İmplant, eksik diş veya dişlerin yerine, doğal diş fonksiyonunu elde etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplantın çeneye yerleştirilmesinin ardından üzerine ihtiyaca göre kuron, köprü, hareketli ya da sabit protez yapılabilir. Böylece hem estetik bir görünüm kazanılmış hem de doğal dişin fonksiyonu sağlanmış olur. Günümüzde değişik implant çeşitleri bulunmakla birlikte en yaygın biçimde kullanılanı, vida şeklinde olanıdır. Titanyum,yıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılmaktadır ve implantın ana maddesidir. İnsan vücuduyla uyumu, mükemmellik derecesindedir bu nedenle doku reddi söz konusu değildir. Vücut, titanyuma karşı herhangi bir iltihabi veya alerjik reaksiyon oluşturmaz. İmplant tedavilerinde başarı oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Gelin implant tedavisinde A'dan Z'ye gelinen son noktayı ele alalım...
KEMİK YOĞUNLUĞU ÖNEMLİ
İmplant tedavisinde gerekli olan bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi yeterli kemik miktarı ve yoğunluğudur. Çünkü implantlar, belli bir yükseklik ve genişliğe sahiptirler. Kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir koşuldur. Diğer bir önemli husussa, diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Nasıl ki doğal dişler, ağız sağlığından etkileniyorsa bu durum implantlar için de geçerlidir. Yeterli kemik yoğunluğu ve sağlıklı diş etleri implantın başarısını etkiler.
30 YIL SAĞLAM KALABİLİR
Dişler, çene kemiğini besleyen organlardır. Dişin eksilmesi halinde çene kemiği desteğini yitirir ve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç ortadan kalkar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Klasik tip protezler,diş kökünün yerini tutamadığından kemik erimesi bu durumda da devam eder. İmplantlar, diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve dişin üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iterler. Diş kökünü taklit eden yapılar olduklarından kemik ve çevre dokular, doğal dişin kökünü kavradığı gibi implantı sarar, kemik erimeleri engellenir. Diş çekimi sırasında yapılan lokal anestezi, implant operasyonu için yeterlidir. Cerrahi müdahale sırasında hasta hiç ağrı hissetmez. Operasyon sonrası oluşabilecek ağrıysa, ağrı kesici takviyesiyle ortadan kalkar. İmplantların ömürleri de doğal dişler kadardır. Başarılı bir implant tedavisi sonrasında ağız ve diş sağlığına önem verildiği ve bakımlarının tam yapıldığı takdirde, uzun yıllar sorunsuz olarak ağızda kalacaklardır. Ağızda 30 yıl boyunca sağlam kalan implantlar tespit edilmiştir.
KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLARA DA UYGULANIR
ŞEKER hastalarında hastalık kontrol altındaysa, doktor konsültasyonu alınarak gerekli tetkikler yapıldığı takdirde implant uygulanabilir. Tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlara, by-pass ameliyatı olmuş kişilere, kalbinde stent takılı olan hastalara da ilaçlarını düzenli kullandıkları sürece implant tedavisi uygulanabilir. Aşırı kemik erimesi olan kişilerdeyse kan ve kemik ölçümlerine bakılarak, implant uyugulamasına karar verilir. İmplant tedavisi, diş hekimliğinde özel bir uzmanlık alanıdır. Bu nedenle tedaviyi gerçekleştirecek olan diş hekiminin bu konuda eğitim almış, alanında uzmanlaşmış olması gerekir.
BAŞARI, KEMİKLE KAYNAŞMA ORANINDADIR
DOĞAL diş kökü, çene kemiğinin içine gömülü durumdadır. Çene kemiğinin canlı kalmasını, ebat ve yoğunluğunu korumasını sağlar. Eksik bir diş yerine konan implant da yapay bir diş köküdür. Doğal diş kökünün yerine geçerek onun görevlerini üstlenir. Doğal diş kökünün fonksiyonlarını başarıyla yerine getirebilmesi için 'osseoentergrasyon' adı verilen kaynaşmanın oluşması gerekir. Osseoentegre olan bir implant çiğneme yüklerini doğrudan kemiğe iletebilir. Diş implantı, üzerindeki yivler aracılığıyla çene kemiğine tutunur ve 3 hafta ile 2 ay arasında kemikleşir.
İMPLANT İLE DOĞAL DİŞLER
İMPLANT, gerek görünüm gerekse işlev bakımından kaybedilmiş dişlerin yerini tutar. Sabit kök olduğundan klasik protezlerin verdiği yabancı cisim hissini uyandırmaz, konuşma ve çiğneme sırasında hareket etmez. Diş eksikliğinden şikayetçi olan ya da klasik tip protez diş kullanan birçok kişi, kendilerini güvensiz ve rahatsız hissetmekte, içe kapanık olarak yaşlı bir insan tutumu içine girmektedirler. İmplant, gerek işlev gerekse estetik açıdan doğal diş konforunu sağladığından, bu yöntemle hastalar öz güven kazanmışlar ve psikolojik olarak rahatlamışlardır.