Dişler, yüzümüzdeki estetiğin en büyük tamamlayıcısıdır. Düzgün, sağlıklı, beyaz dişler; kişinin kendine güvenini her zaman olumlu etkiler. Bu nedenle dizilimi düzgün ve rengi beyaz dişlere sahip olmak için estetik diş hekimliğinden faydalanılmalıdır.
Diş hekimliğinin tüm dallarından bu amaç uğruna faydalanılır. Dişlerdeki problemin doğru tespitinden sonra uygun diş hekimi dalının tüm olanakları kullanılır. Az ya da çok madde kayıpları, dişler arası istenmeyen aralıklar, istenmeyen renkleşmeler, çürük kaviteleri vb. günümüzde artık kolayca çözülebilen sorunlardır. Estetik diş hekimliği alanı; yüz şeklinize uygun, çene ilişkileri düzgün, gülümseyen ve gülümseten bir estetik kazandırır.
Modern tedavi yöntemleri, artık doğal dişe benzeyen ve biyolojik uyumlu diş köprü ve kaplamalarına yönelmiştir. Tamamen bilgisayar ortamında üretilen zirkonyum alt yapılar ve estetik lamina diş kaplamaları sayesinde mesleğimizi daha çok severek yapmaya devam ediyoruz.
Diş beyazlatma ve diş eti estetiği de artık modern diş hekimliğinin vazgeçilmezlerinden olmuştur. Daha rahat ve güzel gülebilmek, yemek yiyebilmek ve rahatça konuşabilmek için estetik diş hekimliği, diğer branşlar ile birlikte bir ekip işi olarak karşımıza çıkıyor.
ZİRKONYUM
Günümüzde dişlerin kuronla kaplanmasında uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler, yerini artık zirkonyum alt yapılı porselenlere bırakıyor. Zirkonyum kaplamalar, ışığı geçirebilmeleri sayesinde eski metal kaplama uygulamalarına göre çok daha estetik bir görüntü sağlıyor.
Ayrıca zirkonyum kaplamaların diş eti ile uyumları çok iyidir. Metal destekli kaplamaların aksine diş etinde hastalık veya alerjik bir probleme kesinlikle neden olmazlar. Zirkonyum alt yapılı porselenlerde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenler hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal ve estetiktirler, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar dirençlidirler. Bu nedenle zirkonyum esaslı porselenler ön ve arka dişlerde güvenle tercih edilebilirler.
NEDEN TERCİH EDİLMELİ?
Zirkonyum esaslı porselenlerin ışık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilir.
Altında metal yansıması olmadığından, metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.
Diş eti uyumu klasik metal alt yapılı porselenlere göre çok daha iyidir. Metal alt yapılı porselenlerde sıkça görülen diş eti renklenmeleri zirkonyumda kesinlikle görünmez.
Yüzde 99 doku dostu bir materyal olduğu için alerjik değildir. Metal destekli protezlere göre genel vücut sağlığı açısından daha avantajlıdır.
Isı yalıtma özelliği çok iyi olduğu için dişe, metal alt yapılı porselenlerden daha az ısı iletirler. Bu sayede, zirkonyum esaslı porselen uygulanan dişlerde sıcaksoğuk hassasiyeti oluşmaz.
900-1200 mega paskallık yüksek dirençleri sayesinde arka bölgelerdeki dişlerde de güvenle kullanılabilirler. Bu kadar güçlü olmasıyla birlikte ışığı geçirecek kadar da zarif ve estetiktirler.
Alttan gelen diş rengini maskeleyebilme özelliğine sahip olduğu için çok koyu renkli dişlerde bile estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden, kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez.
Ağızda tat alma duyusunda bozukluğa, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna neden olmayan sağlıklı materyallerdir.
Hem ön, hem de arka dişlerde güvenle kullanılabilirler.
YAPRAK PORSELEN
Laminalar, özellikle ön grup dişlerde uygulanabilen çok ince porselenlerdir. Porselenin fiziksel özelliklerinin güçlendirilmesi çok daha ince yapılabilmelerini sağlamıştır. Günümüz diş hekimliği daha konservatif bir yaklaşımla, daha az doku kaybı gerektiren restoratif işlemleri ön plana çıkartmaktadır. Porselen laminalar, diş dokusundan çok az veya çoğu zaman hiç preparasyon gerektirmeden uygulanabilen restorasyonlardır. Özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılan laminaların renk geçirgenliğinin çok iyi, olması estetik olarak mükemmel sonuçlar alınmasını sağlar.
Laminaların sağlıklı, dayanıklı ve renk stabilitelerinin çok iyi olması, günümüzde çok yaygın bir restoratif seçenek olmasını sağlamıştır. Çok ince olarak üretilen laminalar, hassas tekniklerle elde edilir. Bu da diş ve çevre dokularla olan uyumunun mükemmel olmasını sağlar.
Yaprak porselen nasıl yapılır?
Öncelikle yaprak porselen uygulanmasına karar verilen kişiden ölçü alınarak dişlerin modelleri elde edilir. Bu modeller üzerine yaprak porselenlerin taklitleri üretilir ve ağız içerisinde örnek uygulama yapılır. Bu sayede kişi, dişlerinde hiçbir işlem yapılmadan önce 3 boyutlu olarak nasıl bir estetik sonuç elde edileceğini görebilir. Ayrıca beğenilen modeller ağza uygulanarak, hastanın birkaç gün denemesi sağlanabilir. Sonrasında dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilir, gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş ve görünüm tespit edilir.
RENK DEĞİŞTİRMEZLER
Yaprak porselenler ne kadar sürede yapılabilir?
Hasta 4-7 gün gibi kısa bir süre içerisinde estetik görünümüne sahip olabilir.
Kimlere uygulanabilir?
Güzel bir gülüşe kavuşmak isteyen herkese yaprak porselen uygulanabilir.
Uygulama alanları nerelerdir?
Ön dişlerinde kırık olan kişilere,
Dişlerinin ön yüzeyleri çeşitli faktörler (sert fırçalama vb.) nedeniyle aşınmış olan kişilere,
Dişlerinin renginden memnun olmayanlara,
Dişlerinde çapraşıklık olup tel-braket takmak istemeyenlere,
Ön dişlerinde büyük dolgulara bağlı renk değişikliği olan kişilere,
Dişlerinin arasında boşluk olanlara,
Gülme sırasında üst dişleri hiç gözükmeyecek kadar diş boyutları kısa olan kişilere uygulanabilmektedir.
Avantajları nelerdir?
Çay, kahve ve sigara gibi dış etkenler ile renk değiştirmezler.
Dişleri küçültmeden uygulanırlar.
Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlüdürler.
Dişlerin dil tarafında hiçbir işlem yapılmadığından, hastalar yabancılık hissetmezler.
Aşınmalara karşı çok dirençlidirler.
Çürük gelişmesine engel olurlar.
GÜLÜŞ TASARIMI VE DİJİTAL PLANLAMA
Gülüş tasarımı, adından da anlaşılacağı gibi kişiye özel olarak hazırlanan bir tasarımdır. Eğer gülüş tasarımı kişiye özgü hazırlanmazsa estetikten söz etmek pek mümkün olmaz. Aynı zamanda hep birbirlerinin aynısı dişlere sahip insanlar oluşur. Bu nedenle renk seçimi, model çalışması, estetik plan, diş eti estetiği gibi çalışmalar kişilere özgü olarak yapılır. Bu çalışmalar sayesinde gerçek sanatsal bir çalışma ortaya çıkar ve kişinin gülüşü kendisine özel olur. Bu çalışmalardaki en önemli yardımcımız dijital planlamadır. Dijital planlama çalışması fotoğraf çekimiyle başlar ve kişinin tüm kayıtları bilgisayar ortamına alınır. Alınan kayıtlar üzerinde özel bir program yardımı ile tasarım gerçekleştirilir. Birkaç alternatifli çalışma yapılarak, sanki dişler yapılmış gibi kişinin fotoğrafı üzerinde modelleme yapılır. Hasta ve hekim bu çalışmalara bakarak beraberce hangi model ve hangi renk olacağına karar verir. Bu sayede sürpriz bir sonuçla karşılaşılmaz.
DİŞ BEYAZLATMA – BLEACHING
Diş beyazlatma yöntemi (bleaching), çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan bazı özel ilaçlar ile yapılan bir yöntemdir. Diş kliniğinde diş hekimi tarafından veya diş hekiminin verdiği özel ilaçlarla evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2–4 ton açılarak tatmin edici bir beyazlatma elde edilebilmektedir.