Bu hafta, sizlerden gülüş tasarımı ve gülüş yenilemesi hakkında sıkça gelen soruları yanıtladım. İşte merak ettiğiniz sorular ve yanıtları...
Gülüş yenilemesi nedir?
Eğer fırsat verirseniz, dişleriniz yaşınızı söyleyecektir. Kozmetik bir gülüş yenilemesi işlemi görünüşünüzden yılları silebilir. Gülüş yenilemesi işlemi; cerrahi olmayan düzenlemeleri içerebilir, gülüş genişletilebilir, dişler beyazlatılıp dudaklar dolgunlaştırılabilir. İnsanlar yaşlandıkça dudaklar genellikle elastikiyetini kaybederek incelir, kırışıklıklar oluşur ve yüzleri yaşlarını göstermeye başlar. Gülüş dizaynı; dudak ve dişetlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine alır. Amaç tüm gülüşün geliştirilmesidir. Bir ya da iki dişin düzeltilmesi, bir bloktaki bir ya da iki evin yenilenmesine benzer, geri kalan her şeyin daha kötü görünmesine neden olur. Estetik diş hekimliği yama yapma üzerine kurulu değildir; tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Diş hekimliği estetik devrime doğru yol almakta, yeni materyaller, teknikler ve ekipmanlar; hekimin yüksek kalitede, oldukça estetik restorasyonları öngörüp minimal invaziv şekilde yapmasına olanak sağlamaktadır. Bazı hastalar yüz germe ameliyatı düşünürken, yapılacak bir gülümseme dizaynı ile bu ihtiyaç giderilebilir.
ESKİ FOTOĞRAFLAR İŞE YARAR
Bir kişinin gülüş yenilemesi için uygun aday olduğunu nasıl anlarsınız?
Hekim öncelikle hastanın tüm yüzünü değerlendirmeli ve kişinin beklentilerini dinlemelidir. Her hastanın dişlerinin şekli ve dizaynı kişisel olmalıdır. Her insanın yüz kontürleri farklıdır ve bu farklı özellikler kişinin karakterini belirlemede yardımcıdır. Gülüş dizaynının başlangıç noktası, yüzün orta hattının belirlenmesidir. Ön dişler arasındaki orta hat, yüzün orta hattına göre çizilmelidir. Dişlerin ve diş etinin görülme miktarı kişiden kişiye, konuşma ve gülüş pozisyonuna göre değişmektedir. Örneğin; gülerken ağzınızı iki köşesinden geçen bir hat çizdiğinizde bu hattın altında kalan yüzde 75-100 oranındaki ön dişlerde genç bir gülüş bulursunuz. Sadece dişlerin kenarlarının geçtiği düzlemi değiştirerek ve köşeleri daha düz ya da yuvarlak yaparak bile farklı gülüş tipleri yaratılabilir. Daha agresif görünmek isteyen biri için dişler, herhangi bir yumuşak kıvrım olmaksızın düz bir şekilde yapılabilir, daha sevimli görünmek isteyen biri için ön dişler, komşu dişlere nazaran hafifçe daha uzun yapılabilir ve köpek dişleri yuvarlak bir nokta ile biraz daha uzun yapılabilir. Sadece keskin köşeleri yuvarlatarak bile daha yumuşak, daha feminen, daha genç bir görünüş elde edilebilir. İnsanlar dar dişlerinin görünüşünü düzelterek, ağız köşelerindeki koyu boşlukları doldurup gülüşlerini güzelleştirebilir. Ayrıca kişinin yüz özelliklerine bağlı yapılan estetik diş hekimliği; faklı şekil, eğim ve yönde dişlerin yapılması ihtiyacını da doğurabilir. Bazı insanlar sadece daha baskın köpek ya da ön kesici dişe ihtiyaç duyabilir. Eski fotoğraflar sizin orijinal gülüşünüzdeki hoşlandığınız ya da hoşlanmadığınız özellikleri bulmada yardımcı olacaktır. Diş hekiminiz, getirdiğiniz fotoğraflarda beğendiğiniz özellikleri dişlerinize yansıtarak dişlerin size ait olduğunu hissetmenize yardımcı olacaktır.
Gülüş yenilemesi sonrası magazinlerdeki modeller gibi görünme beklentim gerçekçi olacak mı?
Diş hekimi, hastanın hoşlandığı bir gülüşe sahip birinin fotoğrafını getirmesini istediğinde ve onlar bir süper modelin fotoğrafını getirerek 'Böyle görünmek istiyorum, mümkün mü?' diye sorduğunda, 'Modeli bu kadar fotojenik yapan nedir?' der. Bu modelin fotoğrafının bu kadar iyi olmasının nedeni, yüzünün mükemmel derecede simetrik olmasıdır. Eğer yüzünü ikiye ayırırsanız, sağ ve sol yarılarının aslında aynı olduğunu görürsünüz. Eğer bir diş hekimi tüm hastalarının fotoğrafını merkezden ikiye bölerse, yüzde 95'inin sağ yüzünün solla eşleşmediğini görecektir. Kozmetik çalışan diş hekimleri genellikle dişleri simetrik yaptıklarını düşünürler. Ancak hastalarında mükemmel simetride bir yüz yoksa, dişleri tamamiyle simetrik yaparak hastaya yanlış işlem uygulamış olurlar. Diş hekimi final restorasyonu yaparken dudak perdesini, üst çene eğimini, kemik yapısını hesaba katmalıdır. Aksi takdirde simetrik olamayan bir çerçeve içerisine simetrik bir şey yerleştirmiş olur; bu da dişlerde yapmak istediğimiz işlemin tam tersi olacaktır.
Kendimi gülüş yenilemesine hazırlamak için hangi adımları atmalıyım?
İlk olarak diş hekiminizin; sizin isteklerinizi, gülüşünüzle ilgili neyi sevip neyi sevmediğinizi anlaması için yeterli zaman ayırdığından emin olun. Kulağa çok kolay geliyor ama birçok diş hekimi bu aşamayı atlıyor ya da bu aşamayı tamamen yok sayıyor. Diş hekiminiz dijital fotoğraflarınızı almalı, dijital görüntüleme yapmalı ve geçici restorasyon için kullanılabilir, estetik mum şablon hazırlamadır. Kozmetik konsültasyon ve kişisel renk seçimi için teknisyenle tanışmak isteyebilirsiniz. Beğendiğiniz gülüşlerin fotoğrafını yanınızda getirmek konusunda rahat olun. Teknisyeninize ne kadar çok bilgi verirseniz, bu bilgiler diş hekiminize, neyle karşılaşacağı ya da nelerin beklentilerinizi aşacağı konusunda rehber olacaktır.
DİŞ ETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ
Sağlıklı diş etinden hasta, iltihaplı diş etine geçiş çok hızlı olmaz, genellikle geniş zamana yayılan belirtiler gösteren bir süreçtir. Bu belirtileri göz ardı etmezseniz, diş kaybına kadar uzayan bu süreci durdurabilirsiniz. Peki diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir? Öncelikle diş eti hastasının diş fırçalama ile ilgili problemleri vardır. Dişlerini etkin bir şekilde fırçalamadığı için dişler üzerinde ince, şeffaf ve yapışkan bir mikrop tabakası olan bakteri plağı oluşur. Bu tabaka, dişler fırçalandıktan hemen sonra oluşmaya başlar ve dil, diş eti ve ağızdaki her tip protez üzerinde anında, hızla birikir. Bu yapının uzaklaştırılmasında tükürüğün varlığı ve yıkama özelliği önem taşır fakat diş fırçalanmadığı, yiyecek artıkları temizlenmediği sürece tükürüğün de pek bir faydası olmayacaktır. Bakteri plağı tükürük içindeki ve ağız ortamındaki çeşitli maddelerle birleşerek 'diş taşı' denilen sert bir tabaka oluşturacaktır. Diş taşı fırçalamayla yok edilemeyecek kadar sert bir tabakadır ve temizlemenin tek yolu, profesyonel diş taşı temizleme işlemidir. Diş taşı temizliği yapılmayan hastalarda diş taşları diş etine daha fazla zarar verecek, üzerinde daha çok bakteri birikecek ve diş eti iltihabı sürecini başlatacaktır. İltihaplı diş eti, fırçalama esnasında bile kolaylıkla kanayabilen, şişkin, parlak ve kırmızı renkli diş etidir. Bu hastalarda ağız kokusu da olabilir. Hastalık bu aşamada belirlenir ve kişi diş taşı temizliği yaptırıp ağız hijyenine dikkat ederse, hastalık ilerlemeden problem çözülebilir. Ancak ihmal edilirse diş taşı içerisinde bulunan bakteriler daha derin dokuları etkiler. Bir süre sonra diş ile kemik arasındaki lifler de etkilenir ve dişlerde sallanma görülmeye başlar. Dişler eskisi gibi kapanamaz ve dişler arasında aralanmalar ortaya çıkar. Gittikçe diş eti daha çok çekilir, kemiğin erimesiyle diş eti cebi oluşur. Cebin içine dolan yiyecek artıkları, ağız kokusunu daha da artırır. Dişlerin arasında iltihap görülür.