Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

20 yaş dişine güven olmaz

20 yaş dişinizin konumunda bir problem görünmüyorsa, çürük oluşumlarına, ağızda kötü kokuya ve herhangi bir enfeksiyona sebep olmuyorsa çektirilmesi şart değildir. Ancak bu dişlerin sizi ne zaman rahatsız edeceği belli olmaz, 17 yaşından sonra da, 60 yaşından sonra da sıkıntı çıkarabilir

20 yaş dişleri, ağızda en son süren azılardır. 20 yaş dişi olarak adlandırılmalarının nedeni, 17-23 yaşları arasında sürmeleridir. Çoğu insanda alt ve üst çenenin sağ ve solunda birer adet olmak üzere toplam dört adet 20 yaş dişi bulunur. Bazı insanlarda dörtten daha az sayıda 20'lik diş çıkabilir, bazı kişilerde ise hiç oluşmayabilir. 20 yaş dişlerinin ağıza yer bulamamalarının sebebi, insan neslinin yumuşak gıdalarla beslenmesi sonucu, çene yapısının zamanla küçülmesidir. Ne zaman sizi rahatsız edeceği belli değildir; 15-17 yaş sonrası her an sizi rahatsız edebilir ya da hiç rahatsız etmeyip diğer sağlam dişleriniz gibi sürüp ömür boyu size hizmet edebilir. Ama 60 yaşında sizi rahatsız ederse hiç şaşırmayın, 20 yaş dişinin yaşı yoktur.

EN İDEALİ 20-30 YAŞ ARASI

20 yaş dişleri her zaman problemlerle karşımıza çıkmaz. Ama bu bir zararı olmadığı anlamına gelmez. Mutlaka bir diş hekiminin görmesi gerekir. Diş hekimi, klinik muayene ve röntgen filminiz doğrultusunda değerlendirme yapar. 20 yaş dişinizin konumunda bir problem görünmüyorsa, çürük oluşumlarına, ağızda kötü kokuya ve herhangi bir enfeksiyona sebep olmuyorsa çektirilmesi şart değildir. Ama bazen problemler aniden değil, zamanla ortaya çıkar. Yavaş yavaş ağrılar meydana gelebilir ya da ağızda kötü koku oluşabilir. Bunların meydana gelmemesi için dişinizin çektirilmesini isteyebilirsiniz. 20 yaş dişlerinin çekilmesi için özel bir zaman yoktur. Çekim sonrası iyileşme sürecinin daha hızlı olması için 20 ila 30 yaş aralığı idealdir. Neden derseniz, yaş ilerledikçe iyileşmeler yavaşlar. 40 yaşından sonra çekilen dişlerin iyileşme süreleri daha uzun olmakla birlikte tedavileri daha zor olabilir.

ANTİBİYOTİK BAŞLANIR

Perikoronit (20 yaş üzerinde oluşan et parçası) olarak tanımlanan durum bir enfeksiyon hastalığıdır. Çok geçmeden tedavi edilirse kolayca önüne geçilebilir. Bu nedenle bu gibi durumlarla karşılaşıldığı zaman ilerlememesi ve hemen önlenmesi için çok vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmakta fayda var. 20 yaş dişlerinde oluşan ağrı ve şişliğe genellikle akut ve aktif enfeksiyon eşlik eder. Bu yüzden öncelikle yapılması gereken, hastanın antibiyotik tedavisine başlatılarak ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Ağız hijyeni sağlandıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilir. Ağız hijyeni antibiyotik tedavisiyle sağlanmadan önce çekim yapılırsa enfeksiyon, yakındaki dişlere de bulaşabilir. Bu sebeple ilk yapılması gereken enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. 20 yaş dişleri, diğer dişlerin çekildiği gibi çekilmemektedir. 20 yaş dişlerin çene kemiği üzerindeki konumları, yüksekliği, üzerinin kemikle kapalı olup olmaması gibi değişik durumlar vardır. Bunlar, 20 yaş dişleri diğer dişlerden ayırır.

GÜLÜŞ YENİLEMESİNDE TÜM YÜZE KONSANTRE OLUNUR

Gülüş yenilemesi nedir? Kozmetik bir gülüş yenilemesi işlemi, görünüşünüzden yılları silebilir. İnsanlar yaşlandıkça dudaklar genellikle elastikiyetini kaybederek incelir, kırışıklıklar oluşur ve yüzleri yaşını göstermeye başlar. Gülüş dizaynı, dudak ve diş etlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine alır. Her farklı çerçevenin farklı çizimleri tamamlaması gibi birine ait gülüşün dizaynı ve değişimi de kişisel temeller üzerine yapılır. Odak, tüm gülüşün geliştirilmesidir. Bir ya da iki dişin düzeltilmesi, bir bloktaki bir ya da iki evin yenilenmesine benzer; geri kalan her şeyin daha kötü görünmesine neden olur. Estetik diş hekimliği yama yapma üzerine kurulu değildir, tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Diş hekimliği estetik devrime doğru yol almakta, yeni materyaller, teknikler ve ekipmanlar hekimin yüksek kalitede, odukça estetik restorasyonları öngörülebilir ve minimal invaziv şekilde yapmasına olanak sağlamaktadır.
Bir kişinin gülüş yenilemesi için uygun aday olduğunu nasıl anlarsınız?
Bir kişinin uygun aday olup olmadığını anlamak için hekim öncelikle hastanın tüm yüzünü değerlendirmeli ve kişinin beklentilerini dinlemelidir. Her hastanın dişlerinin şekli ve dizaynı kişisel olmalıdır, çünkü her insanın yüz kontürleri farklıdır ve bu farklı özellikler kişinin karakterini belirlemede yardımcıdır. Gülüş dizaynının başlangıç noktası yüzün orta hattının belirlenmesidir. Ön dişler arasındaki orta hat, yüzün orta hattına göre çizilmelidir. Dişlerin ve diş etinin görülme miktarı kişiden kişiye, konuşma ve gülüş pozisyonuna göre değişmektedir. Sadece dişlerin kenarlarının geçtiği düzlemi değiştirerek ve köşeleri daha düz ya da yuvarlak yaparak bile farklı gülüş tipleri yapabiliriz. Sadece keskin köşeleri yuvarlatarak bile daha yumuşak, daha feminen bir görünüş elde edilebilir. İnsanlar dar dişlerinin görünüşünü düzelterek, ağız köşelerindeki koyu boşlukları doldurup gülüşlerini güzelleştirebilir. Ayrıca kişinin yüz özelliklerine bağlı yapılan estetik diş hekimliği farklı şekil, eğim ve yönde dişlerin yapılması ihtiyacını da doğurabilir. Bazı insanlar sadece daha baskın köpek ya da ön kesici dişe ihtiyaç duyabilir. Belki sadece yan kesici dişin hafifçe yan dişe dönük yerleştirilmesi doğru açıyı yakalamaya yardımcı olabilecektir. Eski fotoğraflar sizin orijinal gülüşünüzdeki hoşlandığınız ya da hoşlanmadığınız özellikleri bulmada yardımcı olacaktır. Uygun olduğunuzda diş hekiminiz, getirdiğiniz fotoğraflarda beğendiğiniz özellikleri dişlerinize yansıtarak dişlerin size ait olduğunu hissetmenize yardımcı olacaktır.

24 SAAT SİGARA YOK!

DİŞ çekimi yapılan bölgeye çok dokunmamak gerekir. Çünkü sürekli oraya dokunmak ağrı ve sızılara neden olabilir, enfeksiyon ya da kanamalara yol açabilir. İyileşmesini engellememek ve herhangi bir enfeksiyona yol açmamak için orayla çok oynamamak gerekir. Çekimden sonraki 24 saat boyunca çekim bölgesiyle çiğneme yapmaktan uzak durmalı, yaranın içine yiyecek artıklarının dolması engellenmelidir. Çekim sonrası 24 saat boyunca sigara hiçbir şekilde içilmemelidir. Sgara içmek, kanamayı artırarak yara yerinin daha geç iyileşmesine sebep olabilir. Kesinlikle tükürme yapmamalısınız, aksi takdirde kanamalara neden olabilirsiniz. Çekim sonrası yanakta şişlik olmaması için soğuk kompres uygulamak gerekir. Çekimden 24 saat sonra çekim bölgesi yumuşak bir fırçayla yavaş hareketlerle temizlenmelidir. Sonrasında antiseptik gargaralar yaparak rahatlayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA