Akbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hayri Çulhacı, 'Yılmak yok. Vazgeçmedik, gidiyoruz' diye bir elektronik posta gönderdiğinde espriyle karışık 'ölmek var, dönmek yok' demiştim.
Çünkü Washington'da Türk işadamlarının gayretiyle hayata geçen bir sergiyi görmek istiyorduk ama ilk denememizde şubat ayıydı ve son yılların en kötü kışını yaşayan Washington'un hava şartları bize geçit vermemişti. O gün hatırlıyorum 5 bine yakın uçuş iptal olmuştu.
Ne yazık ki biz gidemedik. Ama Washington'da o zamanki Büyükelçi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy'un girişimiyle, Washington'un önemli müzelerinden biri olan Sanatta Kadın Müzesi'nde (National Museum of Women in the Arts) 11 Türk kadın sanatçının eserlerinden oluşan sergi sessiz sedasız açılıverdi. "Rüya gibi... Ama Senin Düşlediğin Değil!"
DEİK ve Amerikan İş Konseyi'nin girişimiyle hayata geçen sergi için projenin destekçisi Akbank yılmayıp bir deneme daha yaptı. Türk Amerikan İş Konseyi toplantısına serginin resepsiyonunu denk getirmek istedi ama bu kez fırtına havada değil, Hayri Çulhacı'nın deyimiyle politik cephede koptu.
İkinci kez iptal!
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından Türkiye ABD'ye karşı sert bir tavır aldı ve tüm toplantılar iptal edildi. Ama sonunda oldu! Tabii bu arada Washington'daki Türkiye Büyükelçisi de değişti. Neyse ki çok geçmeden yeni büyükelçi, Namık Tan görevine başladı ve önceki gün defalarca ertelenen serginin resepsiyonunun bitmesine 15 gün kala gerçekleşti.
Küratör Esra Sarıgedik Öktem tarafından sanatçılar Nevin Aladağ, Selda Asal, Merve Brill, İpek Duben, İnci Eviner, Leyla Gediz, Gülsün Karamustafa, Ceren Oykut, Canan Şenol, Ayça Telgeren ve Canan Tolon'un eserleri ABD'li sanatseverlerle buluştu. Bu sergiyi 8 bin 500 kişi dolaşmış. Büyükelçi Namık Tan'ın eşi Fügen Tan, bu rakamı hayli yüksek buluyor. 'Çünkü' diyor, 'Washington'da bu müze hariç diğer tüm müzelere giriş ücretsiz. Yani para vererek dolaştıklarını da unutmayalım."
Türk nedir?
Küratör Esra Sarıgedik, sergide sanatçıların, ideal ev, ideal eş, ideal hayatlar olarak gösterilen şeylerin hiç de kendi rüyalarıyla örtüşmediğine vurgu yaptığını, Türkiye'nin sanat alanındaki zenginliğini göstermeye çalıştıklarını söylüyor.
Çok ilginç eserler var sergide. Geçen yıl Londra'daki modern sanat müzesi Tate tarafından satın alınan İnci Eviner'in eseri Harem, Leyla Gediz'in bir Cumhuriyet kadını olarak gördüğü okul öğretmenini resmettiği eseri, İpek Duben'in 'Türk nedir' konulu 30 kartpostal ve videodan oluşan çalışması işte serginin çarpıcı eserlerinden sadece bir kaçı.