da oybirliği ile başkan seçildikten sonra Şarık Tara, forumun yönetim kurulunu da Rusya'da iş yapan ve kendisine hayır demeyecek işadamları ve akademisyenlerden oluşturmuş.
Yani Enka'dan yetişen ve bölgenin en büyük inşaat şirketlerinden biri haline gelen Rönesans İnşaat'ın sahibi Erman Ilcak, Rusya'da art arda fabrikalar kuran Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan, bankacı Hüsnü Özyeğin, Prof. Gülsün Sağlamer ve İlber Ortaylı ile Büyükelçi Volkan Vural. Şarık Tara, foruma üyelik için yazar Yaşar Kemal'in ve Zülfü Livaneli'nin de desteğini almış. DEİK'in eski direktörü Çiğdem Tüzün de genel sekreter olarak foruma katılmış.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bizzat destek verdiği forumun bütçesi Dışişleri'nin ve özel sektörün katkılarıyla oluşturulmuş.
Küçük bir grup köşe yazarıyla bir araya gelen Tara da hem bizlere bilgi verdi, hem de projeler konusunda kendisine önerilerde bulunmamızı istedi.
Tara diyor ki Rusya ile aramız iyi olursa, herkesle aramız iyi olur. Avrupa kıskanır, iyi geçinir. ABD kıskanır iyi geçinir. İki ülke arasında eğitim, kültür, tarih, medya, sanat, bilim ve spor gibi alanlarda işbirliğini artırıp, önyargılar nedeniyle sekteye uğramış ilişkileri rayına koymak iki ülkenin de yararına.
Bunları konuşurken, ben iki ülke arasındaki en belirgin önyargıların ne olduğu konusunu merak ettim. Tara'ya da sordum. 'Güzel bir konuya değindiniz. Bu konuda bir araştırma yapabiliriz mesela' dedi. Öyle ya, önce önyargıları bilmeliyiz ki ona göre projeler üretilsin.
Şarık Tara yıllar önce Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'ndan (DEİK) ayrılmıştı. Ayrılma sebebini anlattı ancak 'off the record' dediği için buraya yazmıyorum. Aslında hazır bir yapı üzerinden bu tarz yeni girişimlerin hayata geçmesi bana daha az zaman kaybı olurmuş gibi geliyor ancak öyle görünüyor ki yetkililer öyle düşünmüyor.