Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Yeni normalde babanıza ilk hediye diş tedavisi

‘Nasılsa maskenin içerisinde kalacak, bu yaz dişleri görünmeyecek’ diye düşünmeyin ve Babalar Günü’nde babanıza sağlık hediye edin. Normalleşmeye başladığımız şu günlerde babanıza diş checkup’ı hediye edebilirsiniz

Koronavirüs küresel salgını sebebiyle yaklaşık üç aydır ailelerimizden uzak kaldık, büyüklerimiz ile doya doya bayramlaşamadık, geniş sofralarda buluşamadık. Artık yavaş yavaş normalleşmeye başladığımız şu günlerde babanıza güzel bir hediye verebilir, ona sağlıklı dişler için diş check-up'ı hediye edebilirsiniz. Eğer korkuyorsa sedasyon ile tedavi de mümkün.
Benim babam, emekli Başbakanlık bürokratı. 16 çocuklu bir ailenin ikinci büyük erkek çocuğu. İlkokul, ortaokul ve lisede tüm derslerime babam yardım ederdi, beraber ders çalışırdık. Özellikle ortaokul ve lise yıllarında Türkiye Tübitak Matematik Yarışmaları'nda birincilikler kazanmıştım. Üniversite sınavlarından iki gün önce dershane hocalarımla beraber tercihlerimizi yaptık. Çok başarılıydım girdiğim her sınav ve yarışmalardan dereceyle dönüyordum. Bizim zamanımızda üniversite sınavlarında tercih 26 taneydi ve sınava girmeden işaretlenip sınav anında teslim ediliyordu. Ben dört tercih yapmıştım ve ilk tercihime gireceğimden çok emindim. Dördüncü tercihimi dershane öğretmenlerimin ısrarı üzerine matematik öğretmenliği yazdım.
"Nasılsa ilk tercihime girerim" dedim, öğretmenlerimin de gönlünü almak adına matematik öğretmenliğini işaretledim. Sınav için kalktım, kahvaltımı ettim, tam evden çıkarken babam uyanıp yanıma geldi. "Dördüncü tercihe kadar düşmezsin ama sınav hali; son tercihini sil, serbest çalışabileceğin diş hekimliğini yaz" dedi. "Marmara Üniversitesi'ni yaz çünkü eğitimi İngilizce, oradan mezun olursan diş hekimliği ile ilgili tüm yabancı yayınları da takip edersin" dedi. "Tamam baba" dedim ve sınav yerine vardığımda dördüncü tercihimi Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi (İngilizce) olarak değiştirdim.

İYİ Kİ TERCİHİMİ DEĞİŞTİRMİŞ
Sınav başladı, sınavın ortasında karnım ağrıdı, izin istedim, çıkmama izin vermediler. 15 dakika daha dayanabildim, yine izin vermediler. Sınavı bırakıp erken çıktım, tekrar beni içeri almadılar. O işaretlediğim soruların hepsi doğruydu ve diş hekimliğini kazandım. İyi ki karnım ağrımış ve çıkmışım. Bugün bu gazetede ağız ve diş sağlığı ile ilgili yazılarımın en büyük sebebi babamdır. Mesleğimi çok seviyorum. İyi ki babam erkenden kalkıp son tercihimi değiştirmeme vesile olmuş.
Bugün, diş tedavisinden korkan babalar için müjde vereceğim:
Diş tedavileri büyük riskler taşımasa da bazı insanlar için korkutucu ya da gerginlik yaratan işlemler olabiliyor. Eğer sizin de babanız diş hekimine gitmekten çekiniyorsa, onun sedasyon işlemli tedavi hediye edebilirsiniz.

SEDASYONLA SAKİNLEŞİYORLAR
KLASIK diş hekimi korkusunu yaşayan hastalarda diş tedavilerini kolaylaştırmanın bir yolu var: Sedasyon. Sakinleştirme anlamına da gelen bu işlem için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar çoğunlukla burna yerleştirilen bir maske aracılığıyla verilebildiği gibi damar yoluyla da uygulanabilir. Diş hekimliğinde sedasyon uygulaması işlem esnasında midesi çok bulanan kişilerde, tedaviye müsaade edemeyecek kadar iletişim sıkıntısı olanlarda, uzun süredir şeker hastalığı, tansiyon problemi olan hastalarda, çok uzun sürebilecek işlemlerde, bazen de sadece hasta isteğiyle yapılabilir. Bu işlemde hasta bilincini tamamen yitirmez, hekimin kendisine verdiği talimatları yerine getirebilir. Sedasyon, hastanın ağrıyı hissetmesini engellemez, sedasyon uygulandıktan sonra hastaya ek olarak anestezi yapılmalıdır. Hasta bu esnada kaygılarından kurtulmuştur, iş birliği yapmaya uygun haldedir. Stres oluşmadığı için şeker ve tansiyon problemi olan hastalarda sıkıntısızca işlem yapılabilir. İşlem esnasında bayılma, kusma veya yorgunluk görülmez. İlaç kesildiği anda hastadaki etkileri azalmaya başlar, hasta dinlendikten sonra sorunsuzca evine gönderilebilir. Sedasyonun etkisi geçtiğinde kişi yapılan anestezi dahil hiçbir işlemi hatırlamaz.

YAŞAM KALİTESİ ÖLÇÜLÜYOR
DİŞ hekimliğinde kişinin ağız-diş sağlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin önemi, yaşam kalitesi değerlendirmelerinin yapılmasını gerekli kılmıştır. 20 yıl kadar önce, ağız sağlığı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ölçen indeksler olmamasına rağmen, günümüzde sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde ağız içi problemlerin etkisini değerlendiren bir dizi ölçek bulunmaktadır. Ağız sağlığı ile ilişkili yaşam kalitesi ölçekleri; ağız içi problemlerin fonksiyonel, psikolojik ve sosyal etkilerini tanımlama amacı ile kullanılmaktadır.

BABANIZIN AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN MİNİ BİR TEST
Aşağıdaki mini testte babanızın en az bir tane 'EVET'i varsa, ona bir diş hekiminden randevu almanız en güzel Babalar Günü hediyeniz olacaktır...
1- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü herhangi bir kelimeyi telaffuz etmede sorun yaşadınız mı?
2- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü tat alma duyunuzun kötüleştiğini hissettiğiniz oldu mu?
3- Ağzınızda acılı ağrı hissettiğiniz oldu mu?
4- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü herhangi bir yiyeceği yerken zorlandığınız oldu mu?
5- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü sıkılganlaştığınız oldu mu?
6- Dişleriniz veya protezlerinizden ötürü gergin hissettiğiniz oldu mu?
7- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü beslenmenizin yetersiz olduğunu düşündünüz mü?
8- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü yemeğe ara vermeniz gerekti mi?
9- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü kendinizi rahat hissetmede zorlandığınız oldu mu?
10- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü utandığınız oldu mu?
11-Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü başka insanlardan rahatsızlık hissettiniz mi?
12- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü günlük işlerinizi yapmada güçlük çektiğiniz oldu mu?
13- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü hayatta daha az başarılı olduğunuzu düşündüğünüz oldu mu?
14- Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü fonksiyonlarınızda azalma oldu mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA