Bu hafta çok önemli olan ama pek çok insanın ihmal ettiği bir konuyu ele alacağım: Diş yüzeyi temizliği ve beyazlatma... Nam-ı diğer dental spa. Yaz tatilinin başlayacağı bu günlerde ilk izlenimine dikkat edenler için beyazlatma yazımız başlıyor. Yazıma başlamadan önce güzellik yarışmaları ile ilgili kısa bir not: Güzellerimiz seçilirken zarafet, fiziksel güzellik, özgüven, genel kültür ve daha birçok özellik dikkate alınıyor. Umarım ilerleyen yıllardaki yarışmalarda güzel gülümsemenin ve ilk izlenime en büyük katkısı olan dişler de ilk başta saydığım güzel seçme kriterlerindeki hak ettiği yeri alır. Yenilen renkli yiyecekler ve keyif veren çay, kahve, kırmızı şarap gibi içecekler, sigara, puro gibi nikotin içeren alışkanlıklar, diş fırçalamayı ihmal etme, düzgün fırçalayamama, ortodontik bozukluklar nedeniyle diş fırçasının ulaşamadığı ara bölgelerin varlığı ve diş ipi kullanma alışkanlığının olmaması neticesinde diş yüzeyinde renkleşmeler ve diş taşları oluşabilir. Bunun yanı sıra çocuk yaşta tetrasiklin kullanımına bağlı renkleşmeler ve dişin tabakaları olan mine ve dentinde erken devrede meydana gelen defektler de diş yüzeylerinin görünümünü etkileyebilir. Hastalar diş yüzeylerindeki renkleşmeler ve diş taşı şikayeti ile diş hekimine başvurduklarında ilk yapılan işlem diş yüzeyi temizliğidir. Yani öncelikle, problemin ortadan kalkmasına yardımcı olunur. Daha sonra da diş beyazlatma işlemi ile kaybolan estetik diş renginin hastalara geri kazandırılması sağlanır. Diş yüzeyi temizliğinin ve diş beyazlatmanın dişleri aşındırdığı ve diş taşı oluşumunu artırdığı düşüncesinde olan hastaları ilk seanstan sonra bu düşüncelerini bilinçaltından uzaklaştırmaktadırlar.
HERHANGİ BİR ZARARI YOK
Bleaching yani diş beyazlatma işlemi dişlerin rengini doğal olarak 8-11 ton açma işlemidir. Bu tedavide, dişlerin üzerinde herhangi bir boyama ya da madde kaybına neden olacak işlem yapılmamaktadır. Dolayısıyla dişlere hiçbir zararı yoktur. Dişin yapısı birbirine bağlı kanallardan oluştuğu için, bu kanallar sayesinde dişler ağız içinden sürekli sıvı emmektedir. Beslenmemiz çoğunlukla renkli yiyecek ve içeceklerden oluştuğundan dolayı, zamanla dişler koyulaşır. Beyazlatma işleminde, bu kanallar içindeki renklenmiş sıvı dışarı atılıp yeniden renksiz sıvıyla dolması sağlanır. Bunu kirlenmiş boruların içinin temizlenmesi gibi düşünebiliriz.
AĞIZDAKİ SIVIYI EMER
Dişlerine beyazlatma işlemi uygulanan hastaların bu işlemden sonraki 48 saat içerisinde renkli tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Çay, kahve, kırmızı şarap, kola, soya sosu gibi yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Çünkü, bu zaman aralığında dişler, ağızdaki sıvıyı en üst derecede emmektedir. Beyazlatma işlemi klinikte bir saat gibi kısa bir zamanda uygulanır. Buna ofis bleaching denir. Hayatımızın geri kalan zamanında, yediklerimiz şeffaf ve beyaz olmadığı için zamanla açılan diş rengi, bir-iki ton geri döner. Geri dönüşü engellemek için hastalara tamamlayıcı ürünler olarak özel bir diş macunu ve ağız gargarası tavsiye edilebilir. Profesyonel çalışan insanlar, görünümlerine çok özen gösteren kişilerdir. Bu yüzden, diş yüzeyi temizliği öğlen aralarında en çok uygulanan tedavidir.
TÜRKİYE'DE DOĞUP DÜNYAYA YAYILAN GLOBAL WELLNESS DAY
Her yıl Haziran ayının ikinci cumartesi günü kutlanan uluslararası 'İyi Yaşam Günü' olan Global Wellness Day, 5 kıtada 71 ülkede aynı anda kutlandı. 13 Haziran 2015 Cumartesi günü Maçka Parkı'ndaki Global Wellness Day kutlamaları Maçka Parkı'ndan beş kıtada canlı bağlantı ile izlendi. Türkiye'de Spa Wellness sektörünün öncü ismi Belgin Aksoy'un "İyi yaşam hayatımızın en önemli konularından biri olduğu halde neden özel bir günü yok?" sorusundan hareketle, 2012 yılından bu yana kutlanan Global Wellness Day, her yıl Haziran ayının ikinci cumartesi günü kutlanan uluslararası bir 'İyi Yaşam Günü' olarak Türkiye'de doğdu, dünyaya yayılıyor.
ÖNEMLİ OLAN DİŞLERİN EŞ ZAMANLI VE EŞİT ŞEKİLDE BEYAZLATILMASI
Sağlıklı dişler ışıldayan bir gülümseme için kaçınılmazdır. Dişler doğası gereği koyu olabilir veya kahve, çay, kırmızı şarap ve sigara tüketimi nedeniyle yıllar içerisinde renklenmiş olabilir. Diş beyazlatma işlemiyle sarı veya lekelenmiş dişlere yeniden doğal ve sağlıklı ışıltısı kazandırılabilir. Fakat beyazlatma yöntemleri birbirine hiç benzememektedir. Diş beyazlatmada önemli olan, bütün dişlerin eş zamanlı ve eşit olarak beyazlamasıdır.
Yüzde 6 hidrojen peroksitle diş beyazlatma yöntemi nedir?
Yüzde 6 hidrojen peroksit yardımıyla diş beyazlatma yöntemi, ağız ortamı için güvenli deterjanlar sayesinde dişlerde derine inmiş lekeleri çıkarmanın yanında, aktif oksijen köpüğü kullanan nano-hidroksiapatit maddesiyle mine tabakasının minerallerini artırmakta ve onarmaktadır. Sonuçta dişler çok daha temiz ve parlak olmaktadır.
Yüzde 6 hidrojen peroksitle diş beyazlatma işlemi nasıl yapılıyor?
Bu sistem üç benzersiz işleve sahiptir: 1) Leke çıkarma: Birinci evrede, leke çıkarma pamuğuyla derine inmiş lekeler çıkartılmaktadır. Bu ileri düzey yüzey maddeleri; deterjanlar, çözücüler ve aktif oksijen bileşimli pamuk, dişlere nüfuz ederek lekeleri parçalar ve çıkarır. 2) Beyazlatma: İki ayrı köpüklü beyazlatıcı birleştirildiğinde ortaya aktif oksijen köpüğü çıkar ve içinde nano-hidroksiapatit bulunur. Bu zengin içerikli köpük, dişlerin yüzeyine sağlam şekilde tutunur ve dişlere yüzde 6 hidrojen peroksit vererek mine tabakasını onarır. 3) Mine onarımı: Onarım serumu ampul içinde bulunur ve mine tabakasına konsantre nano-hidroksiapatit serum vererek dişlerin yüzeylerindeki mineralleri arttırır ve onarır. Böylece kullanıcı sağlıklı ve beyaz gülümseyebilir, mine tabakasında hassaslaşma veya hasar meydana gelmez.
Bu işlem ne kadar sürüyor?
Yaklaşık bir saat sürer. Yüzde 6 hidrojen peroksit ile diş beyazlatma yönteminde beyazlatma köpüğünün ve leke çıkarıcı pamuğun her biri altı kere uygulanmaktadır ve her uygulama 10 dakika sürmektedir.
Bu işlemden sonra dişlerde ağrılı hassaslaşma meydana geliyor mu?
Bu işlem, dişlerde dehidrasyona (su kaybı) yol açmamaktadır ve bu işlemden sonra kullanılan serum dişlerdeki mineralleri artırmaktadır. Az sayıda hasta, bu işlemi uygulamadan önce dişlerinde hassaslık olduğunu, fakat bu işlemden sonra hassaslığın büyük ölçüde azaldığını bildirmiştir. Hassaslığın azalmasında nano-hidroksiapatit'in önemli rol oynadığı düşünülmektedir.