COVID-19 virüsünün (koronavirüs) sürekli olarak değişen haberlerini güncel bir şekilde takip ederek, siz sevgili okurlarımızın nasıl korunacağı hakkında araştırmalar yaparak sizi bilgilendirmekteyiz. Salgın süresi boyunca önleme ve azaltma çabalarından sizi bilgilendirmek konusunda kendimi sorumlu hissediyorum. Sağlık alanı ve genel toplumun bir parçası olan diş hekimleri, hastaların ve çalışanların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Diş hekimliği mesleğine yönelik bu öneriler, COVID-19 virüsünün hastaya bulaşma riskini azaltarak, kişisel koruyucu donanımları (KKD) ve tedarikçileri korumak, bireylerin ağız sağlığını koruyarak, gerekli ve acil diş tedavilerine devam ettirmeye yönelik önlemlerdir.
YENİ PLANLAMA
Diş tedavilerinin çok acil olmadığı sürece üç hafta ertelenmesinde fayda var. Bu kritik zamanda alınan tüm önlemler size zor gelse de, sağlığınız için bu önlemlere uymanız gerekir. Lütfen aşağıdaki tedavileri inceleyin ve acil olmadığını göz önünde bulundurarak diş hekiminizle yeni bir tedavi planı yaparak erteleyiniz.
Kaplamalar, diş beyazlatma, estetik müdahaleler
Tüm rutin hijyen randevuları
Ağrı ve enfeksiyonu hafifleten, ağız fonksiyonunu eski haline getiren veya travma ile ilişkili olmayan herhangi bir ortodontik tedavi
Ağrı olmayan dişlerin, köprü veya takma diş tedavileri
Herhangi bir periodontal plastik cerrahi
Herhangi belirti vermeyen, çürük olmayan dişlerin çekilmesi
Tedavisi acil olmayan, estetik bakımdan başlamak istediğiniz diş tedavilerini hem kendiniz, hem de toplum sağlığı için erteleyin. Diş tedavinizin aciliyetine siz karar veremiyorsanız, diş hekiminize rahatsız olduğunuz bölgenin fotoğrafını çekip atabilirsiniz.
Bu zor süreçte toplu bir şekilde üstesinden gelmek adına herkes birbirine anlayış göstererek genel temizlik kurallarına uymalıdır. Diş hekimleri, ülkedeki sağlık hizmetlerinin önemli bir parçasıdır ve hastanın genel sağlığına sürekli öncelik vermektedir. Şu an da bilinçli adımlar atmak herkes için en iyisidir. Unutmayın, her şey bir kişiyle başladı. 'Bana bir şey olmaz' diye düşünmeyin. Belki size bir şey olmaz ama virüsü bulaştırdığınız kişinin bağışıklığı düşük olduğundan ölümüne sebebiyet verebilirsiniz. Herkes kendinde koronavirüs varmış gibi davranıp başkasına bulaştırmamayı amaçlayarak yaşamalıdır.
ÖNCE KENDİNİZİ KORUYUN
Unutmayın bu virüs çok hızlı ve sinsi bir şekilde bulaşmaktadır. Bu dönemde önce kendinizi düşünmeniz, etrafınızdakilerin de güvenliğini sağlayacaktır. Herkesin bu dönemde tedbiri elden bırakmaması gerekir. Unutmayın, küçük bir tedbirsizlikle siz farkında olmadan virüse yakalanabilirsiniz. Artık son yapılan araştırmalara göre virüslün yarım saat havada kaldığı tespit edilmiştir.
HASTANELERE GİTMEYİN
Eğer kendinizde koronavirüsle alakalı bir bulguya rastladıysanız, herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce 184'ü arayarak ön bilgi edinebilirsiniz. Yaptığınız görüşmede koronavirüs ihtimaliniz çok yüksek çıkarsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Unutmayın, bu dönemde hastanelere mümkün mertebe gitmemenizde fayda var. Çünkü şu an birçok hastanede koronavirüsle alakalı hastalar tedavi edilmektedir. Bu yüzden hastaneler de risk grubundadır. Toplu ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Özellikle 70 yaş üstü kişiler, bazı sağlık sorunları olanlar ve hamile kadınlar için topluluklara girmemek çok önemlidir. Diş kliniklerinde yapılan ağız içi muayeneler sebebiyle havadaki virüsü yakalama oranı daha yüksektir. Sadece ağız içi muayenelerde değil, sürekli olarak hastayla yüz yüze iletişim durumunda olan, para alışverişi yapan personelde de bu oran oldukça yüksektir. Koronavirüs olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları yoluyla kişiden kişiye bulaşır.
Ellerinizi sık sık yıkayın.
Sabun ve su ile mutlaka minimum 20 saniye olacak şekilde yıkayın.
Öksürüğünüzü örtün veya tek kullanımlık mendillere hapşırın, ardından mendili çöp kutusuna atın
Mümkünse, öksürük, hapşırma veya ateşi olan bir kişi ile aranıza mesafe koyun.
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
Hastayken evde kalın, dışarı çıkmayın.
Sık sık dokunduğunuz nesneleri ve yüzeyleri normal ev temizlik spreyi veya mendili kullanarak temizleyin ve dezenfekte edin.
Bu zamanlarda kimseyle hasta olsun veya olmasın tokalaşma, öpme, sarılma gibi temas gerektiren durumlardan kaçının.
DİŞ HEKİMLERİ DE RİSK ALTINDA!
Diş hekimleri, virüsün bulaşması ve yayılması için en yüksek risk gruplarından biridir. Birçok rutin diş muayenesi, virüsü sıvıların damlacık veya sis yoluyla biz farkında olmadan iletir. Herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse daha güvenli, daha az hastalıklı bir dönem geçirmiş oluruz.
Yalnızca acil diş tedavileri gerektiren hastaları tedavi edin.
Seçmeli veya kozmetik tedavileri mutlaka erteleyin.
Acil tıbbi müdahaleler için kişisel koruyucu donanımları kullanın.
Ziyaretten önce hasta aranarak son seyahat geçmişi ve mevcut sağlığı hakkında sorular sorarak önceden bilgi edinin. Koronavirüs belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Hasta bu belirtilerin olduğunu söylerse, mutlaka ilgili doktorlara yönlendirilmelidir.
KALABALIĞI AZALTIN
Hastaların muayene olmadan önce mutlaka ellerini su ve sabun ile doğru şekilde en az 20 saniye yıkamasını sağlayın.
Kapı kolları, sandalyeler ve banyolar dahil ortak alanları sık sık temizleyin ve dezenfekte edin.
Acil tedaviye ihtiyaç duymadıkça risk oranı yüksek hastaların planlamaları yeniden yapılmalıdır.
Mikropların sebep olduğu durumu azaltmak adına hastanın ağız muayenesinden önce yüzde 1 hidrojen peroksit ile gargara yapmasını sağlayın.
Mutlaka bir hastanın tedavi bitimi hesaplanarak, diğer hastaya randevu verilmelidir. İki randevu arasında boşluk olmalıdır.
Bekleme odalarında kalabalığı azaltmak adına sadece hastaların beklemesi gerektiğini, yakınlarının bu süreçte hastayla beraber gelmemesi gerektiğini açıklayın.
Cansız varlıklardan bulaşan virüs ve mikropları önlemek adına tüm dergileri bekleme alanından çıkarın.