Bu hafta sizlere bonding ve gülüş tasarımı hakkında bilgiler vereceğim… Bonding; kompozitin çatlamış, kırılmış dişleri yeniden yapılmasında, boşlukların doldurulmasında, kaviteleri tamir etme ya da gülüşünüzü yeniden şekillendirip renklendirmede kullanılmasıdır. Bonding için kullanılan aynı materyal daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için diş renginde dolgu yapımında da kullanılır. Diş hekiminiz size daha tatmin edici bir sonuç verebilmek için rezine, farklı şekillendirme tekniklerine, renklere ve şekillere başvurur. Özel bir dalga boyuna sahip özel bir ışık materyali sertleştirir, ardından düzeltmeler ve parlatma işlemleri gerçekleştirilir. Bondingi kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Ayrıca bu testorasyonlar, laboratuvar masrafı olmadığı için kaplamalardan daha ucuzdur. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar, dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hassasiyetini azaltır.
YILLARCA KULLANILABİLİR
Bonding ne kadar süre kullanılabilir?
Bu sorunun cevabı bonding için kullanıldığına, ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına bağlıdır. Eğer bondingi ön dişinizin ısırma yaptığınız ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı çiğniyorsanız, bu bonding restorasyon çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding, çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle yıllarca kullanılabilmektedir hatta bazı alanlarda uygun bakımla çok daha uzun süre sorunsuz kullanılabilir. Reflü ve yoğun alkol kullanımı bonding restorasyonu zayıflatacaktır. Diş gıcırdatma, bu restorasyonları aşındırabilir fakat bu aşınma süreci doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi, gülüşünüzü güzelleştirmek için mükemmel bir yoldur.
GÜLÜŞ YENİLEMESİ
Gülüş yenilemesi nedir?
Kozmetik bir gülüş yenilemesi işlemi, görünüşünüzden yılları silebilir. İnsanlar yaşlandıkça dudaklar genellikle elastikiyetini kaybederek incelir, kırışıklıklar oluşur ve yüzleri yaşını göstermeye başlar. Gülüş dizaynı, dudak ve diş etlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine alır. Her farklı çerçevenin farklı çizimleri tamamlaması gibi birine ait gülüşün dizaynı ve değişimi de kişisel temeller üzerine yapılır. Odak tüm gülüşün geliştirilmesidir. Bir ya da iki dişin düzeltilmesi, bir bloktaki bir ya da iki evin yenilenmesine benzer; geri kalan her şeyin daha kötü görünmesine neden olur. Estetik diş hekimliği yama yapma üzerine kurulu değildir, tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Diş hekimliği estetik devrime doğru yol almakta, yeni materyaller, teknikler ve ekipmanlar hekimin yüksek kalitede, odukça estetik restorasyonları öngörülebilir ve minimal invaziv şekilde yapmasına olanak sağlamaktadır.
Bir kişinin gülüş yenilemesi için uygun aday olduğunu nasıl anlarsınız?
Bir kişinin uygun aday olup olmadığını anlamak için hekim öncelikle hastanın tüm yüzünü değerlendirmeli ve kişinin beklentilerini dinlemelidir. Her hastanın dişlerinin şekli ve dizaynı kişisel olmalıdır, çünkü her insanın yüz kontürleri farklıdır ve bu farklı özellikler her kişinin karakterini belirlemede yardımcıdır. Gülüş dizaynının başlangıç noktası yüzün orta hattının belirlenmesidir. Ön dişler arasındaki orta hat, yüzün orta hattına göre çizilmelidir. Dişlerin ve diş etinin görülme miktarı kişiden kişiye konuşma ve gülüş pozisyonuna göre değişmektedir. Sadece dişlerin kenarlarının geçtiği düzlemi değiştirerek ve köşeleri daha düz ya da yuvarlak yaparak bile farklı gülüş tipleri yapabiliriz. Sadece keskin köşeleri yuvarlatarak bile daha yumuşak, daha feminen bir görünüş elde edilebilir. İnsanlar dar dişlerinin görünüşünü düzelterek, ağız köşelerindeki koyu boşlukları doldurup gülüşlerini güzelleştirebilir. Ayrıca kişinin yüz özelliklerine bağlı yapılan estetik diş hekimliği farklı şekil, eğim ve yönde dişlerin yapılması ihtiyacını da doğurabilir. Bazı insanlar sadece daha baskın köpek ya da ön kesici dişe ihtiyaç duyabilir. Belki sadece yan kesici dişin hafifçe yan dişe dönük yerleştirilmesi doğru açıyı yakalamaya yardımcı olabilecektir. Eski fotoğraflar sizin orijinal gülüşünüzdeki hoşlandığınız ya da hoşlanmadığınız özellikleri bulmada yardımcı olacaktır. Uygun olduğunuzda diş hekiminiz, getirdiğiniz fotoğraflarda beğendiğiniz özellikleri dişlerinize yansıtarak dişlerin size ait olduğunu hissetmenize yardımcı olacaktır.
KENDİMİ NASIL HAZIRLAMALIYIM?
İLK yapmanız gereken, diş hekiminizin gülüşünüzle ilgili neyi sevip neyi sevmediğinizi anlaması için yeterli zaman ayırdığından emin olun. Kulağa çok kolay geliyor ama birçok diş hekimi bu aşamayı atlıyor. Diş hekiminiz dijital fotoğraflarınızı almalı, dijital görüntüleme yapmalı ve geçici restorasyon için kullanılabilir, estetik mum şablon hazırlamadır. Kozmetik konsültasyon ve kişisel renk seçimi için teknisyenle tanışmak isteyebilirsiniz. Beğendiğiniz gülüşlerin fotoğrafını yanınızda götürün. Teknisyeninize ne kadar çok bilgi verirseniz, bu bilgiler diş hekiminize neyle karşılaşacağı ya da nelerin beklentilerinizi aşacağı konusunda rehber olacaktır.
DİŞLER NEDEN RENK DEĞİŞTİRİR?
BAZI insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır. Dişler, yaşla beraber daha sarı ve gri renk alabilir. Ayrıca dişlerin renginin değişmesi ve lekelenmesinin birçok nedeni vardır. Bunlar; iç ve dış renklenme olmak üzere iki kategoride sınıflandırılabilir. Dış renklenmede; çay, kahve, kola, sebze ve meyve suyu, çok renkli yiyecekler ve tütün kullanımı nedeniyle diş yüzeyinde beliren renklenmelerdir. Diş taşı birikimi de dişin renk değişimine neden olur. İç renklenme; dişin kendi yapısında meydana gelen renk değişikliğinden oluşur. Eğer bir kişi diş sürme döneminde tetrasiklin içerikli antibiyotik kullanırsa dişlerin çevresinde koyu sarı bantlar oluşur. Aşırı flor alınımı florozise yol açabilir, bu problem dişlerde gelişen beyaz nokta şeklindeki renklenmelere yol açacaktır. Ayrıca dişe gelen travmalar, sinirin zarar görmesine bağlı olarak renk değişikliğine yol açabilir.