Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Periimplantit, implant tedavilerindeki saatli bomba

Yapılmış olan implant tedavilerinde zaman zaman sıkıntılar çıkabilir. Bunlardan en can sıkıcısı, implant çevresi dokularda kemik kaybına yol açan enfeksiyon hastalığı periimplantitisdir

İmplant yaptıran hastalar tarafından, kökeni bilinmeyen bakteri enfeksiyonuna bağlı bir hastalık kendini belli etmeye başladı. Adına periimplantit denen bu hastalık implant hastalarını, implant etrafında kemik kaybına sebep olarak implantın sallanması ve kaybıyla sonuçlanan bir durumla karşılaştırıyor.
Geçen haftalarda 50 yaşlarındaki bir kadın okurumuz çocukluğundan beri sahip olduğu diş-dişeti problemlerinden ve diş kayıplarından bahsetti. 10 yıl gibi uzun bir süre önce (40 yaşından 50 yaşına kadar) hayatını hiç dişi olmadan hareketli damak protezlerle geçirdiğinden bahsetti. Maddi durumu çok iyi olmadığı için bu protezleri istemeyerek de olsa sosyal hayatı ve yemekleri bir nebze de olsun yiyebilip yaşamını sürdürmesi adına kullanmak zorunda olduğunu anlattı. Bir akrabasının yardımıyla 50 yaşındayken implant yaptırma imkanı bulduğunu ve sekiz tane üst çeneye, sekiz tane de alt çeneye olmak üzere 16 tane implantla beraber sabit protez yaptırarak tekrar eskisi gibi istediklerini yiyebilme ve istediği gibi gülebilmesinden dolayı olan mutluluğundan bahsetti. Ama bu mutluluğunun pek uzun sürmediğini üzülerek yazmış bizlere...

İMPLANTIN ETRAFI İLTİHAPLANMIŞ
Altı ay gibi kısa bir süre içerisinde implantlarının büyük bir bölümünün etrafı iltihaplanmış ağrılarla beraber protezleri tutan implantlarda sallanmalar olduğunun farkına varmış ve tekrar doktoruna gittiğinde bu implantların büyük bir bölümünün sökülmesi gerektiğini duyunca çok büyük bir hayal kırıklığına uğramış. Ben de bu hafta sizlere her implant yaptıran hastanın karşılaşması kaçınılmaz olan periimplantitis (yapılmış olan implant çevresinde cerrahi, protez yapımına bağlı ya da implant çevresi dokularına bağlı oluşan çevre dokularda kemik kaybına yol açan enfeksiyon hastalığı) hakkında bilgi vermek istedim. Oral implantoloji çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine, doku dostu materyallerin (implantları) çene kemiğine yerleştirilmesi demektir.

BAŞARI YÜZDE 98'LERDE
Son yıllarda bilimsel çalışmaların artması, teknolojik olarak daha üstün implantların ve destek biomateryallerin geliştirilmesi ile 1900-1985'li yıllarda yüzde 85 olan başarı oranlarını yüzde 98'lere kadar artırmıştır. Artık günümüzde diş eksikliği oluştuğunda doğal dişlere hiçbir zarar vermeden implant tedavi planı yapmakta ve kaybedilmiş dişlerin yerine dental implantlar yapılmaktadır. Bu sayede kaybedilmiş olan fonksiyon, estetik ve fonasyon tekrar kazanılmaktadır. Diş implantları genel olarak tek diş eksikliklerinde, tek ya da çift taraflı birden fazla diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında ve ortodontik ankraj amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

İmplant tedavilerinde başarı kriterleri nelerdir?
İmplantolojide başarı genel olarak üç faktöre bağlıdır. Bunlar şöyledir:

Hekime bağlı faktörler
İmplant uygulanacak hekimin cerrahi kuralları iyi uygulaması, hastaya en uygun tedavi modelini seçmesidir. Ayrıca tedavi planını hasta ile paylaşarak nelerin yapılıp nelerin yapılmayacağının belirlenmesidir.

Hastaya bağlı faktörler
Tedavi süreci boyunca hekimi ile iyi uyum sağlayan ve arzu ettiği tedavi planını hekimi ile detaylı bir şekilde paylaşması, başarıyı artıracaktır.

Üreticiye bağlı faktörler
İmplantolojide kullanılan ve üretilen malzemelerin doku dostu olması, uzun yıllar fonksiyon gören kaliteli malzemeden yapılmış olmasıdır.

YENİDEN YAPILMASI MÜMKÜN

Başarısız olmuş implantlar yeniden yapılabilir mi?
Evet. Genellikle implant başarısızlığı sonucunda eğer kemik yeterliyse, belli bir iyileşme süreci sonunda ya da farklı kemik artırımın metodları uygulanarak aynı bölgeye yeniden implant yapmak mümkündür. Bu nedenle implant tedavileri planlanırken olası başarısızlık ve bu durumda yapılacaklar, hastalarla paylaşılmalıdır.

Periimplantitis nedir, nasıl önlenir?
Periimplantitis, yapılmış implantların ardından, kısa dönemde ya da orta süre içinde implantların çevresinde oluşan kemik kaybı ve enflamasyona denir. Ağız bakımının kötü olması, uygun olmayan implant üstü protezler ve diş sıkma ana nedenlerdir. Periimplantitis, doğal dişlerde olduğu gibi çeşitli tedavi protokolleri ile tedavi edilebilir.

3 BOYUTLU TEKNOLOJİLER ÖNEMLİ

Yeni teknolojik gelişmeler implant başarısını artırır mı?
Teknolojinin ve bilimsel araştırmaların gelişmesi ile implant cerrahisi, implant üstü protezlerdeki gelişmeler; başarı oranlarında artmaya ve daha güvenli implant tedavileri yapılmasına yardımcı olmaktadır. Yeni teknolojiler ile üç boyutlu radyografik tekniklerin desteği ile uygun ve güvenilir bir implant cerrahisi sağlayan rehberler üretilmektedir. Anatomik oluşumların yakın olduğu ve kemik hacminin az olduğu durumlarda dental tomografik teknikleriyle kemik hacmi üç boyutlu ve güvenilir olarak değerlendirilebilir. Bu sistemlerde daha güvenli ve başarılı implantlar yapılmaktadır.

PERİİMPLANTİTİS TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ ?
Periimplantitis tedavisini yapmanın değişik yöntemleri vardır. Bu işlemdeki temel amaç, implantın etrafında oluşmuş olan istenmeyen iltahaplı dokuları uzaklaştırmak ve gerekirse yeni destek kemik dokusu oluşturarak implantın ömrünü uzatmaktır. Periimplantitis tedavisinde bilinen en başarılı yöntem Erbium: Yag Laser (lazer) sistemleridir. Sert doku lazeri olarak da tanınan bu lazer tipi ile iltihap dokularını en iyi şekilde ve seçici olarak temizlemek mümkün olabilir. Ama daha önemlisi implant yüzeyini implanta zarar vermeden, implanta uzun vadede risk oluşturmadan ve bakterilerden tamamen temizlemenin (dekontaminasyon) bilinen en iyi yoludur. Ancak bu koşullar doğru bir şekilde sağlanırsa implant çevresi doku iltahabı (periimplantitis) kemiğe zarar vermeyerek tedavi edilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA