Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kocabıyık: Diyaloğun yolu sanattan geçiyor!

Borusan Holding'in ikinci kuşağı Ahmet Kocabıyık ve Zeynep Hamedi ile holdingin bir numaralı profesyonel ismi Agah Uğur ile Viyana'da buluşmamızın sebebi, Borusan'ın kültür ve sanata yaptığı yatırımların en sonuncusunu yerinde görmek. Kocabıyık&Ertuğ imzalı Efes kitabındaki önemli Efes Antik Kenti'ne ait fotoğraflar Efes Müzesi'ndeki bir sergiyle sergilenmeye başladı. Sergiyle birlikte 2007 yılında yayınlanan 240 sayfalık 'Efes' kitabının da tanıtımı yapıldı.
Borusan Holding'in kültür ve sanat bütçesi yıllık 8 milyon doları buluyor. Kültür ve sanat işleriyle ilgilenen Zeynep Hamedi'nin keyfine diyecek yok yani. 'Peki' diyoruz ' Şimdi kriz var, bu bütçe olumsuz yönde revize olur mu?' Hamedi, heyecanla 'Hayır!' diyor, 'Çoktan netleşti bile'
Bu yıl bir de Efes'teki 6 mermer evden birine sponsor olmuşlar. Aslına uygun olarak restore edilecek olan bu eser için 300 bin euro harcayacaklarmış.
Kocabıyık'a sergi açmak için niye Avusturya gibi Türkler'in sevilmediği bir ülkeyi seçtiklerini soruyoruz. 'Çünkü' diyor, "AB'ye girmemize en çok Avusturya ve Fransa sorun çıkartıyor. Açacağımız sergiler, düzenleyeceğimiz konserler lobimizi yapsın istiyoruz."
Kocabıyık, sanatın toplumsal diyaloğun en önemli aracı olduğuna inanıyor ve "Bize karşı olanları ikna etmenin tek yolu buradan geçiyor" diyor.
Öğreniyoruz ki, genç bir Viyanalı şefe teslim edilen Borusan Filarmoni Orkestrası Salzburg Festivali'nin açılışında konser verme şerefine ulaşacak. Bundan daha iyi bir Türkiye tanıtımı olabilir mi gerçekten?
Bu arada, Ahmet Kocabıyık'ın 2009'da önemli bir kitap projesi daha var. Ahmet Ertuğ'un objektifinden Avrapa'nın tüm kütüphaneleri! Böylesine gösterişli bir kitabın tanıtımı da Paris'teki Ulusal Kütüphane'de yapılacakmış. 2009 Fransa'da Türkiye yılı. Sanırım hoş bir tesadüf olacak.

Efes fotoğraf sergisi!
Gelelim sergiye... Viyana'da tarihi bir kütüphane binasının içinde yer alan Efes Müzesi'nde bizi adeta içine alan, oradaymışız hissi veren müthiş Efes fotoğraflarının arasında dolaşıyoruz. Fotoğraf sanatçısı mimar Ahmet Ertuğ'un tam bir yıl üzerinde çalıştığı bu proje Borusan'ın desteğiyle Viyana'nın kapılarını aralayarak kendine müthiş etkileyici bir atmosfer bulmuş.
Avusturya'nın Efes'teki arkeolojik araştırmaları tam 113 yıl öncesine dayanıyor.
Sergi ve kitap tanıtımı için düzenlenen davette Avusturya'dan BilimAraştırma ve Eğitim Bakanları, Türkiye'den ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay vardı.
Efes Müzesi Viyana'da 30 yıl önce açılmış. Viyanalı bakanın ağzından bir kez daha, Avusturyalı kazı ekibi ilk kalıntıları bulduğu 1895'te Efes'ten hazırlanan bir seçkinin Abdülhamit tarafından Avusturya Kralı'na hediye edildiğini duyduk.
Avusturyalılar Efes konusunda çok heyecanlılar. Efes'te ortaya çıkarılan tarihi korumak için bizden çok daha atak oldukları ortada. Düşünün Efes Dostları diye bir dernek bile kurmuşlar.
Peki ya Türkler ne yapıyor diye soracak olursanız, gördüğümüz ilk önemli adımı Borusan'ın attığını söyleyebiliriz. Kocabıyık Efes Vakfı için de harekete geçiyorlarmış.

***

Viyana'da Efes Müzesi'nde açılan Efes sergisinde Kültür Bakanı Günay, Kocabıyık, Ertuğ ve Avusturyalı bakanlarla görülüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA